Hogyan éljük túl a karácsonyi rohanást és végezzünk mindennel, amit elterveztünk?

Őrület, ami most van! Leginkább ezt a kifejezést használnám. Senki sem mondta, hogy a december könnyű, bár miért ne lehetne könnyedén megélni a mindennapokat az őrült hajtás közepette? 

A munkahelyeken is egyre nagyobb a nyomás, két hétbe pakolják be az egész havi megoldandó feladatokat, közben jó lenne készülni a karácsonyra is és nem szétesni teljesen az irreális elvárásoktól és alváshiánytól. Ráadásul az ilyenkor beálló hideg és sötét sem támogat abban, hogy kirobbanjunk az energiától. Olyan, mintha már nem megélni akarnánk ezt az időszakot, hanem túlélni. 

Fogadd szeretettel ezt a pár tippet, ami támogat a nagy rohanások közepette, hogy könnyedebben és örömmel tudd véghezvinni a mindennapi feladataid és nyugodt szívvel ülj a karácsonyi asztalhoz. 

1. Ne feledkezz meg magadról!

Látom, hallom, tapasztalom saját magamon is, hogy hajlamosak vagyunk elfeledkezni a fizikai jólétünkről. Régebben a december valóban az elcsendesedés időszakáról szólt, a mai modern ember viszont decemberben pörög a legjobban. Munkahelyi karácsonyi vacsorák, kétszer, háromszor annyi tennivaló, be kell fejezni mindent is év végéig. Hihetetlen megfeszített tempó. Ahhoz, hogy bírd, érdemes támogatni a szervezeted megfelelő folyadékbevitellel, figyelj sokkal jobban oda, mit eszel, szedj vitaminokat. Csinálj legalább egy néhány perces jógát vagy legalább nyújtó gyakorlatokat, fuss, végezz fekvőtámaszt. Iktass be a napirendedbe egy kis lendületet, ami felpezsdít és energiát ad. Azonban különösen fontos, hogy eleget aludj, ezzel is megelőzve, hogy teljesen legyengüljön az immunrendszered vagy, hogy esetleg sérülésed legyen. Támogasd, szeresd magad annyira, hogy ilyen apró lépéseket csempészel a mindennapjaidba.  Hálás leszel érte magadnak a későbbiekben és hidd el még így is marad időd megvenni vagy megrendelni az ajándékokat a szeretteidnek. (Bár készíteni mindig nagyobb öröm szerintem. 😊 )

2. Írjunk listát!

Teendők tömkelege és még annál is több… Tudom, mindent akarunk és bárcsak lenne egy varázspálcánk, amivel pikkpakk kész is minden. (Ajándékvásárlás, csomagolás, fenyőfa kiválasztása, karácsonyi menük, munkahelyi projektek leadása, hova teszem a gyereket, mikor kihez megyünk és társai… )

Készíts összefoglaló listát, majd bontsd részekre. Nincs is annál stresszesebb mikor a karácsonyfa alatt azon gondolkozol, hogy mit nem csináltál meg ebben az évben. Azt javaslom, hogy tényleg a legszükségesebbeket írd össze és haladj lépésről lépésre. Húzz egy határt és ne bővítsd tovább, hanem fokozatosan csökkentsd az adott feladatokat. 

Ideális esetben karácsonyra éppen ki fog ürülni ez a lista. Ha mégsem sikerül teljesen, akkor olyan elemeket hagyjunk benne, ami nem azonnali teendőt igényel. Az ünnepek alatt az a legjobb, ha csak a családdal foglalkozunk és a munkát otthagyjuk a munkahelyen.

Fotó: Pavel Danilyuk / pexels.com

3. Osztozzunk a feladatokon

Ugyan mi miatt kéne egyedül megoldani mindent? Mitől hisszük azt, hogy egyedül sokkal könnyebb? Talán az agyunkra megy a másik, vagy más szokásai vannak, mégis hiszek abban, hogy ebben is megláthatjuk az örömöt és könnyedséget. A karácsonyi takarítás, bevásárlás össze is hozhatja a családot. Érdemes megbeszélést tartani, hogy mindenki megfelelően kivegye a maga részét az egészben, ráadásul ebben van egy áldás is, mégha elsőre nem is vesszük észre. Az együtt töltött idő, készülődés,az, hogy osztozhatunk a közös percekben, hogy a másik is fáradt, kimerült, de mégis együtt éljük meg az egészet. 

Az igazi ajándék a jelenlét, hogy megnyílunk egymásnak és ott vagyunk egy csapatként. Játszatok végig, játszatok össze és érezzetek rá, hogy mennyivel könnyedebb, hogy a másik is azt érzi, mint te. 

+1: Kezdj el testileg és lelkileg is felkészülni az ünnepi időszakra. Képesek vagyunk belül is ünnepelni. Esténként legyen pár perced végiggondolni, mit fogsz csinálni a következő hetekben, képzeld el, ahogy valósággá válik, adj hálát, hogy képes vagy rá és kérj támogatást hited szerint, hogy mindez sikerüljön.

Bízom benne, hogy ez a néhány tipp segít csökkenteni a karácsonyi előtti stresszt és így a karácsony tényleg békés, meghitt, nyugodt ünnep lehet! 

Avatar photo
Pető Rita

Személyi edző, fizikai és mentális tréner

Sziasztok! A személyi edzés mellett mentális állóképesség fejlesztéssel foglalkozom. Mentorként és objektív személyiségelemzőként segítek az embereknek megérteni a saját működésüket és belső világukat. Úgy gondolom, hogy a test és lélek útja elválaszthatatlan egymástól, így ennek az egyensúlynak a megteremtésében segítem a hozzám fordulókat. Azaz megérteni önmagukat, hogy meg tudjanak megbirkózni az előttünk álló akadályokkal és mindezt cselekvéssé formálni, akár egy személyre szabott edzéstervvel vagy egyéb mozgásformával.🙂