Megjöttek a bankokba az új “szereplők” és még többen lesznek

Már több banktól lehet olyan személyi kölcsönt igényelni, amely megfelel a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóbarát minősítéséhez szükséges feltételeknek. A minősítési rendszert a fogyasztóbarát lakáshitelek mintájára vezette be a jegybank idén januártól. A money.hu szakértői szerint bár voltak a piacon olyan személyi kölcsönök, amelyek tudják ugyanazt, mint a fogyasztóbarát társaik, de utóbbiak átláthatóbb helyzetet és fokozottabb versenyt hozhatnak ezen a piacon.

  • Már nem csak lakáshitelből, hanem személyi kölcsönből is vannak fogyasztóbarát konstrukciók.
  • Az új személyi kölcsönök maximum 7 éves futamidőre vehetőek fel, a bankoknak pedig gyorsan kell dönteniük a folyósításról, amelynek díja és a hitel kamata is maximalizálva van.
  • Bár a személyi kölcsönök piaca a járvány miatt a múlt évben 40 százalékkal zsugorodott, de a háztartások elhalasztott beruházásai, a járvány okozta bizonytalanság után várhatóan emelkedőre kerülő fogyasztás, ami lendületet adhat ennek a piacnak is.

Ilyenek a barátságos kölcsönök

  • A fogyasztóbarát személyi kölcsönök futamideje maximum 7 év lehet.
  • Végig azonos összegű havi törlesztőrészlettel kell rendelkezniük, végig fix kamatozásúak.
  • Az igénylés befogadását követően maximum 3 munkanapon belül folyósítania kell a pénzintézetnek a fogyasztóbarát személyi kölcsönöket.
  • A folyósítási díj a teljes hitelösszeg legfeljebb 0,75 százaléka lehet, teljesen online hitelfelvétel esetén pedig nem kérhet folyósítási díjat a bank. Az előtörlesztési díj maximum az előtörlesztendő összeg fél százaléka lehet, ráadásul az 1 évnél rövidebb hátralévő futamidő esetén az előtörlesztésnek ingyenesnek kell lennie.
  • A kamatfelár a bank által választott referenciaértéket 500 ezer forint alatti hitelösszeg esetén maximum 15 százalékponttal, félmilliósnál nagyobb összegnél pedig legfeljebb 10 százalékponttal haladhatja meg,

A money.hu összefoglalója szerint a jelenleg elérhető fogyasztóbarát személyi kölcsönök teljes hiteldíjmutatója 14 százalék alatt marad, de van 10 százalék körüli vagy annál alacsonyabb thm-mel elérhető konstrukció is.

Utóbbinál 1,5 millió forintos hitelösszegnél és 5 éves futamidőnél a havi törlesztőrészlet alig több mint 30 ezer forint lesz.

Jelentős visszaesés

A személyi kölcsönök piaca tavaly jelentősen zsugorodott, 2020 első tizenegy hónapjában az új szerződések összege 40 százalékkal 314 milliárd forintra csökkent az egy évvel korábbi több mint 500 milliárd forintról. A csökkenés a koronavírus-járvány hatásaival magyarázható. Egyrészt a tavaly márciusban életbe lépett adósvédelmi intézkedések egyike maximalizálta a személyi kölcsönök teljes hiteldíjmutatóját, ezt követően több bank felfüggesztette átmenetileg a személyikölcsön-igénylések befogadását, folyósítását. Továbbá a pandémia miatt a lakosság “járványüzemmódra” kapcsolt, sok háztartás elhalasztotta a nagyobb kiadásait, márpedig a korábbi években egy részük épp személyi kölcsönből finanszírozta például a lakásfelújítását vagy korszerű háztartási gépek, autó beszerzését.

A money.hu szerint, ha a járvány visszahúzódik, és megkezdődik a fellendülés, javulást mutatnak a legfontosabb gazdasági mutatók, akkor a háztartások is bátrabbak lesznek.

Pótolni fogják az elmaradt beruházásokat és újabbakba vágnak bele, ez pedig keresletet generál majd a személyi kölcsönök piacán. Aki fogyasztóbarát vagy sima személyi kölcsönt szeretne igényelni, annak érdemes áttekintenie a bankok kínálatát, mert a money.hu személyi kölcsön-kalkulátora szerint jelentős különbségek lehetnek a kamatok és a thm-ek között, márpedig ezek befolyásolják a havi törlesztőrészlet összegét.

Nyitókép: pixabay
Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.