Kávé mellé

Pontosan 21 nap van még hátra az évből, vagyis 3 hét múlva szilveszter. Persze előtte még karácsony és miegymás, de ne is fussunk még ennyire előre, inkább lassítsunk le kicsit megint a hétvégére, éljük meg vidáman, ha esik a hó, ne bánkódjunk azon, ha nem és ma engedjük meg magunknak, hogy indokolatlanul kedvesek legyünk valakivel. Csak mert jó és mert megtehetjük. Ragyogó pénteket!

Időjárás

Az eső és a havas eső kevésbé lesz mérvadó ma és pár órára kisüt a nap. A reggeli pára és köd helyenként  tartósnak bizonyulhat, de délutánra mindenhol lesz ízelítő a napsütésből. A legalacsonyabb hőmérséklet -9 és +3, a legmagasabb -1 és +5 fok között alakul, vagyis sapka, sál és kesztyű biztosan kell majd. Jó hír viszont, hogy ma megússzuk a szelet!

Névnap: Judit

Héber eredetű, bibliai női név, jelentése: Judeából származó nő, zsidó nő.

Híres születésnapos

1960-ben ezen a napon született az írországi Belfastban Kenneth Branagh. A Shakespeare-adaptációiról elhíresült kiváló színész és filmrendező munkásosztálybeli szülők gyermeke. Családja Kenneth 9 éves korában brit felségterületre költözött az észak-ír válság miatt. A költözés és az ezt követő időszak nagyon mély nyomott hagyott benne. Szorgalmas és tehetséges diák volt, akit lenyűgözött az irodalom. 22 évesen fordult a színpadi színjátszás felé, hamarabb volt ismert Anglia szerte színdarabjaival, mint filmjeivel. Számos rangos filmes díjra jelölték, többek között Oscarra is. Első felesége Emma Thompson színésznő volt, akit egy másik kollegina, Helena Bonham Carter miatt hagyott ott a színész. Második felesége – akivel a mai napig boldog házasságban él – Lindsay Brunnock rendezőnő. Munkatársai szerint maximalista, nem csak színészként, de rendezőként is. Legújabb filmje, a fekete-fehérben forgatott Belfast, önéletrajzi ihletésű remekmű, mely egy észak-ír városban játszódik az 1960-as évek végén. Szakértők szerint Kenneth Branagh legszemélyesebb munkája esélyes idén az Oscar-díjra is.

December 10-e fontos dátum, mert…

… ma van az emberi jogok világnapja, miután 1948-ban ezen a napon fogadta el az ENSZ az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. Elvileg az emberi jogok születésétől fogva mindenkit megilletnek, a nyilatkozatot a világ összes országa aláírta, mégis sajnos rengeteg a feladat ma is ezzel a területtel kapcsolatosan.

… a Nobel-díj átadásnak napja, ami a legnagyobb nemzetközi elismerés, amit csak kivételes szellemi és emberi teljesítményért kaphat valaki. A svéd kémikus, feltaláló Alfred Nobel végrendeletében úgy rendelkezett, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a különböző tudományterületek – fizika, kémia, fiziológia, az orvostudomány, és az irodalom – legjobbjai, és az a személy, aki a világon a békéért tett erőfeszítéseivel ezt kiérdemli. A megtisztelő elismeréssel pénzdíj is jár, ez jelenleg kereken 10 millió svéd korona, ami megközelítőleg 352 millió forint. A díjátadó ma 13:00 órakkor kezdődik, ITT nézheti, akit érdekel.

 

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.