Így takarítunk mi – Ünnepi visszaszámlálás

Ha Te a pedánsak közé tartozol, akkor ez a cikk nem biztos, hogy neked szól. De ha körbe nézel az otthonodon és úgy látod, bizony ráférne egy nagyobb takarítás, akkor olvass tovább és csatlakozz hozzám a rendmániások táborába! 😉

Mielőtt belevágnánk, hadd mondjam el, hogyha visszagondolok a tinédzser éveimre, nem rémlik, hogy kiborított volna, ha kupi van a szobámban, vagy ha éppen nem volt felporszívózva. Sőt, tisztán emlékszem, mennyire idegesített, amikor anyukám folyton piszkált emiatt, vagy követett a felmosóval. 🙂 De hát nincs mit tenni, ez az igazság. Körülbelül a húszas éveim közepén kapcsolt be nálam is az a bizonyos „mindennek tisztának kell lennie körülöttem” gomb. Na jó, amióta én is édesanya vagyok kicsit lazábbra vettem a dolgot, de azért bevallom, akkor érzem magam a legkomfortosabban, ha az utolsó porcicát is eltüntettem és minden a helyén van. Ha őszinte akarok lenni, a takarítás számomra felér egyfajta terápiával. Persze jó, ha az embernek van hozzá segítsége, de ha én csinálom az olyan, mintha nemcsak a környezetemet, hanem az elmémet és a lelkemet is kitisztítanám. Remélem, hogy kissé „kényszeres” tennivaló listámmal tudok Nektek segíteni, hogy minden csitti-fitti legyen az ünnepekre. Vágjunk is bele!

Tervezd meg, mikor vágsz bele!

Furán hangzik? Pedig nem az, higgyétek el. Tapasztalatból mondom, hogyha előre kitalálod, hogy a hét mely napján állsz neki a takarításnak, sokkal kisebb az esélye, hogy elodázod, vagy kifogást keresel, hogy miért is ne később kezdj bele. Tehát az első lépés, a mikor?

Fotó: freepik.com

Ellenőrizd, hogy minden kellék meg van-e?

Egy alap háztartásban elvileg minden megtalálható, de azért a biztonság kedvéért csekkold le, hogy nem fogyott-e ki valamelyik tisztítószer, van-e otthon elég törlőkendő, vagy szivacs, stb. Adok egy kis segítséget.

Alap kellékek:

 • porkefe (amivel le tudod szedni a pókhálókat)
 • portörlő rongy
 • szivacs
 • papírtörlő
 • gumikesztyű (ha érzékeny a bőröd)
 • bútorápoló, vagy ecet
 • vízkőoldó
 • zsíroldó
 • Domestos, vagy WC tisztító
 • üveg tisztító (polcokhoz, tükörhöz, nem csak ablakhoz)
 • felmosó folyadék
Legújabb kedvenc – Sencor SWC 0825 WH rúdporszívó – Ára: 179.900 Ft

Ahogy én csinálom

Legelőszőr is elpakolok, hogy minél több legyen a szabad felület.

 1. Utána minden sarokból leszedem a pókhálót, ha van.
 2. Ezt követi a portörlés. A könyveket kihúzom és mögöttük is szépen letörlöm a szekrényt. Én bútorápolót használok. Így haladok végig az egész házon.
 3. Ha végeztem a portörléssel, következik a konyha. Zsíroldóval kitisztítom a sütőt és a mikrót, majd következik a tűzhely.
 4. Lefertőtlenítem a konyhapultot, kisúrolom a mosogatót.
 5. Fertőtlenítem a szemetest is és tiszta konyharuhát teszek ki.
 6. Jöhet a fürdőszoba. Miután minden lepakoltam a polcokról, kirázom a szőnyegeket és üvegtisztítóval áttörlöm a polcokat és a tükröt.
 7. A zuhanyt vízkőoldóval kimosom és papírtörlővel szárazra törlöm, hogy ne maradjon vízfoltos.
 8. A WC-t Domestozom, kisúrolom és törlőkendővel fertőtlenítem.
 9. A radiátort áttörlöm, cserélem a kéztörlőt.
 10. Ha szükséges, kiengedem a mosogatógép túlfolyóból a vizet és kimosom az öblítő tartájt, vagy indítok egy üres, ecetes mosást.
 11. Ezután jön a kedvenc részem, a porszívózás. Legújabb kedvencem a Sencor SWC 0825 WH készüléke. Hosszú nyelének köszönhetően nemcsak derékbarát, de pikk-pakk végzek is vele.
 12. A munkálatok végére nem marad más, mint a felmosás. Korábban Vileda felmosóval dolgoztam és felmosó folyadékkal, de újabban ezt is a Sencor gépével csinálom, merthogy ilyet is tud. Ráadásul úgy adagolom a vizet, ahogy szeretném és ami extrán jó, hogy a felmosott felület sokkal tovább marad tiszta, mint egy átlagos felmosás alkalmával.

Hát, ez az én menetrendem. Remélem, tudtam tudtam kicsit segíteni.