50 milliárd tonna jég zuhan az óceánba évente az Antarktiszról

Az Antarktisz egyik legnagyobb gleccsere, a Thwaites olvadása miatt évente nagyjából 50 milliárd tonna jeget „ejt” az óceánba, a helyzet pedig egyre romlik.

Ez a nagy tömeg ellenére sem fejt ki éves szinten érzékelhető hatást az óceán szintjének emelkedésére – jelenleg. A helyszíni kutatást végző amerikai és brit tudósok szerint ugyanis az elkövetkező 5-10 évben drasztikusan megváltozik majd a képződmény kontinens felőli része, később a teljes szerkezete, és előbb-utóbb „úgy összezúzódik, ahogy egy autó lökhárítója tud”.  A gleccser jege pedig összességében véve akkora tömegű, hogy ha az egész szétesne az önmagában véve, a jégtakaró többi részének olvadása nélkül is 65 centiméterrel emelné meg a tengerszintet. Ez a teljesen végzetes forgatókönyv az eddigi tapasztalatok alapján még több évszázaddal arrébb kellene, hogy legyen, azonban a Thwaites kifejezetten gyorsan reagál a klímaváltozásra. A kutatók attól félnek, hogy ha a frontoldala megváltozik a következő években, az épp a gleccser legveszélyesebb részére lesz igazán rossz hatással.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.