Télisport-paradicsomot tervez Kína az ujgur népirtás helyszínén

Kína a 16 nap múlva kezdődő Pekingi téli olimpia farvizén igyekszik olyan régiókat is turisztikai központtá tenni, amelyek korábban nem voltak felkapottak. Ilyen Hszincsiang tartomány is, amely messze van Pekingtől, mégis a reklámok középpontjába került, télisport paradicsomként illusztrálva a régiót.

Hszincsiang abban a régióban van, ahol vitathatatlanul a legjobbak a hóviszonyok és a legjobb az éghajlat Kínában. Alapvetően nem is lenne ezzel baj, hiszen megszokott, hogy a rendező nemzet számára országimázs építést is jelent az esemény vendégül látása. Csakhogy Hszincsiang az a része Kínának, ahol módszeresen próbálják eltűntetni a muszlim kisebbséget, az ujgurokat. Ez már korábban is komoly nemzetközi feszültséget váltott ki, hiszen számos ország felemelte hangját a népirtás ellen. Emberi jogi szempontból is olyan nagy horderejű ez a kérdés, hogy több ország is diplomáciai bojkottot hirdetett az olimpiára, vagyis nem küldenek Pekingbe politikai képviselőket. Ezzel szemben vannak téli sportokkal foglalkozó cégek, akik hasznot húznának abból, hogy az olimpia nyomán a szabadidős igények is megnőnek majd a világ egyik legnagyobb piacát nyújtó országban. Ennek a döntésnek azonban hosszú és rövid távon is komoly következményei vannak, hiszen egyre többen vádolják az emberi jogok megsértésének támogatásával ezeket a vállalatokat.

Kína vezetői úgy nyilatkoztak, hogy szerintük a játékok a politika fölött állnak. Az pedig, hogy néhány cég terjeszkedne vagy megvetné a lábát ezen az ellenállhatatlan piacon, ennek a velejárója.

Forrás: bbc.com