Kérdezz-felelek a tiszta szépségápolásról – Mi is az a clean beauty?

Ahogy a legtöbb beauty fan,mi is kicsit összezavarodtunk a ‘clean beauty’ fogalom hallatán. Mi van a trend mögött? Vajon csak egy újabb kifejezés a természetes szépségápolásra? Nos, igen is és nem is. A ‘clean beauty’ vagyis a ‘tiszta szépségápolás’ egy viszonylag új kifejezés, mely az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Tágabb értelemben olyan kozmetikai és bőrápolási termékekre utal, melyek mentesek a káros vegyi anyagoktól. A FOREO kérdezz-felelek összeállításából most mindent megtudhatsz a tiszta szépségápolásról! 

Mi is az a clean beauty?

A clean beauty, vagy tiszta szépség a méreganyag-mentes szépségápolás szinonimája. Egy olyan fogalom, amit a kozmetikai és bőrápolási termékek jellemzőjeként használunk, ha a termékben nincsen semmi káros vegyi anyag, például parabének, ftalátok, szulfátok vagy éppen szintetikus illatanyagok. Egyre több emberben tudatosulnak a felsorolt összetevőkkel járó veszélyek. Ennek eredményeképpen a vásárlók a tiszta szépségápolási termékek felé fordulnak, hogy elkerüljék azokat.

Miért fontos a clean beauty?

Több indok is szól a tiszta szépségápolás mellett. Az első és legfontosabb, hogy tisztában legyél a kozmetikai és bőrápolási termékeink összetevőivel. Az alapanyagok közül többet is összefüggésbe hoztak már olyan egészségügyi problémákkal, mint a rák vagy a hormonzavar kialakulása.

Mi a clean beauty mozgalom?

A clean beauty mozgalom egy válaszreakció a szépségipar felé, a kozmetikai és bőrápolási termékek biztonsága körüli aggályokra. A mozgalom hívószava az őszinteség, és a fogyasztói edukáció. Küzd azért is, hogy a gyártók biztonságosabb alapanyagokat használjanak termékeikben. Valamint támogatja azokat a márkákat, akik elköteleződnek a tiszta szépségápolás mellett.

A mozgalom az alapanyagok felfedésével és kutatásával kezdődött. Elsőként a clean beauty hullám hívta fel a figyelmünket arra, hogy mennyi mindenért felelős a bőrünk. A mozgalom arra bátorítja a vásárlókat, kérdőjelezzék meg, hogy az általuk használt termékek alapanyagai tartalmaznak-e olyan méreganyagokat, melyek irritációt okozhatnak, vagy rákkeltő hatásuk van.

Eleinte a vásárlók nem mutattak különösebb érdeklődést a bőrápolási termékek egészségre gyakorolt hatásai iránt. Számos szakértő szerint a szintetikus vegyi anyagok okozta bőrirritációk növekvő száma volt az, ami elsősorban kiváltotta a megváltozott attitűdöt. A vásárlók manapság már az egyszerű és valódi alapanyagokat preferálják.

Miért legyen számodra is fontos a tiszta szépségápolás?

Van néhány indokunk arra, miért jobb, ha te is váltasz a tiszta szépségápolási termékekre.

  • Elsőként fontos, hogy ismerd a kozmetikai és bőrápolási termékeid összetevőit, hogy elkerüld az esetleges egészségügyi problémákat.
  • Másodsorban, ha tiszta szépségápolási termékeket használsz, elkerülheted, hogy káros vegyi anyagoknak tedd ki magad. 
  • Végül, ha olyan márkákat támogatsz, akik elkötelezték magukat a tiszta szépségápolás mellett, te is segíted a kozmetikai ipar újraformálását.

Környezetre gyakorolt hatás és átláthatóság a szépségiparban

A clean beauty mozgalomnak köszönhetően szerte az iparágban diskurzusok indultak a fenntarthatóságról. A korábbi időszakban nem volt jellemző, hogy közismert márkák foglalkozzanak a környezettudatossággal, mint például a csomagolási költségek csökkentésével, vagy összefogjanak non-profit szervezetekkel, esetleg környezetvédelmi kérdésekre keressenek közös megoldásokat.

Ahogy a tisztaság iránti vágyakozás egyre nőtt, több és több megoldás született az újrahasznosított csomagolásra, a zéró hulladékra, a környezetbarát festékekre, vagy éppen a minősített fenntartható csomagolásra. A tiszta szépségápolás segít felhívni a figyelmet a környezet védelmére bizonyos termékek és szolgáltatások révén.

A clean beauty teljesen természetes?

A rövid válasz – nem. Attól, hogy egy termék címkéje azt írja, hogy természetes, nem jelenti azt, hogy az a termék automatikusan biztonságos, vagy hatékony. Valójában számos természetes alapanyag okozhat károkat. Ezért fontos, hogy tudd, hogy hogyan kell a természetes alapanyagokat a bőrápolásban használni – mindig olvass utána és próbáld ki először a kezeden a kérdéses terméket.

A clean beauty nem kell, hogy organikus vagy zöld szépségápolási termék legyen. Például, bizonyos nem-organikus vagy szintetikus alapanyag ugyanolyan biztonságos, mint a természetes. 

A tiszta szépségápolási termék jellemzői

● biztonságos (számodra és a környezet számára is)

● növényi eredetű

● vegán

● erőszak-mentes

● környezetbarát

● fenntartható forrásból származik

Mely összetevők kerülendők?

A válasz egyszerű: kerüld azokat az összetevőket, amelyek ártalmasak lehetnek. Ezek a következők:

Parabén ftalátok

A parabén ftalátok hormonzavart okozó vegyi anyagok, melyeket a kozmetikai és bőrápolási termékek tartósítására használnak. Mindenben megtalálhatók, a sampontól kezdve, a hidratáló krémen át egészen a sminktermékekig. A parabén összefüggésben van a rákkal, a terméketlenséggel, és a különböző hormonzavarokkal. A ftalátok ugyancsak összekapcsolhatók a meddőséggel, hormonzavarokkal és a fejlődési rendellenességgel.

Szulfátok

A szulfátok erős vegyi anyagok, amelyek a kozmetikai és bőrápolási termékek tisztító adalékai. Rengeteg termékben megtalálhatók, a sampontól kezdve a tusfürdőig. A szulfátok összefüggésben vannak a bőr irritációval, a hormonzavarral és a terméketlenséggel. Kerüld azokat a termékeket, melyek tartalmaznak szulfátokat, és keresd azokat, amiket szulfát-mentes címkével jelölnek.

Illatanyagok

Az illatanyag egy gyűjtőfogalom, amely arra utal, hogy számos káros anyagot tartalmaz a termék. Parfümökben, kölnikben és egyéb illatosított termékben is megtalálhatók ezek a vegyi anyagok. Az illatanyagok összefüggésben vannak az allergiákkal, az asztmával, stb.

Talkum

A talkum, más néven zsírkő egy ásványi anyag, melyet gyakran használnak kozmetikumokban, baba púderben és egyéb személyi higiéniában használt termékben. A talkum összefüggésben van a petefészekrákkal, a tüdőrákkal és a légzőszervi problémákkal. Kerüld azokat a termékeket, amelyek talkumot tartalmaznak, és keresd azokat amelyek ‘talkum-mentes’ címkével vannak jelölve.

Szilícium-dioxid

A szilícium-dioxidot nedvszívó, csomósodás gátló és csiszoló anyagként használják a szájápolási termékektől kezdve az alapozókig, mindenben. A szilícium-dioxid összefüggésben hozható a tüdőrákkal és a légzőszervi problémákkal. Kerüld azokat a szépségipari termékeket, amelyek ezt tartalmazzák, és keresd azokat, amelyeket ‘szilícium-dioxid- mentes’ címkével jelöltek.

Hidrokinon

A hidrokinon egy bőrvilágosító adalék, melyet gyakran használnak az öregedés gátló és halványító termékekben. A hidrokinont összefüggésbe hozták a rákkal, a terméketlenséggel, és a szervek méreganyaggal való telítődésével.

Finomított kőolaj

A finomított kőolaj termékeket gyakran használják olyan kozmetikumokban, mint a hidratáló krémek, hajápolási termékek, és make-up paletták. A kőolaj alapú termékek összefüggésben vannak a rákkal, a szervek méreganyaggal való telítődésével, és a légzőszervi problémákkal.

Hogyan válts clean beauty avagy tiszta szépségápolási termékekre?

Ha fontos számodra, hogy tiszta szépségápolási termékekre válts, van pár dolog, amit tehetsz. Először is vizsgáld meg azokat a kozmetikai és bőrápolási termékeket, amiket most használsz a mindennapos szépségápolásod során. Írd össze egy listára termékek összetevőit, majd olvass is utána azoknak. Nézd meg, hogy összefüggésben lehetnek-e bármilyen egészségügyi problémával. Ha bármelyik összetevő kapcsán aggodalom merül fel benned, válts olyan termékre, amiben nincsen káros anyag.

Támogatni is tudod azokat a márkákat, akik elkötelezettek a tiszta szépségápolás iránt. Keress olyan brandeket, ahol méreganyag-mentes összetevőket használnak a termékekben. Végül, segíts a ’clean beauty’, avagy tiszta szépségápolás népszerűsítésében. Mesélj a tapasztalataidról a barátaidnak, családodnak. Minél több ember áll a tiszta szépségápolás mellé, annál nagyobb a nyomás a kozmetikai iparban, hogy itt az ideje a változásnak.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.