Apatest

womagic_szeman_zoltan_coach_apatest

Lehet, hogy ezzel nem leszek népszerű férfitársaim körében, de ha már csak néhányan elgondolkoznak azon, hogy változtatnak eddigi életükön, akkor megérte. Persze, akinek nem inge, ne vegye magára! A téma nálam teljesen aktuális, erről írtam a legutóbbi cikkemet Újrakezdés címmel, de ami a mostani sorokat ihlette, az egy nemrégen hallott beszélgetés.

Egy hete az úszó edzésemet követően beültem a melegvízbe, hogy egy 10 percet lazítsak és megnyújtsam izmaimat, amikor is egy 50 körüli hölgy, aki rendszeresen úszik a sporttelepen, elkezdte fejtegetni, hogy a 40-es 50-es hölgyek mennyivel jobban néznek ki hasonló korú férfitársaiknál. Igényesebbek, jobb a megjelenésük, mert nem hagyják el magukat. Beszélgetőtársa egy hasonló korú úriember volt, aki egy jóllakott napközis mosolyával az arcán elégedetten paskolta meg plusz kilóinak nagy részét takaró hasát, és csak annyit mondott: én már megtettem a kötelességemet, nemzettem két gyereket, ennyi.

Tényleg ennyi, uraim? Már nincs szükség a futó cipőre, az úszó nadrágra, vagy a kerékpárra? Nem okoz gondot, ha emelkedik a nadrágméret száma és a lépcsőfordulóban meg kell állni levegőért?

Gyerekként éltem-haltam a fociért, és bár nem voltam különlegesen tehetséges, 17 éven keresztül rúgtam a bőrt. Aztán futni és úszni kezdtem, jöttek a versenyek, Balaton-átúszás, (fél)maratonok, mielőtt a család és a munka mellett nekem is feljött volna +15 kg. Ekkor eszembe jutottak fiatal volt kolléganőm szavai, miszerint ő nem ismeri az apatest fogalmát, mert az ő, akkor 46 éves apukája egész életében folyamatosan sportolt és mindig is fitt, izmos teste volt, ami nem változott az évek alatt. Persze ennek fenntartásáért aktívan tett is. Bár nem tudja, de nekem az újrakezdésben – azon kívül, hogy szó szerint rosszul éreztem magam a bőrömben – ez a megjegyzése is motivációt jelentett. Addig a kifogásokat kerestem, azóta megoldásokban gondolkozom, hogy is tudom beletenni a napomba az edzéseket. Persze, ahogy a mondás tartja: a férfi elég, ha egy fokkal szebb az ördögnél. De ezzel meg is elégszünk?

Dr. Czeizel Endre egyik műsorában azt mondta, hogy az a férfi, aki nem tud lefutni 3 km-t, az nem tud egy normálisat szeretkezni.

Mondhatnánk, nincs állóképessége. Persze, elsősorban magunk miatt kellene karbantartani azt a testet, amitől várjuk, hogy dolgozzon és képes legyen megteremteni a család számára az anyagi biztonságot. Lehetőleg minél kevesebb betegszabadsággal, mert azt sem a főnök, vagy ha vállalkozók vagyunk, mi sem annyira szeretjük. Aztán jöhet motivációként párunk, barátnőnk, élettársunk, feleségünk (a megfelelő rész aláhúzandó), akinek nem biztos, hogy egy pocakos mackó az ideálja – és itt nem a kockahasra gondolok –, csak elfogadja, és szó nélkül kivasalja a fent említett nagyobb méretű nadrágot.

Végül, de nem utolsó sorban pedig a gyerek az, akinek jó példával járhatunk elő, akivel egy bizonyos kor után együtt sportolhatunk közös élményeket szerezve, és megmutatva, hogy mit is tud még egy karbantartott 40-es 50-es férfi.

Amikor egyik barátomnak újságoltam, hogy az újrakezdést követően sikeresen teljesített félmaratonom után elkezdtem triatlonozni, rögtön azzal jött, hogy a heti öt napra tervezett hét edzés mennyi időt vesz el a családtól. Tőlük nem sokat. Hajnali kelőként a hétből ötöt megcsinálok felkelés után, hogy mire a család felébred, én már otthon legyek, és együtt tudjunk reggelizni. Csak kettő csúszik bele úgy két délutánba, amikor szervezek magamnak 2*1 órát, hogy teljesítsem az aznapra kiírt penzumot.

Ez egyfajta befektetés is magamba, a lelki- és testi egészségembe, mert amikor hazamegyek, egy fitt, energiával teli, de feszültségben szegényebb férjet/apát kapnak cserébe.

Természetesen nem kell heti hét edzés. A hajnali időpont sem jó mindenkinek. A triatlon sem kötelező. Mindez szabadon választható. Ez az én példám, életritmusom, választásom, célom – jövőre az olimpiai táv, 2022-ben a fél Ironman (1,8 km úszás, 90 km kerékpár és 21 km futás). A leghosszabb út is egyetlen lépéssel kezdődik, és bármilyen lassan is haladsz, a lényeg, hogy ne hagyd abba! Válaszd meg a célodat, legyen az fogyás, távolság, vagy egy teljesíthető verseny. Az oda vezető út tervezhető.

Sok sikert hozzá!

Szöveg: Szemán Zoltán – karrier coach, tanácsadó – www.karrier-coach.hu
Még nincs hozzászólás

Hozzászólások lezárva