Vasárnapi kedvenc: Sütőtökös márványsüti

Bár macerásnak tűnhet a sok különféle hozzávaló miatt, azonban összességében véve nagyon egyszerű süti, a reggeli kalács helyettesítésére, ha különleges őszi ízvilágot szeretnénk. 

Hozzávalók:

  • fél kiló liszt
  • 200 g cukor, ízlés szerint
  • 250 g vaj
  • 4 db tojás
  • egy tasak sütőpor
  • 6 dl tej
  • 150 g sütőtökhús
  • 80 g darált/pörkölt mogyoró
  • 3-4 ek holland kakaó por
  • méz, fahéj, szerecsendió, étcsokipasztilla/forgács ízlés szerint

A cukrot és a vajat habosra verjük, a tojásokat hozzáadjuk. Ezután felváltva adagoljuk a keverékhez a lisztet és a tejet, majd keverjük simára – ha van robotgép, azzal persze könnyebb. A massza feléhez adjuk hozzá a reszelt sütőtököt és a darált, pörkölt mogyorót, ízesítsük mézzel, fahéjjal, szerecsendióval vagy mézeskalács fűszerkeverékkel ízlés szerint. A maradék tésztát is felezzük meg, és egyik feléhez adjuk hozzá a kakaóport. A háromféle masszát rétegezve, foltokban halmozzuk egymásra egy kivajazott sütőformában, és ha már mindhárom tésztaadag elfogyott, villával kevergessük meg kicsit, hogy márványos hatása legyen. Süssük előmelegített sütőben, 60 percig 160-180°C-on.