„A legnagyobb agilitásteszt anyának lenni”

womagic_sipos_kriszta_sikersztori

Sipos Krisztát – emlékeimben Kriszti 🙂 – 7 éves korom óta ismerem. Együtt jártunk az általános iskola alsó tagozatára. Amire élesen emlékszem, hogy farsangon mindig hercegnőnek öltözött, és már akkor is gyönyörű volt a mosolya. Azóta eltelt több, mint 30 év (leírni is sok), minket távolra sodort egymástól az élet, de időről-időre, ha nem is személyesen, de összetalálkozunk. Kriszta ma Németországban él. Sikersztori rovatunkban a mindennapokról, családról, munkáról beszélgettünk.

Ha jók az információim, akkor jelenleg a gyerekekkel vagy otthon. Gondolom, mindig ellátnak feladattal.
Igen, ez így van. Nem unatkozom mellettük. Sűrűek a napjaink, mindig van teendőm. 

womagic_sipos_kriszta_sikersztoriA szakmai életutad elég színes. Közgazdász, lakberendező, vállalkozó…
Közgazdász-külkereskedőként végeztem 2002-ben a Külgazdasági Főiskolán, amelynek keretében a szakmai gyakorlatomat Birminghamben (UK) töltöttem egy német cégcsoport angliai képviseletén. Utána – a munkakeresés időszakában egyúttal elvégeztem egy lakberendezői kurzust is, mert nagyon érdekelt ez a színes téma. Egy belvárosi bútorgalériában kaptam munkát – az egyik, legnevesebb olasz bútorokat forgalmazó cégnél. Ezzel párhuzamosan és utána is szabadúszó lakberendezőként igazán szép és kihívást jelentő lakásfelújításokban vettem részt. 2003 végén indítottuk el Budapesten egy neves német ipari gyártó cég magyarországi kereskedelmi képviseletét a tulajdonostársammal közösen. A gazdasági végzettségemre és ismereteimre alapozva az adminisztratív, pénzügyi és HR-folyamatok kialakítását, működtetését és vezetését kaptam feladatul. A 4 fős kis kezdőcsapatú cégből 2 év alatt 16 fős cég vált és közben további 2 cég ugyanazon teendői is hozzám kerültek. Gyors volt a bővülés. A feladatok kibővültek a cégcsoport Marketing és PR teendőinek irányításával is. Majd 10 évig voltam ennek a cégcsoportnak aktív tagja. Nagyon szerettem a munkámat. Igazi mélyvíz volt mindent a nulláról kialakítani, sokat olvastam szakanyagokat, jártam rendszeresen adótanfolyamokra, HR és pénzügyi kurzusokra, menedzsment-tréningekre. 

Nyitott voltam és információéhes – ez a mai napig is így van -, kerestem a legjobb és legújabb megoldásokat, amelyekkel a cégcsoport és a csapatunk tagjai egyénileg is fejlődni tudtak. 

Sok kreatív feladat érkezett a marketing terület bővülése révén, így a korábbi lakberendezői irány, ahol a tervezés és kreatív kivitelezés is alapja volt a munkámnak – teret kaphatott ismét, csak másképp: print és rendezvények szervezése formájában. Időközben a létszám növekedésével HR-kihívásokkal is szembesültünk, és a felismerések után villámgyorsan elkezdtem azon dolgozni, hogy a belső dolgozói elégedettséget tovább fokozzuk, és megfelelő belső utánpótlást is kineveljünk. Így csapatépítő tréningeket, egyéni szakmai fejlődési biztosító képzéseket, skill-kurzusokat szerveztem. Bevezettem külsős HR-tanácsadó együttműködésével a belső teljesítményértékelő rendszerünket és a vezetőfejlesztő kurzusokat is.

Szerettem ezt az időszakot, mert remek kollégákkal dolgozhattam együtt kihívásokat jelentő feladatokban, közösen tartós és magas minőségű munkahelyet teremtettünk.

Ami számomra nagy öröm, hogy a cégcsoport a mai napig tevékenyen dolgozik és fejlődik. Kicsit olyan volt ez akkor nekem, mint amikor ma a gyerekeinket látom felnőni. Az évek során a HR és a Marketing terület került a szívemhez legközelebb. A legújabb módszerekkel szeretek dolgozni, így a marketing területén egyre jobban elmélyültem a digitális/online marketing megoldásaiban, a HR területen pedig a vezetőfejlesztésben és coachingban. 

womagic_sipos_kriszta_sikersztoriHa ennyit dolgoztál a cégeitekkel, mégis, mi volt az, ami miatt tovább léptél?
Akkor ott, közel 10 év és egy hosszabb átmeneti szakasz után nyugodtan engedtem el a cégcsoportunk kezét, mert tudtam, hogy a tulajdonostársam irányításával, stabil működési alapokkal és kiváló kollégáinkkal továbbfejlődhetnek és növekedhetnek, csak már nélkülem. Az évek során az ismeretségi körömből egyre többen kerestek meg vállalkozással, marketinggel kapcsolatos kérdésekkel, projektekkel. A zártabb ipar világa után izgalmas volt számomra más iparágakat megismerni, és más cégek tevékenységét is támogatni. Ezekből a beszélgetésekből idővel kirajzolódott bennem a későbbi tanácsadó cégem képe is. 

És ismét egy új dologba vágtál…
Igen, valóban. A cégépítés és a HR-területén belül a vezetőfejlesztés mellett az online marketingkommunikáció is bekerült a fontos ügyek közé. Több, már működö KKV-t, induló vállalkozásokat és start-upok kezdeti lépéseit is segítettem a tanácsadó cégem keretein belül. Ebben az időszakban több más start-up támogatása mellett egy borkostoló app fejlesztésében is részt vettem. Szerettem ezt az időszakot is, új szakterületekbe nyertem betekintést, sok új és érdekes szakembert és cégvezetőt ismerhettem meg. 

A partnereim az 1 fős mikrovállalkozástól a 150 fős középvállalatig, a borászatoktól a szépségiparon át a szoftverfejlesztő cégekig terjedtek.

Mindeközben egy egészen más típusú öröm és kihívás is rám talált: anya lettem. Szerencsére megadatott, hogy ebben az időszakban kizárólag a családommal foglalkozhassak, amelyben nagyon sok örömömet lelem, ezért a munka világa néhány évre háttérbe került. A korábbi menedzsment tapasztalataimat itthon is kamatoztathatom. 🙂 A családanyaság teljes értékű munka és öröm is egyben, és felismertem közben, hogy a legnagyobb agilitásteszt anyának lenni.

És megint jött egy újabb kihívás…
Igen, időközben külföldre költöztünk, kialakítottuk az itteni életünket, bövítettük és elmélyítettük a német nyelvismeretünket (ezúton és utólag is hálás köszönetem Patziger tanárnőnek, aki alaposan megtanította a német nyelvet anno az Eötvös Gimnáziumban). 

Lassan viszont szeretnél visszatérni a munka világába…
Igen, lassan itt az ideje és az a fő irány, ami mindig is áthatotta a tevékenységeimet, hogy segítsek másoknak fejlődni, bővülni, az a terveim szerint továbbra is megmarad. Ezúttal már Németországban.

Hogy élted/éltétek meg a pandémia okozta bezártságot?
A koronavírus témája az itteniek viszonylagosan magas fegyelmezettsége miatt korrektül beépült a mindennapokba. Mi, családilag látványosan redukáltuk a programjainkat a már enyhített nyári időszakban is – nagyon jövős-menősek vagyunk normális helyzetben -, áthelyeztük a hangsúlyt a környékünkre és igyekeztünk kihasználni a helyzet pozitív oldalát. Naponta 2-3 órákat töltöttünk a szabadban, erdőjárással, kerékpározással, sok sétával. És külön hálásak lettünk a kertünkért, ahol a gyerekek friss levegőn tudtak játszani a karanténidőszak alatt is, amikor a játszótereket is lezárták.

Nem túlaggódva, de  felelős módon, betartva a szabályokat éljük a mindennapjainkat.

Mindeközben az itteni baráti körünkkel is szorosabb lett a viszony – öröm volt újra viszontlátni őket és értékes időt tölteni velük. Összébb hozott minket családilag is a helyzet, és a kezdeti bizonytalanabb napok után sok kreativitással és felfedezésekkel teli, meghitt, örömteli hónapokat töltöttünk együtt, aminek az erejét és feltöltő hatását visszük magunkkal tovább.

Képek: Sipos Kriszta saját
Még nincs hozzászólás

Hozzászólások lezárva