Újratervezték Coco Chanel híres ékszerkollekcióját

Coco Chanel épp olyan híres volt ellentmondásairól, mint stílusáról és éles eszéről. Egyszer úgy nyilatkozott tiszteletlenség, ha valaki dollármilliókkal a nyaka körül járkál, csak azért mert gazdag. Ő a ruhákat kiegészítő ékszereket részesítette előnyben a klasszikus ékszerekkel szemben, így az 1920-as években ennek fényében tervezte ékszereit. Vagyis például a visszafogott, ám annál elegánsabb és drágább gyémánt helyett nagy és feltűnő ékköveket használt.

Azonban a gazdasági világválság nyomán megnőtt a kereslet a nagyobb értéket képviselő, valódi drágaköves ékszerek iránt. Egy megbízás nyomán így tervezte meg 90 évvel ezelőtti, Bijoux De Diamants elnevezésű elegáns ékszerkollekcióját Coco Chanel, amely az egyetlen ilyen jellegű kollekció volt a márka történetében. A központi eleme az Allure Céleste volt. Chanel szerette volna, ha a csillagok fénye borítja a nőket: emblematikus csillag alakú gyémánt brossa nem csak egy-egy ruhán mutatott jól, de hajékszerként is elegánsan ragyogott. Rugalmasságot és szabadságot kínált a nőknek még ékszereivel is. Párizs hagyományos ékszerházai azonban felháborodtak azon, hogy egy egyszerű varrónőt bíztak meg egy ilyen rendkívüli ékszerkollekció létrehozásával a gyémántpiac újjáélesztésének reményében. Követelték, hogy szüntessék meg a projektet. Ez nem történt meg és Chanel öröksége továbbra is élénken él.

A márka most az évforduló alkalmából újragondolta a kilenc évtizeddel ezelőtti kollekciót 1932 néven. Ezt májusban dobják majd piacra. Patrice Leguéreau a Chanel ékszerekért felelős igazgatója úgy nyilatkozott: a 2022-es kollekció tiszteleg a Coco Chanel által megálmodott Bijoux de Diamants merészsége és hordhatósága előtt.

Forrás: vogue.co.uk

Nyitókép: style.time.com