Fogcsikorgatásra botox kezelés

Ma egy olyan témát hoztam, amelyről nem gondolják az emberek, hogy esztétikai kezelések során is tudunk segíteni. Sokakat érint. Vannak, akik tudnak róla,  és vannak, akik egyáltalán nincsenek tudatában. Pedig a fogcsikorgatás rendkívül gyakori probléma.

A fogcsikorgatás (bruxizmus) és a stressz között gyakran van kapcsolat. Miről is beszélek? A fogcsikorgatás leginkább a fogak erős és önkéntelen összeszorítását vagy dörzsölését jelenti, leggyakrabban éjszaka, alvás közben. Ezért sokáig nem is tűnik fel. Pedig a stressz, a felgyülemlett, hordozott feszültség, a szorongás vagy más lelki terhek gyakran járhatnak együtt ezzel a viselkedéssel.

Fotó: cookie_studio / freepik.com

A fogcsikorgatás és a stressz között sokféle kapcsolat lehet

1. Feszültség levezetése: Az emberek gyakran tapasztalják, hogy stressz vagy feszültség hatására gyakrabban jelentkezik a fogcsikorgatás. Ez lehet egy olyan sajátos reagálási módja a szervezetnek, amellyel levezeti a felgyülemlett feszültséget vagy szorongást.

2. Alvászavarok: A stressz okozta alvászavarok kísérője szintén gyakran lehet fogcsikorgatás. Az éjszakai feszültség vagy szorongás hatására hajlamosak vagyunk önkéntelenül megfeszíteni az állkapcsunk izmait.

3. Önkéntelen/öntudatlan szokások: Az emberek gyakran egyáltalán nincsenek azzal tisztában, hogy fogcsikorgatnak, mivel ez az alvás során történik. Az öntudatlan szokások szintén a már sokszor emlegetett belső szorongásra vagy stresszre utalhatnak.

4. Állkapocsfájdalom: Ha már régóta “űzzük” a fogcsikorgatást, annak bizony nyoma lesz. Az ugyanis hosszú távon károsíthatja az állkapocsizmokat és az ízületeket, ami fájdalomhoz és kényelmetlenséghez vezethet.

Hogyan kezelhető a fogcsikorgatás stressz esetén?

1. Stresszkezelési módszerek: A leghatékonyabbak a relaxációs technikák, mint például a meditáció, az autogen tréning, a különböző légzéstechnikák vagy a jóga, amelyik hatékonyan segíthetnek a stressz kezelésében, így csökkenhet a fogcsikorgatást.

2. Éjszakai szájvédő: Az orvosok gyakran javasolják éjszakai szájvédő használatát a fogcsikorgatás megelőzésére. Ez segít megvédeni a fogakat és az állkapocsizmokat.

3. Célirányos terápia: A stressz és szorongás kezelésére irányuló terápiák, például a kognitív-viselkedésterápia (CBT) segíthetnek az alvás minőségének javításában és a fogcsikorgatás csökkentésében.

Fotó: Shiny Diamond / pexels.com

Hogyann segít a botox kezelés? 

A szinte már mindenki által innen-onnan ismert botox, vagy más néven botulinum toxin, egy olyan anyag, amelyet orvosi és esztétikai kezeléseknél használnak. A botoxot először az izmok összehúzódásának csökkentésére fejlesztették ki, ám ma már széles körben alkalmazzák a ráncok csökkentésére és más egészségügyi problémák kezelésére. A botox az idegrendszerrel közvetlenül kommunikálva csökkenti az izomösszehúzódást. A kezelés gyors, minimális fájdalommal jár, és a hatás szinte azonnali és  3-6 hónapig tartós. Ekkor a kezelést ismételni lehet.

Fontos, hogy a botox kezelést képzett orvos vagy más egészségügyi szakember végezze, aki megfelelően érti az eljárásokat és felméri az egyéni egészségügyi állapotot. Az Álomarc Cosmedica Esztétikai Klinikán évek óta sikerrel végezzük a fogcsikorgatás kezelését. Nincs értelme szenvedni. Ha észleled magadon a fogcsikorgatás jeleit, vagy ha rendszeresen ébredsz fel fájdalommal vagy kényelmetlenséggel az állkapcsodban, akkor érdemes konzultálnod egy fogorvossal és/vagy egy olyan szakemberrel, aki segíthet a megfelelő diagnózisban és kezelési terv kidolgozásában.

Avatar photo
Dr. Petrohai Ágnes

Orvos, esztétikai szakértő

Arra születtem, hogy inspiráljak embereket, ez ad nekem sikerélményt! Empatikus vagyok, talán ezért is lettem orvos. Már az óvodában is fecskendő volt a jelem. 😊 A szike mentes arcfiatalítás igazi alkotás! Vallom, hogy soha nem a kor számít, hanem, hogy mit tudunk kihozni magunkból. Ez ad minden embernek önbizalmat és sikerélményt, amire nagyon nagy szükségünk van a mindennapokban.