Kávé mellé

Eljött a péntek, vele együtt a napsütés és a hétvégi programok szervezésének ideje. A szép és színes ősz továbbra is teret enged a szabadtéri programoknak, reméljük, sokan kitart még ez a kellemes idő! Felszabadult pénteket!

Időjárás

Kora reggel az ősszel szokásos köd, ködszitálás várható, de a délelőtt folyamán derült lesz az idő, felhőtlen égbolttal, napsütéssel. Délután megjelennek a fátyolfelhők, de a napsütésre komoly hatással vélhetően nem lesznek. Napközben marad kicsivel 10 fok fölött a hőmérséklet, azonban egyre hidegebb is van éjszakánként, így aki későn ér haza, jobban jár, ha elővesz egy vastagabb kabátot, mert este már csak 4-5 fok lesz.

Névnap: Jónás

Híres születésnaposok

Ryan Gosling
Forrás: vogue.co.uk

41 éves lett Ryan Gosling! A La La Land-ért is Oscar-díjra jelölt sztárja sosem tanulta iskolapadban a színészmesterséget. Karrierje a Disney Channelen indult, ahol a Mickey Mouse Clubban együtt szerepelt Britney Spearsszel, Justin Timberlake-kel és Christina Aguilerával is. Igazán ismert a 2004-es Szerelmünk Lapjai című romantikus filmmel lett, két évvel később a Half Nelsonban nyújtott alakítása, már Oscar-jelölést ért a legjobb férfi főszereplő kategóriában. A zenészként és énekesként is működő Gosling 2016-ban a La La Land című musicalért megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Golden Globe díjat.
A nők körében igen népszerű színész több évig alkotott egy párt Sandra Bullockkal, majd Rachel McAdamsszel élt. Élettársa jelenleg Eva Mendes, akivel két kislányt nevelnek.

A mai napon ünepli 57. születésnapját Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színész, akinek a hangja azoknak is ismerős lehet, akik nem sokat járnak színházba. Korábban a Sláger, majd a Juventus rádió csatorna-hangja volt, most pedig a Retro Rádió átkötő szövegeiben, szlogenjeiben ismerhetünk rá. Mindemellett szinkronszínészként rengeteg híres színésznek adja a magyar hangját (vegyünk csak néhányat: Pierce Brosnan, Richard Dean Anderson, John Malkovich). Az egri származású színész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem beszédtanáraként is működik.

Könnyű

308.000 dollért, vagyis közel 10 millió forintért, aukción kelt el a Számkivetettből Wilson néven ismert röplabda. Miután Tom Hanks karaktere repülőgép szerencsétlenséget szenved, és egy lakatlan szigetre kerül, egyetlen társasága a röplabda, amelyből a főszereplő egy fejet formáz, akihez beszélni tud. A film Oscar-jelölést ért Tom Hanksnek, de a díjat végül Russel Crow nyerte a Gladiátorért.

Komoly

Rákbetegségben 85 éves korában elhunyt Frederik Willem de Klerk, a Dél-afrikai Köztársaság Nobel-békedíjas korábbi elnöke. Ő volt az ország utolsó fehér, apartheidhez köthető vezetője, de sokak meglepetésére azon dolgozott, hogy békés átmenetet lehessen teremteni az elnyomásból a ma ismert Dél-Afrika felé, és lebontsa a kisebbség uralmát biztosító rendszert. Ő adott először szavazati jogot a fekete afrikai lakosságnak, amely Nelson Mandelát választotta utódjául. Mandela mellett további két évig dolgozott alelnökként, így az ország stabilizálásáért megosztva kapták a Nobel-békedíjat. Halála előtt felvett egy utolsó videót, amelyben elnézést kér az összes fájdalomért és nyomorúságért, amelyet az apartheid okozott a nemzetének.

Sport

Két sportágban is a csúcson: a héten zajlik az úszók rövidpályás országos bajnoksága, ahol az ismét versenyző Hosszú Katinka és a sportág többi magyar sztárja mellett az uszonyos úszó Senánszky Petra is rajthoz áll. A sellőlányként is gyakran emlegetett úszónő kétszer szerzett aranyérmet a nem olimpiai sportágakat felvonultató Világjátékokon, emellett 14-szeres világbajnok eredeti sportágában, néhány éve azonban az úszók között is elkezdett versenyezni. Ha a pandémia miatt nem zárják ki az olimpiai B-szinttel rendelkező versenyzőket az ötkarikás játékokról, Tokióban is szerepelhetett volna. Az országos bajnokságon Hosszú Katinka 2014-es országos csúcsát adta át a múltnak 50 méter gyorsúszásban. A 27 éves úszónő már azt is fontolgatja, hogy hamarosan leteszi az uszonyt, és csak a sima úszásra koncentrál majd.