Kávé mellé

Már szerda, vagy még csak szerda? A válasz sokat elárul. Januárban ugyanis nem nehéz fáradtnak lenni. Sőt. A depressziós tünetek sem ritkák. Miért? Kiköltekeztük, kibuliztuk magunkat, és még messze a tavasz. Egy nagy rakás ünnepen túl vagyunk és igen messze a következő. Ti mivel védekeztek a nyomott hangulat, a melankólia vagy a téli álomkór ellen? Energikus szerdát! 

Időjárás

Az Időkép előrejelzése szerint van okunk örülni: az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, de időnként lehetnek felhősebb körzetek. Csapadék sehol sem várható. Nyugaton, északnyugaton, illetve északkeleten élénk lehet a délies szél, máshol gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. Napközben 2 és 7 fok között alakul a hőmérséklet.

Front nem lesz felettünk, de a hideg hajnal miatt felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi panaszok. Ugyanakkor a magasban zajló melegedés miatt napközben az érzékenyek körében fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok, dekoncentráltság, fáradtság jelentkezhet, és fokozódhatnak a gyulladásos jellegű panaszok is. A kissé szeles tájakon tovább erősödhetnek a fejfájásos panaszok.

Névnap: Sára, Márió

Híres születésnapos

A szívek és countryzene királynője, Dolly Rebecca Parton a mai születésnaposunk, aki 1946. január 19-én született  Sevierville-ben. A nagy szegénységben élő család tizenkét gyermeke közül ő volt a negyedik. Egy ekkora közösségben minden gyermek a figyelemre szomjazik. Hamar kiderült, hogy Dollynak a zene az eszköz, amivel eléri, hogy figyeljenek rá. Édesanyja mélyen vallásos volt, így az énekesnő kislányként hamar megismerkedett a zenével, és olyan nagy hatással lettek rá templomi élményei, a ma napig énekel spirituális, vallásos dalokat koncertjein.

Első fellépése egy rádióműsorban volt 13 évesen, itt találkozott először Johnny Cash-sel, akit lenyűgözött a tehetsége és bátorította, hogy énekeljen. Már a középiskola elvégzése után kapott lemezszerződést a Monument Recordsnál. Előbb zeneszerzőként másoknak írt slágerekkel lett sikeres, majd lehetőséget kapott saját dalra is. Később kiadót váltott és itt, az RCA-nál jött ki első sikerdala, a Just Because I’m a Woman. Az igazi áttörésre  1974-ig várnia kellett, akkor a máig hihetetlenül népszrű Jolene mindent tarolt. Ezután írta meg az I Will Always Love You című dalt – bizony, Dolly Parton írta az eredetit, amelyet máig Whitney Houstonnak tulajdonítanak. És ez egyébként nem is egy szerelemes dal volt, hanem korábbi mentorának és partnerének szóló búcsú. A dal minden listán az élen volt, annyira, hogy még a Király, vagyis Elvis Presley fel akarta dolgozni. Ez végül nem jött össze, mivel a dalszerzői jogokat is akarták a feldolgozás mellé, így ezt elutasította Dolly.

Innen – ahogy mondani szokták – a többi már történelem. Azóta Dolly több mint 100 millió lemezt adott el, és 25 listavezető slágert és 41 top 10-es albumot adott ki, amivel minden idők egyik legsikeresebb női előadója lett. 8 Grammy-díjat, 2 Oscar-díj jelölést, 10 Country Music Association Awards-öt, 7 Academy of Country Music Awards-öt és 3 American Music Awards-díjat kapott az évek során. A világon az egyetlen előadó, akinek az utóbbi négy évtized mindegyikében volt listavezető dala.

Színésznőként is aktív, személyes kedvenceink azok a szerepei, ahol önmagát alakítja – nem kevés iróniával. Emlékezetes például a 2005-ös Beépített szépség 2., ahol Sandra Bullock üldözi, majd teríti le a földre egy Las Vegas-i szállodábanA Hannah Montanában pedig Miley Cyrus nagynénjét alakította, ami a valóságban is megáll, mivel ő Miley Cyrus keresztanyja.

Dolly egy interjúban elárulta, hogy életében a legtöbb pénzt nem autókra, házakra, ékszerekre vagy akár hangszerekre, hanem valami sokkal nyilvánvalóbbra költötte: ruhákra. Ahogy ő fogalmazott: “Nagyon sokba kerül, hogy az ember ilyen olcsón nézzen ki.” 

Magánéletében is sikeres, stabil és boldog házasságban él 1966 óta. Férje Carl Dean, üzletember. Kapcsolatuk titka Dolly szerint, hogy nem lógnak állandóan egymás nyakán és nagyon megbecsülik az együtt töltött időt. Férje egyébként is távol tartja magát a rivaldafénytől, valamint a színpadtól is, csupán egyszer látta feleségét fellépni. A házaspárnak nem született saját gyermeke.

Ha kimozdulnál

Nemes Nagy 100 – „Viszonylagos öröklét”

2022-ben Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő születésének századik évfordulóját különleges programsorozattal ünneplik. Ennek nyitóeseményére, a Viszonylagos öröklét című beszélgetésre január 19-én várnak a szervezők, Juhász Anna moderálásával. Az irodalmár vendégei G. István László irodalomtörténész, a költőnő életművének kiváló ismerője, valamint Kútvölgyi Erzsébet színművész, Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros lesznek. Az eseménynek a MOMkult ad helyet.

Hol: 1124 Budapest, Csörsz utca 18. – MOMkult

Mikor: január 19. – 19:00

Jegyek ITT.