„Minden mélységét és magasságát megéltem a menedzseri szakmának” – Interjú Tabár-Halász Mariannal

A tücsök ciripelésétől kezdve az operáig, a különböző korok és népek zenéjétől egy rockkoncertig, minden, ami hangot ad, az zene számára. Hiszi, hogy a zenének gyógyító ereje van. Tabár-Halász Mariannal, a Mistral Music tulajdonosával, a KoncertBooking.com társalapítójával, művészetmendzserrel beszélgettünk többek között zenéről, mérföldkövekről, család-karrier egyensúlyról. – Zahorján Ivett írása.

Mit jelent számodra a zene?

Emocionális ember lévén a zene mindenhol jelen van az életemben. Végig kíséri az mindennapjaimat függetlenül attól, hogy éppen relaxálok, tornázok, utazom, vagy éppen nevetek. A zene útitárs az életemben. Gyermekként kerültem először kapcsolatba vele, hegedültem, később táncoltam. 19 éves korom óta nemcsak barátom, de munkatársam is a zene – azóta segítem a háttérből a tehetséges zenészek útját. Az, hogy mit jelent számomra a zene, leginkább Dés László sorai foglalják össze: „a zene az kell, mert körülölel és nem veszünk majd el”.

Több mint 25 éve a pályán vagy zenei menedzserként. Mit adott/ad neked ez a hivatás, milyen mérföldköveket emelnél ki?

Kimondani is sok, pedig nagyon gyorsan eltelt. Minden mélységét és magasságát megéltem a menedzseri szakmának. Sikerből sok megadatott számomra, míg a kudarc kevésbé volt jelen a munkáim során. A legtöbb tapasztalatot az emberi viselkedéssel kapcsolatban szereztem, és így nagyon sokat fejlődtem. Közelről láttam, ki hogyan éli meg, mi mindent tesz vagy nem tesz meg a sikerért, ki mennyire engedi meg magának a siker okozta változást az életében, vagy éppen, hogy hogyan reagál a veszteségre.

1995, az indulás éve az első mérföldkő számomra. Kezdetben fellépések közvetítésével foglalkoztunk, de az életemet jellemző folyamatos változás már hozta is a következő szintet. A zeneipari piac igényeinek kiszolgálására ügynökséggé alakult át cégünk. Később egyre több művész jelezte, hogy vannak olyan területek, amiben segítségre lenne szükségük. Így a kapcsolataink, tapasztalatunk révén tovább fejlődtünk és a művészek teljes menedzsmenti képviseletét vállaltuk. A dalok készítésétől kezdve a PR munkán keresztül a lemezkiadásig, minden feladatot elláttunk.

A következő állomásnál országos televíziók kerestek meg újabb feladatokkal. 2010-től sok-sok éven át a TV2 zenei műsorainak utógondozását láttuk el, valamint az RTL Klub X-Faktor műsorának két évadát is ránk bízták. A legbüszkébb arra vagyok, hogy a partnereink a saját tapasztalatuk alapján kértek fel vagy bíztak meg minket újabb és újabb feladatokkal.

2019-ben aztán ezen tapasztalatok alapján egy teljesen új zenei valóságot álmodtunk meg a férjemmel, amit közel 3 éves tervezés és fejlesztés követett. Életünk egyik legizgalmasabb szakaszában 2022-ben útjára indítottuk a KoncertBooking.com platformot, amely a zeneipar adminisztrációjának teljes digitalizációját tűzte ki céljául. 

Mára elmondható, hogy meg is valósította azt, hiszen bár még csak most indult, máris túl vagyunk a 600. megrendelésen. 

A projektet férjeddel hoztátok tető alá, aki szintén a zeneiparban tevékenykedik, vagyis ez egy közös vállalkozás. Mi az, ami miatt hasznos ez a platform?

Ha röviden kellene összefoglalni, akkor ez olyan, mint a „virtuális gyermekünk”. Mindent szeretnénk megtanítani, átadni, továbbadni benne, ami a sikerhez vezetett minket. Azt mondhatom, hogy mi nem félünk a változástól, sőt, inspirál minket. Együtt szeretnénk mozdulni a világgal. Fejlődni mindig van hová és mindig szükséges is. 

Fontosnak tartottuk az oldal kialakításánál, hogy felvegyük a 21. század ritmusát, felismerjük és ne féljünk a kihívásaitól, a jövő generációjának fejével gondolkozzunk, miközben az elmúlt 25 év minden tapasztalatát és tudását beépítjük. Így ma a KoncertBooking.com egy olyan ingyenes marketplace, ami 360 fokban digitalizálja a teljes zeneipari tevékenységet, egy applikációba helyezi át az irodát, ezzel függetlenséget, szabadságot adva térben és időben egyaránt is a zenei szcéna képviselőinek.

Meglátásod szerint mennyire nehéz ma minden téren helyt állni dolgozó családanyaként? 

Nem nehézségként, inkább kihívásként élem meg a mindennapjaimat. Nem tudok erre egy általánosítható, jól működő receptet adni, de a digitális tér amennyi kihívást, annyi áldást is adott számunkra. A KoncertBooking.com-nak köszönhetően a munkám jelentős részét online végezhetem. Ennek következtében a hagyományos női szerepeket megélhetem, ami örömet okoz számomra. 

Az biztos, hogy a jó szervezőkészségem és időmenedzsmentem mellett a férjem és édesanyám partnersége nélkül nehezebb lenne az anyaság és a karrier összeegyeztetése. 

Min dolgozol/dolgoztok jelenleg?

A KoncertBooking.com kapcsán a legfőbb fókusz a márkaépítés és a regisztrált felhasználók számának növelése, a platform nemzetközi piacra léptetése, valamint a már elkészült, de be nem mutatott funkciók bevezetése. 

Másrészt nagy álmunk a platformon belül egy olyan kulturális magyar művészeti piac fejlesztése, ahol a Kárpát-medence minden művésze egységesen bemutatkozhat és a megrendelői réteg számára elérhetővé válhat. 

Emellett szülővárosomban, Miskolcon, az Észak-Magyarország Fejlődéséért Alapítvány alapítójaként a kuratóriummal azt a célt tűztük ki, hogy a régió művészeti, kulturális értékeit megismertessük, népszerűsítsük, valamint regionális kulturális programok szervezésében vegyünk részt.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.