Kiss Henriett: Sokan félnek attól, hogy független, magabiztos, céltudatos nővé váljanak

Kiss Henriett, Élet-Mentor egy hiánypótló könyvvel lepett meg minket a női autonómiáról. Minden nőnek szól az írás, aki számára fontos a szabadság, és minden olyan férfinak, aki egyenrangú, kiegyensúlyozott társat szeretne maga mellett tudni. Egy könyv az autonóm nőiségről – a nőiség autonómiájáról, egy csodálatos életút tapasztalataiból merítve. Fajsúlyos, mégis könnyed olvasmány, ami ráadásul kényelmesen elfér egy női ridikülben! Erről a témáról beszélgettünk a szerzővel…

Mesélnél egy kicsit magadról, hogy lettél Élet- Mentor, és mit jelent ez pontosan?

Egyszerűen hozta magával az élet… Amikor még a gazdasági szektorban dolgoztam éveken át vezető státuszban, rendkívül fontos tényező volt a megfelelő és hatékony kommunikáció, valamint a beosztottak motivációjának feltárása. Nekem ez valahogy mindig ösztönösen jól ment, mert hamar megtaláltam a közös hangot az emberekkel, és egy olyan bizalmi kapcsolat alakult ki velük, ami jelentősen növelte a közös munka eredményességét. A magánéletemben is azt tapasztaltam, hogy rövid időn belül megnyílnak előttem az emberek, így könnyen tudok hozzájuk/velük kapcsolódni. Amikor pedig egy – a szakmájában elismert – klinikai szakpszichológus ismerősöm is megjegyezte, hogy pályát tévesztettem, mert nagyon jól értek az emberi lélek nyelvén, akkor hallgattam a tanácsára, és beiratkoztam egy neves Coach képzésre.

Így kezdődött a szakmai pályafutásom, melyet először a munkám során alkalmaztam, majd annyira belelkesedtem, hogy végül kiléptem a gazdasági szektorból, és Coach-ként kezdtem el dolgozni. Aztán megismerkedtem egy-két önismereti módszerrel, ami mélyrehatóbb változást idéz elő az életünkben, és -maximalista lévén – egészen a legmagasabb szintig jutottam el bennük, már ami a képesítést illeti. Mivel alapvetően Mentorálás történik akkor, amikor valamelyik önismereti eszközt használom, létrehoztam az Élet-Mentor kifejezést, ami véleményem szerint a leginkább tükrözi azt, ami a hivatásom: az emberek önismereti folyamatába kapcsolódom be az élete egy adott szakaszában, és mentorálom őt, hogy ki fejlessze azon képességeit, melyek segítenek neki a megoldásban.

Írtál egy hiánypótló könyvet női autonómia témában, nagyon eredeti címmel: AutoNőmia. Milyen személyes motivációból foglalkoztál ezzel a témával?

A munkán során több olyan hölggyel dolgoztam, akiknek az önismereti problémáik hátterében az autonómia hiánya állt. Egy idő után elkezdtem kicsit jobban utánanézni ennek a témának, de nem igazán találtam részletes leírást vagy akár könyvet róla. Ezért úgy döntöttem, írok akkor én egy könyvet erről. Biztos voltam benne, hogy sokakat érdekel majd ez a téma, hiszen mindannyiunk számára fontos és alapvető, hogy meg tudjuk teremteni az Autonómiánkat a mindennapjainkban.

A másik ok pedig az volt, hogy az elmúlt 11 év intenzív önismereti folyamatom során nekem is rendkívül fontos tényező volt az életemben, hogy kialakítsam és működtessen az autonómiámat az életem minden területén, így a párkapcsolatomban is. Ez a két dolog motivált tehát, hogy megírjam ezt a könyvet. A cím pedig egész egyszerűen csak megszületett a fejemben, és akkor már nem is volt kérdés számomra, hogy ennek a könyvnek van létjogosultsága..

Kinek szól az AutoNőmia, és mi a célja?

Olyan hölgyeknek, akik szeretnének önálló, független életet élni a mindennapjaikban, az emberi kapcsolataikban, de a neveltetésük és a hozott mintáik olyan tévhiteket, sztereotípiákat hordoznak magukban, melyek megakadályozzák, hogy autonóm nőként éljenek. Illetve a fiatal generációnak is, hiszen ők még abban az életszakaszban vannak, amikor könnyebben, rugalmasabban tudnak új nézőpontokat, életszemléletet kialakítani. Így képet kaphatnak arról, hogy pl. egy párkapcsolaton belül hogyan lehetséges kialakítaniuk az egyenrangú, kölcsönös elfogadáson, és tiszteleten alapuló kapcsolódást a partnerükkel. Ez véleményem szerint rendkívül fontos a társadalmunkra nézve is. Hiszen az ő gyermekeik már egy új minőségben nőhetnek fel, és olyan nevelést kaphatnak, ahol az autonómia az értékrendjük elengedhetetlen részét képezi.

Szerinted a nőknek nehezebb autonóm személyiséggé válniuk, mint a férfiaknak?

Figyelembevéve a hozott mintáinkat neveltetésünket, úgy gondolom igen. Viszont hiszek abban, hogy kellő önismerettel tudunk ezen változtatni, és ennek következtében egy új irányt elindítani, ahol az autonómia jelenléte természetes velejárója a mindennapi életünknek.

Mi lehet egy nő számára az első lépés, aki felismeri, hogy nincs elegendő szabadság és függetlenség az életében?

Én mindenképp azt javaslom, hogy ha már a felismerés megtörtént, akkor mindenképp keressen egy olyan szakembert, akiről úgy érzi, hogy tud segíteni neki ebben. Ez egy olyan önismereti út, ami csodás eredményt hozhat az illető személy életében!

Sokan tartanak attól, hogy ha egy nő túlságosan független és határozott, akkor egyedül marad. Mi a véleményed erről a közhiedelemről?

Tény, hogy létezik egy ilyen tévhit, ami sok hölgyet eltántorít attól, hogy független magabiztos céltudatos nővé váljak. Félnek ugyanis, hogyha ezt megteremtik maguknak, akkor egyedül maradnak, mert ez félelmetes lehet egy férfi számára. Én pedig azt gondolom, hogy az a férfi aki igazán szereti és tiszteli a nőket, annak ez nem félelmetes, hanem természetes. Szerencsére a környezetemben több ilyen kapcsolatot is látok, és ebből tudom, hogy igenis meg lehet valósítani azt, hogy egyenrangú félként, mindketten autonóm lényként kapcsolódjunk a másikhoz.

Férfiaknak is ajánlod a könyvedet? Hogyan segíthetik a férfiak párjaikat a kiteljesedés útján?

Egyértelműen igen! Nagy öröm volt számomra, hogy a decemberi előadásomon – ami egyben a könyvbemutató is volt – a közönség 30 százaléka férfi volt. Továbbá több olyan visszajelzést kaptam férfiaktól -akik elolvasták a könyvet, mert a párjuk megvette, és őket is érdekelte ez a téma – hogy ez számukra is nagyon fontos információkat tartalmaz. Ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy a könyv ajánlóját is egy férfi írta, aki ráadásul közszereplő és műsorvezető is. Mindenképp azt látom, hogy a férfiak a támogatásukkal es a biztatásukkal tudják segíteni a hölgyeket a kiteljesedés útján, biztosítva őket a szeretetükről.

Hol találkozhatunk veled legközelebb?

Vasárnap Székesfehérváron, illetve a következő hónapokban több városban is tartok előadást, melyek pontos dátumát és helyszínét a weboldalamon találhatják meg a kedves érdeklődők.