Először lesz arab országban a foci világbajnokság – Sok a feszültség a szervezés kapcsán

Egy év múlva rajtol a 2022-es labdarúgó-világbajnokság Katarban – az esemény házigazdája először lesz arab ország, a szokatlan időpontnak pedig az éghajlat az oka: az elképesztő nyári forróság nem tett volna jót a rendezvénynek, a késő novemberi 25-30 fok azért már barátságosabb.

Rengeteg botrány, emberi jogi kérdés övezte a szervezési folyamatot: a rendező országról szóló FIFA-döntés eleve negatívan csapódott le a sportvilágban, és eddig nem sikerült rácáfolni az aggódó hangokra. A létesítmények építése során többen vesztették életüket, sok a korrupciós vád is, illetve világhírű sportolók emelik fel a hangjukat amiatt, hogy az emberi jogokat alapjaiban sértő az ország berendezkedése – például a nők jogainak vallási alapú korlátozása – mellett kriminalizálják a homoszexualitást is.
A hatalmas luxusban megépült építményekre az ország vezetése nem sajnálta a pénzt: mintegy 200 milliárd dollárt fordított az előkészületekre az olajnagyhatalom, ez általános infrastrukturális fejlesztéseket is magában foglal. A szervezők azt nyilatkozták, készen állnak a kezdésre, akár már most elstartolhatna a világbajnokság.