Nálunk mindig hangos a ház, de ez így van jól!

3 gyerek, 1 férj, 2  cica, 1 kutya. Így teljes Harsányi Júlia táplálkozási tanácsadó – a womagic.hu új szerzője – élete. Mire vágyhat még egy nő 43 évesen? Erről is beszélgettünk.

Hogyan definiálnád magad? 
Olyan ember vagyok, akinek az életében nagyon fontos szerepet játszik a tudatosság. Igaz ez az élet minden területére, mint gyereknevelés, karrier, kapcsolatok, és természetesen az életmód, táplálkozás terén is. Ezt a szemléletet szeretném átadni a gyerekeimnek és a hozzám fordulóknak is.

Mióta foglalkoztat az egészséges táplálkozás?
15 éves korom óta tudatos vagyok a táplálkozásban. Ekkor ugyanis 1 hetet Angliában töltöttem diákcsereprogramon, és 1 hét alatt 3 kilót híztam. Ekkor kezdtem ráérezni, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, és kezdtem utánaolvasni a helyes táplálkozásnak. Amikor edző lettem, nyilvánvalóvá vált, hogy szakmailag is képeznem kell magam ebben a témában, hiszen a fogyás, alakformálás sem működik megfelelő táplálkozás nélkül. Később a férjem egy 30 éve fennálló, krónikus betegségét sikerült a megfelelő táplálkozással és alternatív gyógymódokkal tünetmentessé tenni – ez hajtott abba az irányba, hogy a funkcionális táplálkozással foglalkozzam.

Akkor elmondhatod, hogy tudatosan készültél erre a pályára?
Nem egészen.  Eredetileg közgazdász vagyok, és hosszú évekig gazdasági informatikával foglalkoztam tanácsadóként. A 3. gyermekem születése után döbbentem rá, hogy nem ez az, amivel foglalkozni szeretnék életem végéig, és hogy eljött a pillanat, amikor váltani kell. Így 38 évesen kezdtem el tanulni, képezni magam, előbb edzőként, majd funkcionális táplálkozási tanácsadóként.

Kiknek nyújtasz segítséget a munkád során? Miért éppen nekik?

Főleg 35 év feletti nőknek és édesanyáknak nyújtok segítséget, mivel ők azok, akiknek a legjobban megértem a problémáját, motivációját, helyzetét.

Tudom, hogy az egészséges életmódra való átállás nem egyszerű gyerekek, munka, háztartás mellett, így abban szeretnék segíteni, hogy az mégis sikeres legyen ebben az élethelyzetben és életkorban is.

Van speciális módszered?
Nagyon sok időt szánok 1-1 vendégre, hiszen a tanácsadás során muszáj megismernem az életét, a személyiségét ahhoz, hogy hatékonyan tudjak segíteni. Hiszek a testreszabott megoldásokban egyrészt azért, mert mindannyiunknál más a kiinduló helyzet, ami az egészségi állapotot illeti, másrészt pedig mert teljesen egyedi az, hogy a változtatásokat kinél milyen ütemben és mértékben lehet megvalósítani.

Hogy zajlik nálad egy tanácsadás?
Kétféle módon, és személyiségtől függ, hogy ki melyiket preferálja. Az egyik egy egyszeri tanácsadás (amit azonban nagyon sok beszélgetés, egyeztetés és írásos kommunikáció előz meg), melynek során egy kb. 70 oldalas dokumentumot kap a vendég azzal kapcsolatosan, hogy mi lenne számára a helyes táplálkozás és életmód. Mivel nagyon fontosnak tartom az edukációt, tehát hogy aki hozzám fordul mindennek megértse az okát, megismerje a teste működését, így ezek az információk is szerepelnek az átadott dokumentumban. Ez tulajdonképpen egy kis személyre szabott kézikönyv (e-book formátumban), amelyet alaposan át kell tanulmányozni, és amihez bármikor vissza lehet nyúlni.  Az első 4 hétben utánkövetéssel segítek, hogy az ajánlásban foglaltak betarthatóak legyenek.
A tanácsadás másik formája egy follow-up jellegű tanácsadás, amikor rendszeres időközönként találkozunk 60 percre, és a tanácsadáson mindig az adott időszak feladatait határozzuk meg. Igy folyamatosan kísérni tudom a hozzám fordulókat az életmódváltáson, fenntartjuk a kapcsolatot, és kisebb, egyénre szabott lépésekben, de folyamatosan haladunk együtt a cél felé.

Mik azok az intelmek, amiket minden kliensednek elmondasz?
Szeretem felhívni a figyelmet arra, hogy befektetett munka nélkül nincs eredmény, nincsenek csodaszerek, viszont kitartással sok mindent el tudunk érni.

Azt is szeretem kihangsúlyozni, hogy a táplálkozást nem elsősorban a súlyunk, hanem az egészségünk felől kell megközelíteni. Ha egészségesen élünk, annak a mellékhatása lesz a jó forma, szép alak, de sosem ez a kiinduló pont és az elsődleges cél.

Van olyan képzés, amin még szeretnél részt venni?
Jelenleg is természetgyógyász hallgató vagyok, a tervek szerint 2022-ben szakvizsgázom, és megszerzem a természetgyógyász engedélyemet. Azután pedig hormontanácsadóként szeretném tovább képezni magam, hogy még naprakészebben segíthessek a 40 feletti hölgyek hormonális problémáiban.

Hol, hogyan lehet veled kapcsolatba lépni, ha valaki szeretne elmenni tanácsadásra?
A honlapomon a kapcsolat menüpont alatt tudnak nekem írni, vagy közvetlenül az info@harsanyijulia.com email címen. Ezen kívül a közösségi médiában (facebook, instagram) is szívesen válaszolt az üzenetekre.

Júlia írásaival mostantól a womagic.hu-n is rendszeres találkozhatsz. A cikkek alatt pedig megtalálod majd az elérhetőségeit is. 😉