Medve-les a Szegedi Vadasparkban, macis ajándékkal minden gyereknek!

Köszönhetően az eddigi enyhe télnek, sokan reménykednek abban, hogy már nem kapunk a kemény mínuszokból, és innen már egyenes út vezet a tavaszba. Február 2-án, a Medve-les című programon kiderül, mit jósolnak nekünk a barna medvék, vajon meddig tart még a tél? Meglátja az árnyékát Mici és Ursula?

A világ számos kultúrájára volt jellemző, hogy az állatok viselkedéséből próbáltak az időjárás alakulására következtetni. Ezek az állatjóslások szájhagyomány útján terjedtek, valós tapasztalatok alapján. Február másodikához, amely napot a római katolikus egyház Gyertyaszentelő Boldogasszony néven ünnepel, és amelyet tavaszkezdő napként is emlegettek, két különböző, állathoz kapcsolódó időjárás-előrejelző népi bölcsesség is kapcsolódik. Az egyik szerint “Gyertyaszentelő napján inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy süssön a nap”. Ugyanis ha ezen a napon szép, enyhe idő van, akkor még sokáig elhúzódik a tél. Ugyanezen következtetésre jutottak azok is, akik barna medvékhez kötötték megfigyelésüket. „Ha meglátja árnyékát, azaz süt a nap, akkor visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk. Ha azonban odakint csikorgó hideggel szembesül, érzi, vagy talán tudja, hogy hamarosan tavaszodni kezd.” Ez a hiedelem erdélyi eredetű, de francia hagyománya is van, itthon viszont Jókai Mór Az új földesúr című regényében jelent meg először.

De hogyan is látja meg az árnyékát, ha téli álmot alszik?

A barna medvék valójában nem alszanak téli álmot, csak rövidebb-hosszabb pihenőt tartanak földbe vájt üregekben, esetleg barlangokban. Ebben az általunk téli álomnak hívott időszakban a medvék anyagcseréje és szívverése is lelassul. Ez embernél végzetes lenne, a medvék szíve viszont alkalmazkodott ehhez a kevésbé aktív periódushoz – a grizzlyk például 5-6 hónapot is el tudnak tölteni ilyen állapotban. Az állat így olyan mértékűre tudja csökkenteni a tápanyagszükségletét, amely így a nyáron felhalmozott tartalékok felélésével, és a kisszámú, rendelkezésre álló téli eleséggel – elsősorban állati fehérjével – télire elég. Időnként, általában enyhébb, napsütéses időben kibújnak rejtekükből, így alakulhatott ki a velük kapcsolatos népi időjárás-előrejelzés.

Bár a Szegedi Vadaspark két nyugdíjas korú öreg hölgyének, Micinek és Ursulának télen is akad bőséges eleség, így is szívesebben töltik a téli időszakot benti helyükön. A február 2-án 11 órakor az Európa részen lévő kifutónál, kiderül, hogyan döntenek a macik az időjárás alakulásáról. Ha sikerül őket kicsalogatni, és nem találkoznak az árnyékukkal, akkor elképzelhető, hogy rövidesen beköszönt a tavasz.

A programra várják a családokkal kilátogató gyerekeket és óvodás, valamint iskolás csoportokat is. A csoportok részvétele regisztrációhoz között, amelyet még január 30-ig, lehetséges kizárólag a zoopedagogia@zooszeged.hu címen.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.