Tudós Nők podcast – Dr. Farkas Eszter

A köztudatban él egy sztereotípia a kutató nőkről. Briliáns elmék, de a munkájuk megszállottjai, éjt nappallá téve magányosan dolgoznak a laboratóriumukban, szabadidejükben bújják a szakkönyveket, magánéletre csak kevés idejük marad. – László Krisztina sorozata.

Ehhez képest a „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj” nyertesei igazi polihisztor nők, akik imádják a munkájukat, kutatási témájukban fontos eredményeket érnek el, de emellett még ezer más dologgal is foglalkoznak. Van családjuk, gyerekeik, hobbijaik, boldog, kiegyensúlyozott, teljes életet élnek. Vajon hogyan csinálják? A Tudós Nők podcastsorozat beszélgetéseiből mindez kiderül. Epizódonként egy-egy példaértékű női sorsot mutatunk be, különböző életutakat, amelyekben a közös nevező a tudomány iránti elkötelezettség.

Huszadik születésnapját ünnepli A „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj”, ami külföldi mintát követve kifejezetten magyar kutatónőket támogat. Az elmúlt 20 évben 54 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, a vállalat eddig több mint 72 millió forintot osztott szét a magyar tudós nők között. Az alapítók törekvése a díjjal az volt, hogy minél többen megismerjék a tudománnyal foglalkozó nőket támogatva ezzel karrierjüket. A díj kapcsán alakultak már kutatócsoportok, néhány díjazottnak lettek díjazott tanítványai és egy valódi női kutatói közösség alakult ki az országban. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia. A díj nemzetközi szinten is kiemelkedő elismerés, a kutatónők szakmai életében mérföldkőnek számító esemény, az egykori díjazottak közül többen is kaptak már Nobel-díjat.

Az első adás vendége Dr. Farkas Eszter biológus, kutató. Szakterülete az agyi keringés, a stroke utáni folyamatokat kutatja az agyban. Eredményei közvetetten szolgálják a gyógyítást, ami nagyon fontos, hiszen Magyarországon minden 10. percben kap valaki stroke-ot és világszinten minden 6. ember érintett. Munkájáért 2015-ben nyerte el a L’Oréal-UNSECO a Nőkért és Tudományért magyar díjat, majd 2016-ban bekerült a nemzetközi nyertesek közé is.

 

Avatar photo
László Krisztina

Újságíró

László Krisztina újságíró vagyok, a Marie Claire magazin egykori főszerkesztője. 20 éves nemzetközi magazinos múlttal a hátam mögött most saját oldalamon, az antiagingshow.hu-n osztom meg személyes tapasztalataimat. Arra vállalkozom, hogy megfejtsem a kortalanság titkát és bebizonyítsam: bizonyos kor felett is lehetünk sugárzóak, szépek és kreatívok. Szerintem a kortalanság munka, és nem csak kívül, hanem belül is, de lehet ezt jókedvvel csinálni.