Kardió másképp

Mikor érdemes kardiózni és milyen mennyiségben? Miként építheted be a kardiót az edzésprogramodba úgy, hogy ne hátráltassa, hanem inkább segítse a céljaid elérését? Ebben próbálok segíteni neked. 

A célok és az életmód függvényében a kardiónak a legtöbb ember esetében megvan a helye a megfelelően felépített programban. Azonban a “több mindig jobb” gondolkodásmód félrevezető és sok problémát okozhat.

A legtöbben hajlamosak azt gondolni, hogy minél több kalóriát égetsz el és minél kevesebb kalóriát viszel be, annál gyorsabban és nagyobb mértékben fogsz tudni zsírt égetni – azonban ezek az emberek nem veszik figyelembe, hogy a drasztikus módszerek nem fenntarthatóak.

Kövesd a minimálisan hatékony dózis elvét. Elvégre a végső cél a szenvedés minimalizálása és az élvezet maximalizálása annak érdekében, hogy ki tudj tartani az edzésed mellett. Ma már számos lehetőségünk van megfelelő és hatékonyabb edzést választani, minthogy órákat a futópadon töltünk és mellette még sanyargatjuk is magunkat. Jó pár éve számomra már az erőedzés a prioritás. Ma már tudom, attól még, hogy nem edzek mindig a maximumon és nem töltök órákat a futópadon, nem azt jelenti, hogy most már nem is lesz szép fizikumom, csupán rájöttem, hogy a több edzés helyett, az okosabb edzés a megoldás. 😊 A kardió edzés ma már csak kiegészítő számomra és a legtöbb vendégemnél is ezt alkalmazom, ugyanis egy jól felépített programmal és a megfelelő egyéb tényezőkkel (életmód), elégedett fizikumra lehet szert tenni. De ha már kardió, akkor az órákon át „rékényszeríteni magunkat valami olyanra, amit nem is élvezünk” edzés helyett van még számos választás.

Több kutatás kimutatta, hogy a magas intenzitású intervallumos edzés hatékonyabb zsírégetés szempontjából, mint az egyenletes tempójú kardió edzés. Ez egy remek hír azoknak, akik nem túl nagy kedvvel tekernek 30-40 percet alkalmanként az egészségük megőrzése érdekében.

Ha hozzám hasonlóan hamar megunod a folyamatos ismétlődő mozgásokat, akkor sokkal jobban fog esni egy ellenállásos edzést követni. A lehetőségek végtelenek, azonban minden módszernek megvannak az előnyei és hátrányai. Mielőtt beépítenéd a kardiót a programodba, néhány tényezőt érdemes figyelembe venni:

  • A jelenlegi célod
  • Milyen típusú mozgásformát élvezel
  • Mennyi időd van edzeni
  • Sérülések
  • Energiaszint
  • Alvásminőség

Fontos! Csak akkor használd a kardió edzést, ha már javítottál az alvás minőségeden, az étrendeden, csökkentetted a stresszt a mindennapokban, mert ezek mind – mind befolyásolják a teljesítményedet és egy plusz edzés ilyenkor, csak olaj a tűzre. A sérülések elkerülése és a szervezeted végkimerülése végett meg érdemes ezeket rendbe tenni és csak utána minden másban gondolkodni. Amíg ezek nincsenek rendben, egy hosszabb sétával már ezerszer többet tettél magadért, mint egy óra futással. Figyelj magadra és a tested jelzéseire.

Elsődlegesen elmondható, hogy válaszd azt a kardió edzést, amit élvezel. Lehet ez magas intenzitású intervallumos edzés, ha időt szeretnél spórolni és szereted a változatosságot. Ez heti 2 alkalommal teljesen ideális. Ha pedig az egyenletes tempójú alacsony intenzitású edzést preferálod, akkor kezdetben heti 2-3 alkalommal 20-30 perc pont elegendő. Ügyelj rá, hogy a megfelelő bemelegítés és levezetés az edzésed részét képezzék.

Fontos, ne akarj egyből “kardiókirálynő” lenni és túlpörgetve kihozni magadból a maximumot. A kardiónak csupán kiegészítő edzés szerepét kell betöltenie a testkompozíció pozitív előidézése kapcsán.

Következő cikkemben, jövök egy videóval, hogy nekem mi a kiegészítő kardió edzésem, amiből Te is tudsz majd ötleteket nyerni 😊

Használd egészséggel ezt a gondolatébresztőt!

Pető Rita

Személyi edző, fizikai és mentális tréner

Sziasztok! A személyi edzés mellett mentális állóképesség fejlesztéssel foglalkozom. Mentorként és objektív személyiségelemzőként segítek az embereknek megérteni a saját működésüket és belső világukat. Úgy gondolom, hogy a test és lélek útja elválaszthatatlan egymástól, így ennek az egyensúlynak a megteremtésében segítem a hozzám fordulókat. Azaz megérteni önmagukat, hogy meg tudjanak megbirkózni az előttünk álló akadályokkal és mindezt cselekvéssé formálni, akár egy személyre szabott edzéstervvel vagy egyéb mozgásformával.🙂