Olajkút és szénbánya felvásárlás a környezetvédelem jegyében

A Vattenfall svéd energiavállalat 2014-ben döntött úgy, hogy eladja németországi szénbányáit, mivel a cég egyre nagyobb nyomás alá került környezetvédelemi problémák miatt. A lignitbányákban folyó külszíni fejtés évek óta tart és visszafordíthatatlan nyomott hagyott az érintett területeken.

Pályázatot írtak ki rá a bányákra, és legnagyobb meglepetésre nem más jelentkezett be érte, mint a Greenpeace. A környezetvédő szervezet elképzelése szerint a fosszilis tüzelőanyagok piacába való bekapcsolódás, annak leállítása hatékony módja a környezetvédelemnek. A szénbányák felvásárlása és fúrási jogok megszerzése talán még olcsóbb is, mint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló egyéb erőfeszítések. A terv akkor működne, ha a különböző nemzetek nagy számban vásárolnának fel bányákat szerte a világon. Ez újabb eszköz lehetne a fosszilis tüzelőanyagokról való átállásra. Az elképzelésnek persze számos jogi és politikai akadálya van, azonban mindenképpen figyelemreméltó elgondolás.

A Vattenfall elutasította a Greenpeace ajánlatát nem kommentálva a döntésüket. A környezetvédő szervezetnél azonban úgy gondolják, csak idő kérdése, hogy valaki más megmutassa: működik az ötletük.

Forrás: bbc.com