Minden nehézség megérte!

womagic_padla_dori_hct

Sikersztori rovatunk legújabb szereplője, és új, állandó szerzőnk Padla Dóri Holisztikus Coachként dolgozik. Már. Korábban azonban egy sokkal inkább racionális gondolkodást igénylő területen építette a karrierjét. Valami azonban nem hagyta nyugodni, gondolt egy merészet és belevágott az álma megvalósításába.

Ha jól tudom, az eredeti szakmád igencsak racionális gondolkodást igényel. Hogy indultál el a felnőtt lét útján?  Milyen pályára készültél?
Amikor annak idején eljött a pályaválasztás ideje, meglehetősen különböző területek kerültek elő nálam opcióként. Angol tanári szak, programozó matematika, pénzügy, pszichológia. Aztán végül a pénzügy mellett döntöttem és közgazdászként végeztem alap és mester szakon is.

Dolgoztál is a szakmádban?
A főiskola után rögtön elkezdtem multiknál dolgozni, mellette végeztem az egyetemet. Az első években dolgoztam angol nyelvű HR ügyfélszolgálaton, spanyol nyelvű ügyfélszolgálaton, készségfejlesztő trénerként, majd az első 13 év nagy részében pénzügy és beszerzés területen. Eleinte csapattagként dolgoztam, majd utána már vezetőként.

womagic_padla_dori_hctHa ilyen szépen haladtál felfelé a ranglétrán, mi vitt rá a váltásra?
Nagy álmom volt már a kezdetektől a multis karrierben, hogy menedzser legyek. Mert az olyan jól hangzott, azért az már valami, úgy gondoltam. Amikor viszont oda eljutottam, akkor ott álltam és jött a kérdés, hogy: “Igen, és most?” Elkezdtem végiggondolni, hogy hova is van a tovább. Amiben addigra már biztos voltam, hogy még fentebb nem akartam kerülni a multiban. Láttam, hogy mivel jár már egy annyira magas pozíció és én nem akartam beáldozni az életemet a munka oltárán. Illetve közben elkezdett kikristályosodni az is, hogy tulajdonképpen, amit akkor csináltam, az nem igazán volt a szívem vágya. Nagyon szerettem a multiknál dolgozni, szerettem a nemzetközi környezetet, a kollégákat, hogy angolul és spanyolul dolgozhattam folyamatosan. Egy külön kis világ volt ez nekem, én ebben “szocializálódtam” munkafronton.

A munkaterületemmel kapcsolatban viszont elvesztettem a motivációmat. Éreztem, hogy ez vissza sem fog már térni.

Végiggondoltam, hogy mi az, amit élvezettel csinálok. Erre egyértelműen a készségfejlesztő tréning volt a válasz. Ebben az első 13 évben mind a három munkahelyemen a normál munkaköröm mellett tartottam belső tréningeket is, csak úgy hobbiból. Rájöttem ebben a nagy végiggondolásban, hogy én ezzel szeretnék foglalkozni, főállásban. Ezen kívül nagyon megtetszett a coaching is, így beiratkoztam egy tanfolyamra is.

A beiratkozást követően pedig egy nagyon bátor lépéssel felmondtam az akkori munkahelyemen. A semmire. Régi munka viszlát, az új meg majd csak jön, reméltem.

womagic_padla_dori_hctEldöntöttem, hogy az utolsó munkanapomat követően tartok egy nyári szünetet, pihenek, aztán pedig bíztam benne, hogy beindul a tréning és coaching vonal. Most már látom, hogy akkor ez egy túlságosan merész lépés volt részemről, mert az új vonal egyáltalán nem akart beindulni. Úgyhogy megelőzve a teljes anyagi lenullázódást egy ideig spanyolt tanítottam. Ez egy nagyon váratlan fordulat volt akkor és egyben nagyon vicces is, mivel két volt munkahelyemre is vissza jártam spanyol tanári kalapomban. Ez után jött a lehetőség, amire vártam – a tréneri és coach munka egy újabb multinál. Itt dolgozom most is, a világot járva tartok készségfejlesztő tréningeket (már, amikor a Covid engedi, ugye). Emellett pedig a saját vállalkozásomat is építem.

A legújabb dolog az életemben a saját coaching módszerem megalkotása, aminek a Holisztikus Coaching Terápia nevet adtam. Az egyéni ügyfeleimmel ezt a módszert alkalmazom az egyes alkalmakon.

A családod mit szólt a döntésedhez?
A környezetemben gyakorlatilag mindenki támogatott, de azért nagyon meglepődtek a bátorságomon. Sokan nem értették, hogy hogyan tudom otthagyni a jól fizető menedzseri multis állásomat a semmire, ráadásul háttérország nélkül. De én tudtam, hogy ez az utam és erre kell haladnom. Azt mondjuk nem gondoltam, hogy ennyire döcögős lesz az eleje, de így utólag azt tudom mondani, hogy abból is nagyon sokat tanultam.

Hány évesen kezdtél el újra tanulni?
33 éves voltam, amikor a Holisztikus Coaching Terápia módszeremben alkalmazott különböző alternatív eszközöket elkezdtem megtapasztalni és megtanulni. A coaching tanfolyam pedig ez után következett. Azóta is folyamatosan tanulok és képzem magam, nincs megállás.

Hogy érzed, most a helyeden vagy, vagy vannak még új terveid?
Azt gondolom, hogy az elmúlt években már sokkal inkább a helyemen vagyok, mint bármikor is korábban. Viszont úgy érzem, hogy ez még mindig csak az út első szakasza, még sok minden új dolog vár rám. Rengeteg tervem és ötletem van, rövid-, közép- és hosszú távon egyaránt.

Segíts egy kicsit, mi is pontosan az a Holisztikus Coaching? Kik fordulhatnak hozzád a problémájukkal?
A Holisztikus Coaching Terápia (HCT) módszerem gyakorlatilag a coachingon alapszik, vagyis az ügyfél hozza a saját megoldandó témakörét, amivel foglalkozni szeretne és kérdésekkel indulunk. Viszont saját személyes tapasztalataim szerint ahhoz, hogy egy probléma valós megoldásához eljussunk, szélesebb nézőpontra van szükség. Itt kerül képbe a holisztikus része a módszernek.

Nem elég csak “agyból” próbálni megoldani egy-egy helyzetet, én szeretem azt a test-lélek-szellem egységében vizsgálni és onnan megközelíteni.

Ami a terápiát illeti, a HCT-n belül én ide sorolok bármely olyan módszert, amivel oldani lehet az aktuális nehéz helyzeten és közelebb kerülni a megértéshez és megoldáshoz. Ezek többnyire alternatív dolgok, mint például asztrológia, energiakezelés, meditáció, vizualizáció, illetve bármilyen más blokkoldási technika, amire éppen szükség van. A szépsége a HCT módszernek, hogy teljes mértékben az adott ügyfélre és az aktuális témakörre szabható, hogy az eszközök széles tárházából mit alkalmazunk az éppen hozott témakör estén. Coachingra legtöbbször olyan emberek jönnek el hozzám, akik párkapcsolati problémákkal küzdenek, keresik a saját útjukat, a saját életüket szeretnék kiépíteni, felépíteni, vagy újratervezni. Ezek így persze elég tág témakörök, de

hiszek abban, hogy akiknek én tudok támogatást nyújtani a bármilyen problémáik megoldásában, azokkal megtaláljuk egymást.

Ugyanúgy járnak hozzám egyetemista és pályakezdő fiatalok, mint a negyvenes, ötvenes korosztály tagjai is.

womagic_padla_dori_hctAz, hogy a blogodon magyarul és angolul is kommunikálsz, tudatos döntés? Külföldi klienseid is vannak?
A blogjaim indulásakor még csak magyarul írtam a cikkeket. Aztán viszont úgy láttam, hogy egy Magyarországon élő külföldinek, aki mondjuk nem annyira beszéli a nyelvünket, ilyen témakörökben nem sok esélye van olvasni. Ekkor kezdtem el a cikkeimet angolul és magyarul is írni, a multis háttér után ez teljesen természetesen ment. Rendszeresen dolgozom külföldiekkel, a tréningeket 99%-ban angolul tartom, az általam tartott Holisztikus Coaching Terápia alkalmak egy része is angolul vagy spanyolul történik a magyar mellett.

Mit ad neked lelkileg a munkád?
A kiteljesedést, a megérkezést, hogy tudom, hogy végre az utamon vagyok. Tudok segíteni azoknak, akik fejlődni szeretnének, akik készek változtatni az életükön és energiát fektetni a problémáik valós megoldásába. Hatalmas boldogság nekem azt tapasztalni, hogy az embereket közelebb tudom segíteni a nehéz helyzeteik megoldásához, amin keresztül boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet élhetnek. Azt hiszem erre szokták mondani, hogy

ez nem munka, hanem hivatás. Ami pedig hivatás, az már a lelket tölti és emeli.

womagic_padla_dori_hctMivel tudnád inspirálni a hozzád hasonló cipőben lévő nőket?
A következőt üzenem nekik: ha úgy érzitek, hogy nem a saját életeteket élitek, nem vagytok a helyeteken, merjetek változtatni! Merjetek kilépni a kilátástalanul rossz párkapcsolatból, merjétek otthagyni a munkahelyi mókuskereket, ha azt érzitek, hogy nem szolgálja az életetek valódi célját!

Mindenkinek jár a boldogság, megelégedettség és könnyedség, még ha az elménkben a háttérben futó programok mást is hitetnek el sokakkal.

A példámból is kiderül, hogy a váltást érdemes lehet jól megtervezni, természetesen nincs feltétlenül kolbászból a kerítés máshol sem. Fel kell készülni az esetleges nehezebb időszakokra is, amit egy nagy váltás hozhat magával. De minden nehézség teljes mértékben megéri, amikor azt érzitek majd, hogy “Ez az! Erre vártam! És most megtörtént!”. Szívből kívánom ezt a fantasztikus érzést mindenkinek! Most már csak nektek kell elhinnetek, hogy ha akarjátok, el tudtok jutni ide.

Ismerd meg Dóri módszerét részletesebben IDE kattintva!

Képek: Padla Dóri saját