Milyen szemüveg illik az arcodhoz?

A szemüvegvásárlás hosszútávra szól, ezért nem árt, ha jól választunk. De vajon milyen kritériumok alapján válasszunk szemüveget magunknak? Összegyűjtöttem pár szempontot, ami segíthet megtalálni az ideális keretet.

A számunkra előnyös szemüvegformát elsősorban az arcformánk határozza meg. A színét pedig a színtípusunk. Igazán elegáns hatást kelt, ha a szemüvegünk színe saját színharmóniánkkal és a ruháink színével is egységet alkot.

Kerek arcforma

Forrás: tipsaboutbeauty.com, luxottica.com

Amennyiben kerek az arcod tudnod kell, hogy a köralakú keret még kerekebbé teszi az arcformád, ezért inkább a szögletesebb vagy jellegzetes formával rendelkező darabok közül érdemes válogatnod.

A 3 legelőnyösebb fazon a téglalap, a macskaszem, illetve a pillangóforma.

A téglalap lehetőleg ne legyen túl keskeny, mert az tovább szélesíti az orcát! Emellett a pilótaforma is megér egy próbát, de mivel picit férfiasabb forma, ezért a kifejezetten nőies arcú nőkön szexi, egy férfiasabb női arcot tovább markánsít. Ezért is olyan vonzó a férfiakon. Ginnifer Goodwin színésznő az Élénk Tél színtípusba tartozik, ezért számára az élénkebb pirosak, sötét pinkek, lilák, kékek esetleg hideg zöldek izgalmas választásnak bizonyulhatnak. A fekete mellett a klasszikus barna is megér egy próbát, legalábbis a finomabb tónusokkal rendelkező, eredetileg barna hajú Élénk Telek esetén biztosan.

Ovális arcforma

Forrás: xhamster.com, luxottica.com

Amennyiben ovális az arcod elég nagy a játéktered. Szinte az összes keret típus jól áll. Amit azért érdemes megnézni, az a szemöldökvonalad, amit előnyös, ha követ a szemüvegkeret. Jessica Alba színtípusa Sötét Ősz, így számára a klasszikus barna igazi telitalálat. Emellett a sötét meleg színű keretekből érdemes válogatnia.

Szögletes arcforma

Forrás: beautyeditor.ca, luxottica.com

Amennyiben szögletes az arcod tudnod kell, hogy a szögletes keretek (téglalap, négyzet) keményítik a vonásaidat, ezért a kifejezetten íves kereteket részesítsd előnyben! Olivia Wilde Hideg Nyár, ezért kicsit finomabb, törtebb színvilágú mályva, hideg bordó, finom tengerészkék, hideg zöld keretekkel harmonikus.

Hosszúkás arcforma

Forrás: listal.com, luxottica.com

Amennyiben hosszúkás az arcod tudnod kell, hogy a keret vertikális kiterjedése a legmeghatározóbb kritérium. A vízszintes, keskeny keretek könnyen aránytalanná tehetik az arcodat. Liv Tyler Hideg Tél, így kifejezetten hideg színű kereteket válogattam a számára, akárcsak Olivia Wilde esetében.

Szív arcforma

Forrás: cloudigirl.com, luxottica.com

Amennyiben szívalakú az arcod tudnod kell, hogy a keskeny keretek szélesítik az arcodat, ami nem előnyös a számodra.

Érdemes olyan kereteket keresned, ami négyzetes vagy téglalap alakú, de az alsó része mindenképpen ívelt, így követi a lefelé keskenyedő arcformádat.

Reese Witherspoon a Világos Nyár típusba tartozik, így számára a közepesen sötét és az annál világosabb, hideg színárnyalatú keretek előnyösek, tehát a hideg bordó, lila és finomabb tengerészkéktől a világosabb rózsaszínig, világos kékig, levendulaliláig. A nyitóképen látszólag fekete keretet visel. Igazából a világosabb színtípusokon egy lila, vagy bordó keret is feketének hat, viszont egy valódi fekete már túlságosan eluralja az arcot.

Ha online nem tudsz dönteni, melyik keret állna neked a legjobban, szánj rá időt, hogy személyesen próbáld fel a kereteket egy üzletben. A választásnál több mindent figyelembe kell vennünk az esztétikai szempontokon túl is. Mennyire kényelmes a szára és az orrnyerge? Mennyire illeszkedik megfelelően? Emellett szemtávolságunk és fejméretünk tovább árnyalják a képet.

Még több izgalmas napszemüvegért látogass el a Sunglasses Spot üzletbe, a Westendbe, vagy nézz szét az Optic World hálózat és az Optic World Exclusive hálózat üzleteiben!

Összeállította: Szemán-Fülöp Edina, stílustanácsadó, design manager – http://empatikstilus.hu
Szemán-Fülöp Edina

Stílustanácsadó

Empatikus stílustanácsadás sok praktikummal és némi humorral. Egyénre szabott megoldások hölgyeknek dizájner stílustanácsadótól. Ez vagyok Én.