Cukrászként képeztem magam, de végül a csoki elrabolta a szívem

A Sweetic csokoládémestere, Zala Judit által megálmodott tökmag-áfonya praliné megkapta az Academy of Chocolate bronz díját, majd a gasztronómia Oscar-díjának is nevezett Great Taste Awards-on nyert elismerő két aranycsillagot. Ez az év azért is nagyon izgalmas a magyar kézműves csokoládé manufaktúra számára, mert megnyitották első budapesti üzletüket, a Sweetic Budát, ami egy csokoládé bár és egy specialty kávézó harmonikus házassága. ezek az eredmények valóban csodálatosak, mi viszont arra is kíváncsiak voltunk, ki mindennek a mozgatórugója?

Mielőtt elkezdenénk felsorolni az aktuális versenyeket, díjakat, nagyon kíváncsi vagyok, hogy lesz egy kétgyermekes édesanyából világhírű csokoládé mester?
Valójában egy hobbiból kinőtt családi vállalkozás a miénk. Én is és a férjem is közgazdászok vagyunk. A csokisoknál tipikusnak mondható, hogy mindenki pálya elhagyó. Itthon ugyanis nem igazán lehet szakmai keretek között megtanulni a csokoládé készítést. Eredetileg hobbi szinten dísztortát készítésével kezdtem el foglalkozni, még a Gyes alatt. Szerettem volna a tudásomat magasabb szintre emelni, ezért elmentem egy cukrász képzésre. Közben, az egyik helyen, ahol cukrásztanonc voltam, egy francia mestercukrásszal dolgoztam, és ott találkoztam a csokoládéval.

A YouTube-on utána néztem, hogyan kell a csokival dolgozni. Beszereztem mindent hozzá, és gyakorlatilag ott dőlt el, hogy mégsem a cukrászat irányában szeretnék elmenni.

Magyarországon ez a két szakma ma még teljesen szét van választva, míg Franciaországban egy a kettő. Így történt, hogy elmentem itthon egy Csokoládé nagykereskedés pár napos akadémiájára, amit még jó pár kurzus követett. Azóta is folyamatosan képzem magam, díszítéstechnikát ma már külföldi nagymesterekről tanulok.

Ha számokban mérnénk, hány év után váltott, és ennek már hány éve?
1996-ban diplomáztam, 2000-ig dolgoztam, mielőtt a gyerekeim megszülettek. Nem voltam olyan sokat a szakmában, mert 13 évig otthon voltam a gyerekeimmel Gyesen, és amellett kezdtem el sütögetni. Ha úgy veszem, akkor kb. 15-20 év után váltottam, bár nem voltam túl sokat a saját szakmámban. A saját vállalkozásunk 2013 óta, 7 éve működik.

Milyen kvalitásokkal kell rendelkeznie annak, aki komolyan szeretne a csoki készítéssel foglalkozni?
Rajzolni nem kell tudni, én sem tudok. 🙂 Tehát bármilyen hihetetlen, de kézügyességre nem feltétlenül van szükség, sokkal inkább feltétele a jó állóképesség, a kitartás, hiszen egy ez fizikai munka. Egész nap állva dolgozunk. Ami szokatlan lehet, hogy nagyon szezonális is a munka, hiszen majdnem az év 2 hónapjára korlátozódik a szezon, akkor napi 20 órát, heti 7 napban dolgozunk. Azt azért bírni kell.

Nemrég pedig különleges elismerésekben részesült a „harmadik gyermeked”…
Igen. Erre nagyon büszke vagyok. 🙂  A tökmag-áfonya bonbonunk megkapta az Academy of Chocolate bronz díját, majd a gasztronómia Oscar-díjának is nevezett Great Taste Awards-on nyert elismerő két aranycsillagot. A fényesen csillogó bonbon belsejében kétféle töltelék található. A frissítő, kicsit édesebb áfonya nagyon jól harmonizál a remek minőségű tökmagkrémből készült réteghez, s mindezt, az ízvilághoz passzoló leheletvékony étcsokiburokba töltötték. A bonbon felületének játékos zöld, csodásan csillogó díszítése is az ízvilágot idézi. A nemzetközi gasztronómiai versenyeken a Sweetic két további alkotása is sikerrel járt:

a Great Taste Awards-on egy aranycsillagot kapott a tejcsokoládé burokba töltött pekánpraliné ropogós mogyorókrokanttal. Az Academy of Chocolate Awards pedig különdíjjal ismerte el a CS 4970 fantázianevű, Camino Steve tiszteletére készült pralinét.

Utóbbi a Csutka istván, alias Camino Steve tiszteletére készült, aki 2019-ben 4970 km-t gyalogolva teljesítette Amerika legnehezebb túraútvonalát, mely tele van havas hegycsúcsokkal, még a nyár közepén is, innen a bonbon külső megjelenésének a választása. A fehéren megjelenő fekete pöttyök és arany díszítés a bonbon belsejében található csodás tonkababos sárgabarack betétet jelképezi. Ehhez adtunk még egy kis ropogós mogyorópraliné réteget, és mindezt tejcsokoládéba rejtettük el.

Persze nem idén hallunk először a Sweeticről: az elmúlt 6 évben, 3 különféle világversenyről több, mint 30 díjjal tértetek haza. Tavaly pedig a világ élvonalbeli csokoládékészítői közé kerültetek be, a pirosgyümölcs-ibolya-pisztácia venezuelai étcsokoládéburokba megálmodott kombinációddal három aranycsillagot nyertetek a Great Taste Awards-on. Magyar praliné ilyen elismerésben korábban még soha nem részesült, 2019-ben pedig ebben a kategóriában egyedül a Sweetic kapta meg ezt az elismerést, így világbajnokok lettetek. Hogy képzeljünk le egy ilyen versenyt?
A világ legnagyobbnak és legszigorúbbnak tartott ételkóstoló megmérettetésének, a Great Taste Awards-nak a szakmai zsűrije a gasztronómia területén jeleskedő 400 független szakértőből: neves gasztrokritikusokból, Michelin csillaggal kitüntetett szakácsokból, patinás áruházak (Harrods, Selfridges, Harvey Nicols, Fortnum&Mason, Whole Food Market) beszerzési igazgatóiból áll össze, akik mintegy 12 777 termékmintát kóstoltak meg február-július között.

A kóstolás folyamata több mint ezer órát vett igénybe. A tárgyilagosság érdekében az értékelés „vakkóstolással” történt,

s ennek során csak a csomagolás nélküli termékek ízösszetételét, a termékben fellelhető ízjegyek harmóniáját, az élelmiszer küllemét vizsgálták. Ezt a megmérettetést már 20 éve a gasztronómiai Oscar-díjaként tartják számon, ahol különféle termékkategóriában nevezhetnek a pályázók. Et minden szakmabelinek egy izgalmas időszak.

De van itt valami, amire már régóta vágytál és idén végre megvalósult…
Mivel a Manufaktúránk székhelye Szigetszentmiklóson van, régóta vágytam rá, hogy eljussunk a pesti közönséghez is. 2020 novemberében megvalósult az álmom. A csokoládé manufaktúránk márkaboltja egyben egy speciality kávézó is, amely a Cafe Marcello-val való fúzió hatására jött létre. Jelenleg több mint 100 féle csokoládé vásárolható meg az üzletben, beleértve az összes eddigi díjnyertes bonbonunkat, cake-popunkat, drazsénkat, forró csokoládénkat és krémes karamellánkat is.  A „csokoládé bár” mellett a Sweetic Buda a különleges kávéélményről is szól, ami az üzletbe lépve mindenki számáról azonnal kiderül a középen található szemet gyönyörködtető különleges kávépörkölő gépről és a semmivel se összetéveszthető illatról. A fővárosban egyedül itt kóstolhatnak a vendégek helyben pörkölt El Salvadorból származó kávékülönlegességet, ami ráadásul fair trade termék, melynek beszerzése során külön gondot fordítottunk arra, hogy közvetlenül a termelőktől érkezzenek a kávészemek.

Ha szeretnéd személyesen tesztelni a kínálatot, keresd a 2. kerület Frankel Leó út 12. alatt a Sweetic-et.

De gyönyörködhetsz is a finomságokban a www.sweetic.hu oldalon.

Még nincs hozzászólás

Hozzászólások lezárva