Lehúzzam a rolót? – 40 felett is van élet

Belépett a terembe, fekete neccharisnya volt rajta, szűk hosszúszoknya, ujjatlan top, csodás smink, vörös rúzs, és parfümfelhő. Akkor még tangózni jártam, és ott nem szokatlan az ilyen öltözet. Na, de ha valaki elmúlt 50, akkor sem?

Egy táborban ismertem meg, nevezzük Évának. 55 éves, egy gyermeke van, és éli világát. Boldogabb, mint valaha. De nem volt egyszerű az ő élete sem. Ahogyan kikerekedett a sorsa, ahogyan elkezdett beszélni magáról, lehetett érezni a sok-sok elnyomást, megfelelést, önbántást, önszabotázst. Sosem volt elégedett magával, sosem tetszett magának, és a párkapcsolatban sem volt szerencsés. Mégis olyan életerő és vidámság sugárzott belőle, amilyet fiataloknál nem látni sokszor.

Fotó: canva.com

Éva üzletasszony, jól menő vállalkozása van, de valahogy sosem figyelt arra, hogy megélje önmagát. A vágyait, az örömöt, az életet. Mindig csak a munka, vagy éppen a gyerek. Mindenre irányult a figyelme, csak magára nem. Teltek lassan az évek, és egyre inkább érezte, hogy valami nem stimmel. Így nem boldog. Fiatal évei elmentek, és a várva-várt boldogság pedig nem jött meg. A figyelmét persze mindennel elterelte, sok-sok könyvvel, tanfolyammal, teljesítménykényszerét sem tudta levetni, így mindig csinált valamit. Mindenből a maximumot akarta kihozni, csak éppen elfelejtette, hogy élni is kéne.

És akkor beütött nála a krach. Elhagyta a férje. Elkezdte magát hibáztatni, és nem látta, hogy hogyan lehetne egy gyermekkel új életet kezdeni. Akkor volt 40.

Fotó: canva.com

Tovább hajtotta magát, tovább dolgozott, és nem állt meg. Az üzlete sikeresen futott, de magányosan élt. Aztán így ment ez még 10 évig, mígnem egészségügyi gondjai lettek. Jópár kilót felszedett, és egyre nehezebbé vált minden, amit addig csinált.

És akkor jött a nagy váltás.

Nagyon őszinte beszélgetést folytatott önmagával. Megkérdezte magától, hogy mi egyáltalán az életének a célja, értelme. Egyáltalán hova tart? És mégis mit szeretne megélni, mi az, ami fontos számára? Aztán szép lassan elkezdett lépéseket tenni vágyai felé. Keresett egy segítő szakembert, akivel sikeresen együttműködött. Én ezután találkoztam vele. Az első mondata az volt, mikor találkoztunk a parketten, és megdicsértem, hogy mennyire ragyog: „Tudod, én kétszer születtem. A második 50 évesen volt. Rájöttem, hogy élek.”

Éva 50 fölött kezdett el kiteljesedni. Olyan ruhákat hordani, amilyeneket sosem vett fel, elkezdett táncórára járni 53 évesen, sminkelni kezdte magát, társaságokhoz kapcsolódott, és élvezi, hogy él. Ragyog, és árad belőle a jóság, a béke önmagával. Felvállalja a korát, a ráncait, a testét, pedig egyáltalán nem vékony testalkat. És felveszi a neccharisnyát, a szűk szoknyát, és felteszti azt a piros rúzst.

Miért is kéne lehúzni a rolót 40 felett?

Munkám során főként a 35-50 közötti korosztállyal találkozom. És valahogy azt látom, hogy nem csupán a bűvös 40. szülinap ami stresszeli a nőket. Sokan már jóval előtte lehúzzák azt a bizonyos rolót. Az évek előrehaladtával sokan a testüket kezdik el ízekre szedni, hogy itt-ott megjelent egy-egy zsírpárna, egy-egy bőrhiba. Sokan azon kapják magukat, hogy csak dolgoznak, de nem élik meg életüket teljességében. Mások pedig azon aggódnak, hogy 40 fölött már senki sem fogja őket észrevenni, hogyan lesz párkapcsolatuk, akár gyerekkel, akár egyedül vannak. Inkább visszahúzódnak, és reménykednek abban, hogy majd valahogy csak lesz. Várnak. Maguk sem tudják mire, de várnak. És a sok várakozás után elérkezik a beletörődés. Ez pedig a legrosszabb tanácsadó.

Fotó: canva.com

Pedig 40 fölött is van élet! Sőt! Minden pillanatban meg lehet újulni, soha ne add fel, és ne mondj le a vágyaidról! Kezdj el egészen másként gondolkodni önmagadról, az életedről. Tekints úgy magadra, mint aki a lehetőségek tárházában él, csak választania kell.

És hogy miből válassz? Íme néhány ötlet, amit 40 felett is elkezdhetsz:

1.Táncóra

Ezt bármikor elkezdheted. Tévhit, hogy táncolni csak fiatalon lehet. Rengeteg olyan ismerősöm van, akik 50 felett kezdtek táncolni, és elképesztően aktívak, minden buliban lehet velük találkozni.

2. Új hobby

Sokan gondolják, hogy 40 felett már nem kell semmi újat tanulni, főleg nem új hobbyt keresni. Ez sem igaz, hiszen egy új hobby mindig óriási változást hoz az életedbe. Új embereket, új lehetőségeket, kapcsolódást, ötleteket és kreativitást. Kezdj bele valami újba!

3. Fotósorozat rólad

Aggódsz azon, hogy hogy nézel ki most?. 90 évesen majd arra fogsz jószívvel visszaemlékezni, hogy 40 felett milyen jól néztél ki. Éppen ezért pont most van itt az ideje, hogy egy fotósorozatot készíttess magadról. Lehet akár sexy, akár hétköznapi. Legyen ez egy mini projekt, időhatárral. Készülj rá testben, lélekben, majd csodáld meg a képeket, és vedd észre a szépségedet!

4. Ünnepeld meg önmagad minden héten

Elég sokmindent letettél már az asztalra, így érdemes ezt kívülről is meglátnod, értékelned. Iktass be minden héten egy napot, melynek délelőttjén, estéjén megünnepled önmagad. Ezzel elismered saját magadat, melynek óriási hatása lesz önbizalmadra.

5. Mozdulj ki, fedezz fel új helyeket

Ne mindig a rutin győzzön. Találj ki új programokat magadnak, menj olyan helyekre, ahol még nem voltál. Nem kell óriási dolgokra gondolni. Ez lehet egy közeli város, vagy egy erdő, egy rét, ahová elkirándulsz.

6. Kényeztető program

Havonta egy napot áldozz önmagad kényeztetésére. Akár masszázs, akár esti forró fürdő, bármi, ami neked a kényeztetést jelenti. Annyi mindenkinek adtál már magadból, ideje feltöltődni neked is. Még akkor is, ha a gyerekek ott vannak körülötted. Egy szabad óra neked is jár.

7. Vedd fel azokat a szexi ruhákat

Miért ne lehetne otthon is szexy ruhában lenni? Ki mondta, hogy csak egy étteremi vacsorához veheted fel a legszebb ruhádat? Ne tartogasd alkalmakra a szép ruháidat, otthon is lehet abban vacsorázni, vagy éppen magassarkúban főzni. Ne gondold, hogy ördögtől való. 😉

8. Az élményeket gyűjtsd, ne a kifogásokat gyártsd

Ne kezdd el megvétózni, hogy miért nem lehet ezekből a programokból akár egyet is megvalósítani. Mindent meg lehet oldani, ha szeretnéd. Ezt Te is tudod. Nem arra emlékszel jószívvel, amit nem éltél meg, hanem arra, amit igen. Mondj IGEN-t magadra, és újítsd meg önmagad!

Fotó: canva.com

Hidd el, hogy 40 felett is szép vagy, értékes vagy, és Te is megtalálod az utad, a boldogságod. Tedd fel bátran azt a piros rúzst!

Ha pedig lendületre van szükséged, csatlakozz a június 2-án induló Megújulás Köréhez!

Megújulás Köre | Farkas Renáta (farkasrenata.com)

www.farkasrenata.com

Szöveg: Farkas Renáta -Művészeti Terapeuta, Life Coach, Táncoktató
Farkas Renáta

Művészeti Terapeuta, Táncoktató

A legszebb táncot Életnek hívják, és Önmagaddal táncolod. A tánc, a zene, és rajzolás segítségével azon dolgozom, hogy a szabadságát vesztett léleknek utat mutassak. Megmutatom, hogyan tudod magadat az öröm állapotába táncolni, rajzolni, és felszabadítani lelked madarát, mely arra vár, hogy Téged szolgáljon.