Színtípusok – Élénk Tavasz

Előző színtípusokról szóló cikkemben is említettem, hogy a színtípusokat 4 fő csoportra tagoljuk, ezek a Tavasz, Nyár, Ősz és Tél, amiket további 3-3 altípusra osztunk. Így összesen 12 színtípust különböztetünk meg.

Hogy kit is nevezünk Élénk Tavasznak? Erről Az ötödik elem című film Leeloo-ja jut eszembe. Ez az a típus, aki képes jól kinézni még élénk narancssárga hajjal is.

Milla Jovovich Az ötödik elemben, Meleg Tavasz szettben, Ezüst szettben, Lágy barnás ruhában – Forrás: Pinterest

Igen, ő Milla Jovovich, a gyönyörű Élénk Tavasz színésznő, aki Meleg Tavaszként is lágyan nőies, de hidegebb színekben, sötétebb hajjal kifejezetten izgalmas hatást kelt.

Az Élénk Tavaszok kontrasztosak, jól állnak nekik az intenzív meleg színek és az élénk vörös mellett, akár a sötétebb vörös vagy barna haj is.

Egyik jellegzetességük, hogy szettjeiket kis mértékben, de el lehet tolni a hidegebb színek irányába, míg egy Meleg Tavasz típus ezt nem viseli el. Ugyanakkor lágy, tört színekben nem jut érvényre különlegességük, egyenesen jellegtelenné válnak.

Forrás: Empatik Stílus

A meleg színekben pompázó Élénk Tavasz a hideg színű Élénk Tél mellett a legdekoratívabb és legvidámabb színtípus. Összhatása olyan, mintha csak egy virágokkal teli réten sétálnánk. A tiszta, élénk, meleg színek hatásossá és izgalmassá teszik a megjelenését. Könnyedén kelt extravagáns hatást legszebb színeit kombinálva. Visszafogott megjelenést viszont többek között a neutrális színek (vanília-, krém-, teve szín) és az intenzívebb színű mintás darabok kombinációjával érhet el.

Forrás: pinterest.com

Az Élénk Tavasz típus az esőerdők színpompás részleteit idézi. Izgalmas és egyszersmind meghökkentő színpárosítások, türkizek, levél zöldek, élénk világos zöldek, napsárgák, narancsok, paradicsom pirosak, leheletnyi rózsaszínnel, lilával, kékeszölddel fűszerezve.

Forrás: pinterest.com

Híres Élénk Tavaszok

A válogatást igyekeztem ezúttal is a legszélesebb skálán megjeleníteni. A középszőke, élénk szemszínű Élénk Tavaszoktól a vörös démonon át a sötét hajú, bogárszemű típusig. (A világos szőke és az élénk vörös hajszín természetesen hajfestékkel van felturbózva, ami még izgalmasabbá teszi megjelenésüket.)

Az Élénk Tavaszok színei tehát igencsak széles spektrumon mozognak. Sokszor okoznak meglepetést még nekem is. Például amikor egy színtanácsadás alkalmával belép az ajtón egy szőkés hajú, szürke ruhás hölgy, visszafogott megjelenéssel, Nyár színtípusra utaló színekben, majd a színkendők felfedik intenzív, meleg természetes színeit. Ezek a hölgyek a szemem láttára nyílnak ki, mint egy virág, arcszínük élettel telik meg a megfelelő színű textilek hatására. Szürke szettjeik esetenként még a személyiségüket is letompítják, amiket abban a tudatban vásároltak, hogy szőkés hajukhoz az a harmonikus választás.

Képek: Heather Graham, Brittany Snow, Emma Stone, Rose McGowan – Forrás: pinterest.com, shemazing.net

Jellemző színek

Az Élénk Tavasz színpaletta a kifejezetten világos meleg színektől a közepesen sötét meleg színekig terjed, de ezek közül is a legdominánsabbak a tiszta, telített árnyalatok. Meghatározó színei a nap sárga, aranysárga, a tüzes narancs, a paradicsom piros, a tengerész kék, a élénk középkék, a türkizkék, türkizzöld, almazöld és a levél zöld. A 3-féle tavasz típus palettája közül ez a típus a legintenzívebb színvilágú. A Világos Tavaszhoz képest élénkebb és kontrasztosabb, a Meleg Tavaszhoz képest élénkebb és hűvösebb az összhatás.

Forrás: Empatik Stílus

Élénk és extravagáns

A Élénk Tavaszok extravaganciája a színeikbe van kódolva. A hideg-meleg kontrasztok különlegessé teszik megjelenését, amivel bátran élhet, hiszen ez az a Tavasz típus, ami a Télbe tart, másnéven Tavasz-Télnek is nevezik. A türkizek, narancsok, pinkek kombinációja vidámmá, egyenesen vibrálóvá teszik megjelenését.

Forrás: pinterest.com

Virágminták

Minden évszaktípushoz köthetők tipikus minták, amik különösen jól állnak számukra. A Tavasz típusoknak ez a virágminta. Az Élénk Tavaszoknak kifejezetten jól áll, ha a Tél típusok geometrikus mintáival kombinálják virágmintás ruhadarabjaikat.

Forrás: pinterest.com

Lehet egy Élénk Tavasz visszafogott?

Természetesen nem kell feltétlenül élénk színorgiában járni, azért mert kiderült, hogy Élénk Tavasz vagy. Megmutatom, hogyan lehet visszafogottan elegáns, mégis valódi Élénk Tavasz szetteket létrehozni. Egy monokróm (egyszínű pl.: zöld, kék) összeállítás vagy egy visszafogott színű szett, színes kiegészítőkkel kombinálva, esetleg egy élénk színű szoknya semleges színű felsővel és egy színes ékszerrel a tavasz palettáról elég ahhoz, hogy megfelelően színes, mégis elegáns hatást keltsél.

Forrás: pinterest.com

Kiegészítőkkel megmentve

Most derült ki, hogy Élénk Tavasz vagy és tele van a szekrényed semleges, pasztel vagy éppen fekete-fehér darabokkal? Nem kell mindjárt a kukában landolnia a szettjeidnek. Szerezz be néhány megfelelő színű (paradicsompiros, narancs, napsárga, türkiz) kiegészítőt és meg is mentetted a ruhatárad egy időre.

Forrás: pinterest.com

Hazai alkotóktól válogattam

Rengeteg tehetséges alkotó és izgalmas kiegészítő van a hazai piacon. Érdemes körbenézni, mielőtt a fast fashion márkák kínálatában keresgélnénk. Az Autistic Art Milánóban printelt 100% selyem sálait autista fiatalok rajzai díszítik, minősége pedig a prémium márkákkal vetekszik. Barb Taylor táskái eleganciát sugároznak dekoratív logójával a fókuszban, míg Lázár Vero pont ékszerei izgalmas, színes kiegészítői egy-egy visszafogottabb szettnek. Verók Adrienn egyedi selyemsálai, kézi festéssel, intuitív módon készülnek és stílusos kiegészítői lehetnek például a spiritualitásra fogékony hölgyeknek.

Forrás: autisticart.hu, barbtailor.com, lazarvero.com, verokadri.hu

Élénk Tavasznak lenni lehetőség arra, hogy olyan színeket viseljünk amik magukban hordozzák a figyelemfelkeltés képességét. Kihívás abban a tekintetben, hogy megtaláljuk a megfelelően élénk színű és ugyanakkor kellően finom anyagú ruhadarabokat, amelyek egyszerre intenzívek, mégis elegánsak. Élénk színtípusnak lenni olyan, mint a kötéltáncos sétája, fontos, hogy megtaláld az egyensúlyt a személyiséged és az intenzív színek kavalkádja között.

Szöveg: Szemán-Fülöp Edina, stílustanácsadó, design manager – http://empatikstilus.hu
Nyitókép: pinterest.com