Kávé mellé

Végre itt a hét utolsó munkanapja, nyakig vagyunk a Black Friday akciókban, ám így se feledkezzünk meg az Erzsébetekről, akik névnaposak és hagyományosan időjósok is, hiszen a népi megfigyelések szerint, ha ezen a napon esik az eső, akkor enyhe lesz a tél. Meglátjuk. Férfi társainkat is ünnepeljük meg, hiszen ma van a nemzetközi férfi nap! Boldog pénteket! 

Időjárás

Hideg, borult idő várható, most már itt az igazi vaskos november. Délelőtt eső is előfordulhat, az ónos szitálást sem lehet kizárni, aki autóval indul útnak, vigyázzon! Késő délelőtt kicsit felszakadozhat a felhőzet, délután az ország északi részén 4-8, máshol 9-14 fokot mérhetünk. Csípős szél is rontja majd a helyzetet, vastag sál és esernyő, esőkabát legyen kéznél.

Névnap: Erzsébet, Zsóka

Híres születésnaposok

Nehéz elhinni, de tény: kereken 60 éves Meg Ryan. Az amerikai színésznő egy szappanopera-szereppel vált ismertté, majd a Top Gun című film végleg pályára helyezte a Hollywood-i filmiparban. 1989-ben már Golden Globe-ra jelölték, amelyet végül nem kapott meg – később sem, pedig háromszor is jelölték. Az 1990-es években, sőt még a 2000-es évek elején is a romkomok egyik legsikeresebb, legfelkapottabb színésznőjeként tartották számon. Ő játszotta a kultuszfilmmé lett romantikus drámában, az Angyalok városában a női főszerepet, de komolyabb alakítása is akadt: magára ölthette a The Doors című zenés életrajzi filmben az együttes karcos hangú frontemberének, Jim Morrissons élettársának, Pamela Coursonnak karakterét. 2010-es évek közepétől kezdve pedig rendezőként is dolgozik. Sok kritikát kapott amiatt, hogy a plasztikai műtétek nyomán már alig maradt valami eredeti arcvonásaiból, többek szerint túl sokat botoxoltatott.

Meg Ryan
Forrás: popularnetworth.com

Ma lenne 87 éves Popper Péter legendás gyermekpszichológus-pszichológus-gondolkodó, aki azzal vált igazán ismertté, hogy nem csak könyveket írt és előadásokat tartott a szakmának, hanem a hétköznapi ember közelébe tudta hozni a pszichológiát. Sokaknak segített, hogy jobban megértsék önmagukat, fel tudják dolgozni a kudarcaikat és eligazodjanak a gyereknevelésben, olyanoknak is, akik másképp nem jutottak volna segítséghez, hiszen vannak, akik még manapság is szégyennek érzik azt, ha mentális vonatkozásban segítségre van szükségük: ez 30-40-50 éve hatványozottan így volt. Popper Péter rádió- és televízió műsorokban is válaszolt a hallgatók, nézők mindennapi problémáira, illetve egyetemi oktatóként is működött. SOTE-n végzett munkássága mellett a többi közt tanított az ELTE-n, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán is. Hosszú betegség után, 2010-ben hunyt el.