Mennyire ismered magadat?

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyél, elengedhetetlen az alapos önismeret. Te mennyire ismered magadat? Megfelelően alapozol az erősségeidre? Tisztában vagy a gyengeségeiddel és a fejlődési pontjaiddal?

Lehet, hogy ezzel nem vagyok egyedül, de nekem megtanította az élet, hogy az önismeretet és az azzal járó szabadságot és könnyedséget nem osztogatják ingyen. Cserébe komoly életminőség-javulást hoz, ha az ember időt és energiát fektet önmaga megismerésébe és lelki fejlődésébe. Most szóljon, aki komfortzónán belül ismerte meg és fogadta el önmagát és tanult meg elvárások nélkül felhőtlenül élni, mert ha van ilyen, a recept mindennél jobban érdekel!

Amikor jött a nagy… változás

Évek óta dolgozgattam az önismeretemen, olvasgattam a pszichológia könyveket és szuper jó előadásokat hallgattam, sőt talán el is hittem magamról, hogy teljesen rendben vagyok magammal, amikor próbára tett az élet. Mikor úgy éreztem végre révbe értem, életem egyik legnehezebb időszaka következett. Fél év alatt számomra két fontos ember is távozott az élők sorából, majd a stabilnak hitt párkapcsolatom is véget ért. Eljött az igazi változás ideje.

Rá kellett jönnöm, hogy az életben az egyetlen biztos dolog a változás. Ez volt számomra a legfájdalmasabb felismerés, hisz egész addigi életemben a stabil jövő megteremtésén dolgoztam, ami egy pillanat alatt csúszott ki a talpam alól, legalábbis én akkor úgy éltem meg. Ha hiszitek, ha nem, a nehézségek és kihívások hatalmas fejlődési lehetőséget tartogatnak, csak ne fájnának ennyire.

Te döntsd el, mikor és hogyan fejlődsz!

Dönts Te magad a változás mellett és ne csak elszenvedd, amit dob a gép. Sokkal könnyebb és felszabadítóbb a saját döntéseid következményeiben élni, mint azt bárki gondolná. Voltak nekem is jó és rossz döntéseim is, ahogy most is vannak, de megtanultam tanulni a hibáimból és szívből nevetni a saját naivitásomon és tapasztalatlanságomon. Hál’ Istennek nincs tökéletes ember, bár ahogy én látom túl sok „normális” se, de mikor ezt felismertem, sokkal könnyebb lett szeretettel és érdeklődéssel figyelni a környezetemre.

Aki most vagyok

Amennyire fájt, annyira örülök most, hogy azzá az erős nővé váltam a tapasztalataim által, aki ma vagyok. Ha nem kerülök padlóra, be nem tettem volna pszichológushoz a lábam, ahol nemcsak magamról, a világról, de az emberi lélekről és lélekfejlődésről is rengeteget tanultam.

Olyan köveket pakolhattam le a lelkemről, amit már gyermekkorom óta cipeltem, így fel se tűnt azok hatalmas súlya, de mikor megszabadultam tőlük, annál jobb és könnyedebb lett a lelkem, az egész életem.

Véletlenek nincsenek, mert egy 12 hónapos vezetőképző programba is bekerültem ekkortájt, ahol a peer coaching-ot, asszertív kommunikációt és rengeteg szuper hasznos és izgalmas dolgot tanulhattam, amik szinte észrevétlenül segítettek a fejlődésben, amiért nagyon hálás vagyok.

Te érzed már, kivé akarsz válni?

Észrevetted, hogy mikor valami nagyon zavar, ott bizony valami fejlődni valód van?  Jobb, ha önszántadból jársz a dolog végére, mielőtt az élet kénytelen megleckéztetni, hogy tanulj és megugord végre. Volt már, hogy zavart a másikban, hogy túl sokat vagy épp túl keveset beszél, esetleg van, hogy valaki a stílusával kiakaszt? Mindannyiunknak van ilyen, de vajon nem épp ezek a dolgok zavarnak magunkban és valójában csak azt utáljuk a másikban, hogy ezzel szembesít minket és tükröt tart elénk?

Itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépj és megismerd magadat, hogy önmagad legjobb verziója lehess! Mert most „készül” az az éned, aki majd öt év múlva visszamosolyog rád!

Az önismeret egy szuper izgalmas folyamat eredménye, melyben, ha tetszik, ha nem, jót és rosszat is megtudunk magunkról. Nem lesz mindig könnyű és sokszor fájni is fog. De megéri őszintének lenned önmagaddal ezen az úton! Mert bizony lesznek csodálatos részei is, amikor megízleled benne az örömöt, a könnyedséget, a boldogságot is. Ezek tesznek minket azzá, akik vagyunk. Jó hír, hogy van választásunk, milyen emberek szeretnénk lenni és tenni is tudunk érte. Nem lesz mindig kényelmes, de a végeredményt imádni fogod!

Avatar photo
Vági Margit

Üzletfejlesztő és pénzügyi tréner

Vági Margit vagyok a WMI Business alapítója. Több mint 10 éve foglalkozom vállalkozásfejlesztéssel, az induló vállalkozásoktól a nagy tőzsdei cégekig több száz cég üzleti tervének megvalósításában segítettem. Célom, hogy egyszerű és érthető formában adjam át Nektek az üzletfejlesztéssel kapcsolatban szerzett tapasztalataimat és minden fontos tudnivalót, amire vállalkozóként szükségetek lehet. Nagyon szeretek tanítani, interaktívan és gyakorlat orientáltan tanítom a pénzügyi tervezést, üzleti tervezést, vállalatértékelést és vállalati pénzügyeket. Szeretem olyan formába önteni a vállalkozók és üzletemberek számára hasznos pénzügyi és üzleti ismereteket, hogy azt bármikor bárhol meg lehessen tanulni, különösebb előképzettség nélkül is.