2021: Az év hőse lett Karikó Katalin a Time magazinnál

Igaz, hogy a magazin 2021-ben Elon Muskot választotta meg Az év emberének, de hagyományosan most is több címet adományoztak, így Az év hősét is megválasztották: ezt Karikó Katalin többedmagával kapta a Covid-19 elleni vakcina kifejlesztésében vállalt kimagasló szerepéért.

A Time-nál idén az év hősei a Covid-19 elleni vakcina kifejlesztésén dolgozó szakemberek, Kizzmekia Corbett, Barney Graham, Karikó Katalin és Drew Weissman lettek. A szakértők elképesztő gyorsasággal és precizitással dolgoztak, a munka csúcsát pedig a védőoltások létrehozása jelentette.

A rangos amerikai magazin részletesen bemutatja Karikó Katalin életútját, többek közt arról is írnak, hogy a sikertörténet akkor kezdődött, mikor a a biokémikus 1985-ben kutatómunka nélkül maradt, és úgy döntött, Szegedről Philadelphiába költözik, hogy ott dolgozzon tovább. Karikó Katalin négy évvel később kezdett kutatni a Pennsylvaniai Egyetemen, itt kezdte el az mRNS-kutatást is. Munkájának egyik fordulópontja volt, amikor itt megismerkedett Weissmannal, akivel később közös kutatásokba kezdtek.

Sokáig úgy nézett ki, hogy Karikó Katalin nagy esélyese a 2021-es kémiai Nobel-díjnak, de végül ezt nem kapta meg, de a Covid-19 elleni vakcina kifejlesztésében vállalt szerepe miatt már több rangos nemzetközi és hazai elismerésben részesült.

Nyitókép: Facebook / Time

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.