Virtuális utazás: 5+1 érdekesség Új-Zélandról

Új-Zéland a vidám életszemlélet, a természetközeliség és az életszeretet hazája. A helyi lakosok, azaz a kiwik a világ legkedvesebb, és legtoleránsabb emberei. Mindenre azt mondják: “Kia ora”. Ez köszönésen kívül jelent jó egészséget, és sok szerencsét is. Másik kedvenc szavajárásuk a “No worries”, vagyis “Ne aggódj!” Hát, Új-Zélandon nincs is nagyon miért…

Az alábbiakban olvasd el a következő 5+1 érdekes tényt erről a csodás országról és tegyünk együtt egy virtuális “sétát”!

Szigorú biológiai védekezés

A védekezésnek már a repülőtéren markáns jelei vannak, például semmilyen organikus eredetű ételt, növényt nem lehet az országba bevinni. Az erdőkben kihelyezett fertőtlenítő szerek vannak, amelyekkel a koszos talpú cipőt kötelező jelleggel le kell fújni, hogy piszkot, szennyeződést ne vigyünk be a természetbe A védekezés egészen elképesztő megnyilvánulása az oposszum irtása.

Az Ausztráliából betelepült állat óriási károkat okoz az új-zélandiaknak, mert megeszi a friss növényhajtásokat, illetve az őshonos állatok tojásait,

köztük a kivi madárét, amely röpképtelensége miatt a földön rak fészket, és így könnyű préda. Nem csoda, hogy nemzeti ügyként kezelik az új-zélandiak az oposszum irtását; sok autós, ha meglát egyet az úton direkt elüti az állatot, így segítve a védekezést ellenük.

Önkéntesség

Új-Zélandon az önkéntesség olyan természetes, mint a levegővétel. Legérdekesebb példa erre a St. John mentőszolgálat, ahol a közel 18 ezer alkalmazottból alig 3.000 a fizetett dolgozó, a többi 15.000 ember (!) (orvosok, nővérek, sofőrök) mind a szabadidejében vállal önként pluszmunkát!

A horvátok és a borkészítés

Ki hitte volna, hogy igazából a betelepülő horvátoknak köszönheti az ország világhírű borait?! Az itt élő emberek nem voltak jártasak a szőlőtermesztésben, inkább az állattartás volt a fő megélhetési forrásuk. A betelepülő horvátoknak azonban hiányzott a jó bor, így szép lassan kitapasztalták, hogy a vulkanikus talaj, a sok napsütés és a kellemes klíma nagyon jót tesznek a szőlőnek, és isteni bort kezdtek el készíteni belőlük. Ma már méltán világhíresek ezek a borok, például egy palack 2013-as évjáratú Pinot Noir, Kusuda Wines, Martinborough ára 86.000 Ft!

Hell’s gate, azaz a Pokol kapuja

Ha a pokol valahol létezik, akkor holtbiztos, hogy erről a helyről mintázták. A Wai-o-tapu parkban kénes, záptojásszagú orrfacsaróan büdös a levegő, és csak a kijelölt útvonalon szabad haladni, különben a cipő talpa beleolvad a forró talajba…

A hely különlegessége, hogy gyógyászati célra is használják a kénes vizet és iszapot, utóbbinak állítólag fiatalító hatása van

és a benne található ásványi anyagok segítik a bőr regenerációját. A forró földben előszeretettel készítenek ebédet (kukoricát, édesburgonyát, sárgarépát és tojást) a turistáknak a helyiek. Amúgy nem gondolná az ember, hogy a földben is milyen jól megfőnek az ételek! Azért elég abszurd élmény a kénes gázok között, szinte egy holdbéli tájon elfogyasztani az ételeket.

Maorik világa

Ha Új-Zéland, akkor muszáj szót ejteni az ottani őslakosokról, a maorikról. Fantasztikus, hogy meg tudták őrizni a kultúrájukat, sőt, idén a parlamentben külügyminiszternek egy maori hölgyet választottak meg. Az egész történelmük és kultúrájuk nagyon egyedi. Köszönéskor megfogják egymás alkarját és orraikat összeérintik, mert úgy tartják, így a lelkük is üdvözli a másikat. A tetoválásaiknak külön története van,

testük jobb oldalára az apai ágról származó történeteket, rokonokat jelenítik meg különféle szimbolikus jelekkel, baloldalon pedig az anyai vonalat.

A nőknek is tetoválva van a szájuk alatti áll rész, amitől, bevallom, messziről nézve nekem úgy tűnt, mintha szakálluk lenne… Törzsi táncukban a férfiak hosszú nyelvüket nyújtogatják, így próbálják elijeszteni az ellenséget. Férfiak, nők is táncolnak, de nem egymással, hanem sorokba rendeződve egyfajta harci alakzatban.  Ha valaki szeretné jobban megérteni a világukat, és egy jó történetre vágyik, akkor ajánlom a Bálnalovas című filmet.

Jacinda Arder

Ha már említettem, hogy a külügyminiszter egy maori hölgy, akkor muszáj megemlítenem, hogy ott jártamkor, 2017 októberében tartották a parlamenti választásokat az országban és akkor dőlt el, hogy Jacinda Ardner-t választották meg miniszterelnöknek.

A hölgy, aki szabadidejében szívesen DJ-zik, akkor 37 évesen az ország történetének legfiatalabb miniszterelnöknője lett

(igaz előtte már két hölgy is viselte ezt a tisztséget). Ráadásul a választások előtt 6 hónappal vállalta el a Munkáspárt miniszterelnöki jelöltségét, és vitte sikerre pártját ellenzék oldalról. Ennek már nemzetközi szinten is volt visszhangja. Ha ez nem lenne eléggé különleges a politika világában, a 2017. októberi választások megnyerése után 2018 januárjában bejelentette, hogy gyermeket vár. Anyasági teendőit olyan sikeresen egyeztette össze miniszterelnöki munkájával, hogy az idén októberi választásokat abszolút fölénnyel nyerte meg vezetésével a Munkáspárt. Ennek dacára Jacinda kormányában két posztra is a Zöld pártból jelölt ki minisztert. A kormánytagok negyede maori, negyven százaléka nő, a miniszterelnök-helyettes és két miniszter homoszexuális. Hát igen, itt így valósul meg az esélyegyenlőség és a demokrácia.

Szerző: Szabó Petronella a petrazworld.com útiblog szerzője