Filter által homályosan, avagy okosan használd a mobilfiltereket!

Most egy tőlem kevésbé megszokott téma következik, amit fontosnak érzek, pont a szeretet ünnepe és a szeretteink kapcsán. Közeledik a karácsony és az ünnepek alatt biztosan több fotót készítünk, mint az átlagos napokon. A közösségi oldalakon pedig egy ideje egyre jobban látom terjedni a különböző face és beauty appokkal készült fotókat. Valaki a személyes oldalára rak fel egyre több megszépített, vagy inkább kissé ködben úszó fotót, más a céges oldalán gondolja magát eladhatóbbnak önmagát nagy szemű babává torzítva. Talán ez az avatatlan szemeknek fel sem tűnik, de az én szemem sajnos, vagy éppen szerencsére, igencsak harcedzett a mögöttem álló jó pár grafikusként eltöltött év okán.

Önmagunk megszépítése nem újkeletű, már az egyiptomi fáraók is éltek vele, és a későbbi korokban is jaj volt annak a festőnek, aki egy az egyben ábrázolta a ház, szépség dolgában kihívásokkal küzdő úrnőjét.

Kép: Nefertiti rekonstrukciója és szobra, Raffelo Santi – Maddalena Strozzi 2 képmása Forrás: newsweek.com, pinterest.com

A fotóink idealizálása mégis sok kérdést vet fel. Nem állítom, hogy sohasem retusáltam ki egyetlen fotómat sem, de nálam mindig az volt a szabály, hogy csak annyit javítok a képen, amennyit egy fotó stúdió ideális világítási körülményei is javítanának. Nem beszélve arról, hogy mivel ezt képszerkesztő programmal tettem és nem egy app-pal, így tökéletes kontroll alatt tartottam a retus minden mozzanatát.

Most, hogy a megszépített valóság már egy gombnyomással elérhető, vajon ez mennyire szolgál minket, vagy épp okoz különböző lelki problémákat?

Nem kell egészen az appokig szaladni ahhoz, hogy megértsük az árnyoldalakat. Vegyük csak a sminket. Én általában sminkelek, mielőtt kiteszem a lábam a házból. Ezért biztos kellemetlenül érezném magam, ha smink nélkül kellene elmennem egy rendezvényre, de még a sarki zöldségeshez sem komfortos festetlenül betoppannom egy hagymáért, egyszerűen azért, mert megszoktam. És tegyük fel, mit gondolna egy barát, ha smink nélkül érkeznék a születésnapi bulijára? „Mi történt vele?” „Talán beteg?”

Fotó: Gwyneth Paltrow és Tyra Banks smink nélkül és sminkkel Forrás: quora.com, pinterest.com

Az appok világa viszont ennél kegyetlenebb, mert olyanná varázsol, amilyenek sosem leszünk. Ha rendszeresen szépítjük fotóinkat, előbb-utóbb szégyellni fogjuk saját ábrázatunk, sőt kifejezetten kellemetlen lesz személyesen találkozni egy ismerőssel, vagy ügyféllel, aki addig az interneten megszépített fotóinkat látta heti bontásban.

Forrás: FaceApp

Ezzel kapcsolatban van egy saját élményem. Pontosan azért, hogy a hölgyek, akik hozzám jönnek stílustanácsadásra, azzal a személlyel találják szembe magukat, akit a weboldalon láttak, az a merész ötletem támadt, hogy a profi fotózás alkalmával, átlagos hajjal, 5 perces sminkben jelentem meg. Tehát se fodrász, se sminkes.

Fotók: empatikstilus.hu – photographiclife.hu

Bevallom, utólag nem vagyok benne biztos, hogy legközelebb is így tennék, mert a kolléganőim tökéletes fotói láttán azért igencsak elgondolkoztam. A mechanizmus az appok világában is hasonló, hiszen a sok idealizált fotó között, bizony kevésnek is érezhetjük saját tökéletlen képmásunkat. Pedig a vonásaink által formálódunk egyéniséggé, így sokszor az arc pont karakterét veszti el, ami számomra kifejezetten zavaró.

Kép: A torzított valóság Forrás: pinterest.com, cosmopolitan.com

Az általunk teremtett illúzióval kapcsolatban, anyaként még egy kérdés felvetődik bennem. Ha a gyerekem azt látja, hogy anya folyamatosan szebbre torzítja képeit, vajon hogy viszonyul majd önmagához?

Ugyanakkor az appokat nem kell ördögtől valónak tartani, csak fontos, hogy tisztában legyünk a hasznukkal és a veszélyeikkel is. Leginkább olyan, mint a kés. Lehet hasznos konyhai eszköz, de ugyanúgy gyilkos fegyver is. Én például az egyik appot különböző színű rúzsok tesztelésére próbáltam ki.

Forrás: Empatik Stílus
Szöveg: Szemán-Fülöp Edina, stílustanácsadó, design manager – http://empatikstilus.hu
Még nincs hozzászólás

Hozzászólások lezárva