Kávé mellé

Helló vasárnap! Helló helló – ma van a Helló világnapja, amit 1973 óta tartanak számon. Akkor azért hívták életre, hogy megüzenjék a világ nemzeteinek, a konfliktusaikat rendezzék békés módszerekkel. És mit tehetünk mi egy ilyen napon? Köszöntsünk mindenkit egy kedves mosollyal, barátságosan, hellóval! Szóval: helló mindenkinek! 

Időjárás

A reggeli ködös, párás novemberi szürkeség helyenként tartósabban megmaradhat. Napközben a napsütést előreláthatóan a déli tájakon és a Dunántúl keleti felén lakók élvezhetik majd. Esni nem fog, de északkeleten fújhat a délies szél. Túlzottan hidegre sem  kell készülni, délután 5 és 13 fok között alakul a hőmérséklet.

Névnap: Olivér

Híres születésnaposok 

76 éves lett Goldie Hawn magyar származású Oscar- és Golden Globe-díjas színésznő, aki díjait első filmjéért, a Kaktusz virágáért hozta el, legjobb női mellékszereplő kategóriában. A Goldie nevet édesanyja, Laura Steinhoff választotta számára, az Aranka név fordításaként. Hároméves korában kezdett balettozni, és bár a táncnak köszönhetően rakta le karrierje alapköveit, később mégis inkább a színészet mellett horgonyzott le, bár színészi karrierje elején még balettoktatásból tartotta el magát. A táncnak köszönhetően olyan jó alakja van, hogy még 39 évesen is pózolhatott a Playboy címlapján. Kétszer házasodott, második házasságából született a ma már szintén ismert színésznő, Kate Hudson. 

Goldie Hawn
Forrás: wsj.com

1905. november 21-én látta meg a napvilágot Kozmutza Flóra, József Attila pszichológusa és utolsó szerelme, aki később Illés Gyula felesége lett. Bár orvos szeretett volna lenni, szülei nyomására először a bölcsészkaron kötött ki. 1931-ben filozófiából doktorált, majd szakot váltott, és a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolára került. Az ő nevéhez fűződik az intézmény szervezeti- és működési szabályzata, valamint a képzési program megújítása, amelyet Bárczi Gusztávval, a magyar gyógypedagógia egyik úttörő személyiségével közösen dolgozott ki. Kutatásai hozzájárultak a Szondi-teszt kidolgozásához is. Pszichológiai, gyógypedagógiai munkássága mellett bölcsészkaron folytatott tanulmányainak is hasznát vette: könyvet adott ki József Attila utolsó hónapjairól, amely alapjául a költővel folytatott levelezése szolgált, illetve férje, Illés Gyula halála után hagyatékát is ő gondozta. 1995. május 14-én hunyt el.