Tippek, ha natúr színű otthont tervezel

Ha nem szereted a harsány színeket, hanem inkább visszafogott, megnyugtató színekből álló otthonra vágysz laza eleganciával megfűszerezve, akkor a natúr színeket Neked találták ki. Most erre a stílusra hoztam pár ötletet. 

Egy ilyen otthon alap színei a fehér, a bézs, a drapp, a krémszín, a világos szürke, a lényeg, hogy a színek többsége világos legyen és minél több természetes anyagot használj.

A világos színeken belül beszélhetünk hideg vagy meleg hatásról, a fehér és a szürke hideg, a bézs, krémszín, drapp melegebb érzést keltenek.

Természetesen jó, ha pár sötétebb elemmel is kiegészíted a natúr színeket, hogy meglegyen a kontraszt a szemnek, illetve ne tűnjön túl „sterilnek” a helyiség. Kontraszt szín lehet minimális fekete vagy a barna sötétebb árnyalatai, itt akár a különböző fa anyagokkal is lehet játszani.

A fa anyagon kívül érdemes más természetes anyagokat is használni, mivel ezekkel lehet különösen otthonos hatást elérni, ilyenek például a rattan, a kő, a bőr, a pamut, a len.

Minták és anyagok tekintetében az anyagában mintás textileket vagy az alap színekkel használt visszafogottabb mintákat használd, és nyugodtan használj többféle anyagot a fent felsoroltakból.

Dekoráció téren ezekben az otthonokban elég gyakori a szárított virág használata, például a nád, a pampafű vagy a szárított levelek, virágok.

Első példának a lenti fotón a kontrasztot szeretném bemutatni, hogy a natúr színek mellett milyen jól mutat egy formatervezett fekete mennyezeti lámpa, illetve a világos színű kanapét is feldobhatod  pár barna párnával, amelyek karakteresebbé teszik.

Forrás: chloedominik.com / Pinterest

A fürdőszobai egyszínű falat és mosdópultot feldobja a sötét színű ablakkeret az ülőkével és a fa anyagú polc használata.

Forrás: etsy.com / Pinterest

Az előző fotón kontrasztos fürdőszobát mutattam, itt pedig a fehér és a bézs a domináns, illetve a mintás járólap visz játékosságot a helyiségbe.

Forrás: homeideas.hu, tervező: Kónya Hajnalka

Hálószoba fehér, szürke és bézs színekben. A szürkét van, aki unalmasnak tartja, de ha megfelelő mennyiségben és a megfelelő árnyalatot használod, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem lesz az. 🙂

Forrás: 2.hm.com/hu_hu/home

Nagyon sok fát használtak ebben a helyiségben, a gerendák, a padló, az ágykeret és a faágas dekoráció is természetességet visz a natúr színek mellé.

Forrás: 2.hm.com/hu_hu/home

Nyári hangulat rengeteg fával. Itt sötét kontrasztot nem láthatunk, de ez is egy jó példa arra, hogy nem muszáj, mert így is szép.

Forrás: caffelattehome.com / Pinterest

Fehér konyhabútor krémszínű falakkal és fa munkapulttal kombinálva. A szürke mintás járólap kiemeli a bútor fehérségét, mégsem kelt hideg hatást.

Forrás: homeideas.hu, tervező: Kónya Hajnalka

Száraznövény dekorációs ötletek natúr színű otthonba.

Forrás: pexels.com

Ha úgy érzed kedvet kaptál ezekhez a színekhez, bátran vágj bele! Ha kevésnek vagy túl unalmasnak találod, ez egy nagyon jó alap ahhoz, hogy feltúrbózd némi színnel. Ha az ősz színeiben gondolkodunk, akkor jöhet a rozsdabarna, a mustársárga vagy a sötétzöld, a lényeg, hogy légy kreatív!

Csodás kísérletezést kívánok, örömmel segítek ha elakadtál. 🙂

Kónya Hajnalka

Lakberendező

Mottóim egyike, hogy adj többet, mint amit elvárnak Tőled! Fő célom, hogy inspiráljak másokat, és ha ezt éppen az életvitelüknek megfelelő otthon létrehozása kapcsán tudom megtenni, dupla sikert élek meg. Cikkeimet is igyekszem úgy összeállítani, hogy egy-egy témában minél több ötletet adjak olvasóimnak.