Kávé mellé

Ahogy ez számtalanszor elhangzik: végre péntek! Az eső is elállt, vagy el fog állni, és a napot is láthatjuk ma, közben dübörög a karácsonyi felkészülés. Ti észreveszitek, ha valaki egy boltban valódi figyelemmel szolgál ki benneteket? Szoktátok viszonozni? Érdemes. Szívmelengető élmény. Pompás pénteket mindenkinek!

Időjárás

Ma végre kicsit szárazabb lesz az idő, egyre több helyen süthet ki a nap, cserébe viszont hidegebb levegőt és erős szelet is kapunk. Reggel azonban még felhős lesz az ég, országszerte itt-ott eső is előfordulhat, de délutánra biztosan kisüt a nap. A hőmérséklet viszont csak 2-7 fok között lesz, éjjelre pedig akár -5°C-ra is hűlhet a levegő.

Névnap: Ferenc

Híres születésnaposok

36 éves lett Amanda Seyfried: az amerikai színésznő, énekes és modell a 2004-es Bajos csajokkal lett ismert, amelyben Lindsay Lohan, Rachel McAdams és Lacy Chabert oldalán szerepelt. Az A-kategóriás sztárságig az ABBA-dalokból készült musical filmadaptációja, a Mamma Mia! repítette. Ebben már olyan, befutott és ismert színészekkel dolgozhatott, mint Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth és Stellan Skarsgard. Utána két romantikus filmben is szerepelt: ezek közül a Kedves John! annak ellenére lett közönségkedvenc, hogy szakmai oldalról vegyes kritikát kapottt. Seyfried főszerepet játszott a Piroska című mese 2011-es filmadaptációjában is, amely romantikus horrorrá dolgozza át az eredeti történetet. Sikerült azonban kitörni a „romantikus filmek színésznője” skatulyából, és még ugyanebben az évben mozikba került Justin Timberlake-kel közös akció sci-fije, a Lopott idő. Innen egyenes út vezetett a Nyomorultak musical változatának filmadaptációjában Cosette szerepéhez, az igazi sztárarzenált felvonultató mozi hatalmas siker lett. Ritka, hogy egy színésznő ennyiféle műfajban megállja a helyét, tehetségét pedig idén, a Mank című filmben nyújtott alakításáért Oscar-jelöléssel is elismerték. A színésznő férjével, Thomas Sadoskival két gyermeket nevel.

Forrás: prestigeonline.com

A színésznőhöz hasonlóan 36. születésnapját ünnepli Cseh László is, aki a nem csak a magyar, de a nemzetközi úszóvilág ikonikus alakja is. Olyannyira, hogy bár nem nyert olimpiai aranyérmet, az idén megrendezett tokiói olimpián a 200m vegyesúszásban élete első olimpiai aranyát nyerő 27 éves kínai Wang Shun a döntő után – amely Cseh karrierjének utolsó futama volt – meghajolt a magyar sportoló előtt. A már életében is legendának számító úszó a 2004-es athéni olimpiára éremesélyesként utazott volna, ám egy szerencsétlen baleset miatt eltörte lábfejét néhány héttel az ötkarikás játékok előtt – egy bronzérem azonban így is összejött. 2008-ban 200 és 400 vegyesen és 200m pillangón is ezüstérmet szerzett a világ legeredményesebb úszója, az amerikai Michael Phelps mögött, Londonban egy újabb bronz várt rá.
A hullámvölgy után edzőváltás jött, és 2016-ban, Rióban szerette volna megszerezni élete első olimpiai aranyérmét, amely helyett egy sporttörténeti pillanatot kapott. A 100m pillangó nem igazán a szingapúri Joseph Schooling meglepetésgyőzelméről szólt, sokkal inkább arra figyelt a világ, hogy a három nagy rivális úszófenomén, Michael Phelps, a dél-afrikai pillangó-specialista Chad Le Clos és Cseh László századra pontosan ugyanazzal az idővel, holtversenyben ért célba, és állhatott a dobogó második fokára. Világbajnokságról viszont két aranyérme is van: 2005-ben (400m vegyes) és 2015-ben (200m pillangó) is diadalmaskodni tudott. Szívet melengető vele kapcsolatban az is, hogy feleségét 13 évvel ezelőtt a magyar úszóbajnokságon ismerte meg, ahol Dia érmet adott át. Hogy mennyire komolyan veszi és odafigyel a szakma és a sajtó Cseh László szavaira, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy az úszóknál jelenleg zajló bántalmazási botrány az ő nyilatkozata alapján kezdődött.