András hercegnek már nem jár a “királyi fenség” megszólítás

Az Epstein-ügy kapcsán botrányban keveredett András yorki hercegtől azonnal hatállyal megvonták a királyi családban betöltött szerepéből eredő címeit, illetve titulusait, melyet katonai múltja miatt birtokolt.

Eljárás indul ellene szexuális bántalmazás miatt az Egyesült Államokban, itt már magánemberként védekezhet majd. Nem fogja használni mostantól az „királyi fenség” megszólítást sem, és királyi családban eddig ellátott feladatait rokonai között osztják szét. II. Erzsébet fia ugyanakkor továbbra is tagadja, hogy valóban bűncselekményt követett volna el az akkor 17 éves Virginia Giuffre ellen, és kijelentette, továbbra is védekezni fog a vádak ellen, most már nem mint a brit királyi család tagja, hanem egyszerű civilként.

A botrány abból robbant ki, mert több sértett is azzal vádolta meg milliárdos Jeffrey Epstein üzletembert, hogy szexuálisan bántalmazta, zaklatta őket, amikor még kiskorúak voltak. Közben kiderült, hogy az ügy ennél sokkal bonyoltabb és súlyosabb, baráti és üzleti társasaságának tagjai között is lehettek bűnrészesek vagy konkrét elkövetők. Epstein 2019-ben a börtönben felakasztotta magát, nemrég pedig Ghislaine Maxwellt is elítélték, így most András herceg ügye áll a történet középpontban.

Forrás: bbc.com