Magyar tudósokat díjaztak az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Két különdíjat hozott el a magyar delegáció a 33. EU Fiatal Tudósok Versenyéről, amit szeptember 13-18. között a hollandiai Leidenben rendeztek meg. Az Európa Bajnokság különdíját (European Synchrotron Radiation Facility, ESRF) Barna Benedek László, a Budapesti Szent István Gimnázium tanulója nyerte el az “UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz” projektjével.

Az UV-Covbel egy olyan orvostechnikai és gyógyszerkutatási berendezés, amely a fehérjék jelölésére szolgál, ez az úgynevezett ligand alapú fotokémiai jelölés. A fehérjét az UV led megvilágítja, ezáltal egy olyan jelölés jön létre a fehérjén, ami hosszú ideig tart és sokáig vizsgálható. 

A másik különdíjat, a tudományt és a társadalmat legjobban összekötő Bright Young Minds Award-ot, Kovács Nóra Anna, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium tanulója nyerte el. Projektjével igyekezett megalkotni egy teljesen új viszonyulásmódot a környezetszennyezési károk csökkentésére, melyet Társadalmi Tükör Technológiának (Social Mirror Technology) nevezett el. Első prototípusával, Rusty-val, azt szeretné elérni, hogy képfelismerésre és feldolgozásra optimalizált kisméretű robotok segítségével detektálják és monitorozzák az eldobott hulladékokat.

A több lépcsős európai versenyre a helyi országos megmérettetéseken sikeresen szereplő középiskolás diákok juthatnak ki, az idén 65 000 fiatal közül több lépcsőben választották ki a döntőbe került 35 ország 132 projektjét. Magyarországot a hazai Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny első helyezettjei képviselték három projekttel. A magyar delegációt Ivánka Gábor, a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) elnöke vezette.

Forrás: mti
Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.