Hogyan jegyezd meg könnyen az idegen szavakat? – Szakértői tanácsok

Nyáron sokat megyünk külföldre és van, amikor bizony keressük a szavakat. Igen, az idegen szavakat, amelyek néha bizony nem jönnek elő. De vajon hogyan, hányszor és milyen módon kell ismételni, hogy stabilan rögzüljenek a fejünkben ezek? Nyelvtanároktól megtudhattunk: ennek külön tudománya van, és közben számos érdekes trükköt alkalmazhatunk.

Hogyan jegyezzünk meg minél több szót és kifejezést, ha idegen nyelvet tanulunk? Kezdjük a kevésbé lelkesítő hírrel: tudomásul kell vennünk, hogy az ismétlést nem lehet megúszni. Ráadásul nagyon következetesen kell végrehajtanunk, hogy a szavak a hosszú távú memóriánkba is bekerüljenek.

“Közismert tény, hogy egy szót átlagosan csak nyolc találkozás után jegyez meg az ember. Szerencsére viszont azt is megállapították a kutatások, hogyan tudjuk a leghatékonyabban rögzíteni az új szavakat. A titok, hogy 2-3 hónapig rendszeresen elő kell venni őket” – mondja Juba-Nagy Ágnes, a Don’t Panic Nyelviskola hálózat szakmai vezetője.

A tanulmányok rávilágítottak, eleinte minél rövidebb időközönként, akár egy nap, majd két nap elteltével érdemes feleleveníti a szavakat. Ahogy azonban az idő halad, elég egyre ritkábban felidézni őket – hetente, két hentente és így tovább.

“Éppen ezért kevésbé hatékony az a kurzus, ahol teljesen egymásra épülnek az órák. Ehelyett érdemes használni az előző órán tanultakat is, hiszen egy alkalom kevés a tudás rögzítésére. A feladatok során ezért nem csak az aktuális leckéből, hanem a teljes korábbi anyagból merítünk. A tudás átadása jó esetben nem lineáris, inkább spirális folyamat” – teszi hozzá a szakértő.

A merész dáma, aki kutyát sétáltat

De vajon mennyi időbe telik elsajátítani az angol nyelvet, és összesen hány szóról beszélünk? Varga Brigitta angoltanár, a Don’t Panic Nyelviskola hálózat angoltanulási szakértője elárulja: a középfokú tudás megszerzése minimum 360-440 óra tanulást igényel, ami anyanyelvi környezetben lehet egy év, egyébként pedig ennél hosszabb idő is.

Az angol nyelv több mint egymillió szóból áll, ám az átlagember ebből nem használ többet 12-14 ezernél. A középfokú vizsgához elegendő mintegy 3 ezer szót megjegyezni. Ehhez létezik még egy jól bevált trükk: az agyunk könnyebben memorizál történeteket, vicces dolgokat, főleg, ha kép, hang, mozgás is kapcsolódik az adott szóhoz.

“Ezzel én gimiben kísérleteztem a franciaórán. Képtelen voltam például megjegyezni a hebdomadaire szót. Ezért elképzeltem egy kutyát az “eb” részhez, a “doma”-hoz pedig egy dámát, aki nagyon merész – ugyanis a daire az angol dare, azaz merni szóra emlékeztet. Így megjelent a szemem előtt egy merész dáma, aki egy kutyával sétál az utcán, a kezében egy hetilappal, mivel a szó egyébként azt jelenti: hetente. Erről a képről már könnyen eszembe jutott a szó. Érdemes tehát képeket, gondolattársításokat alkotni, ha nehéz szavakat tanulunk, mert ha eleinte zagyvaságnak tűnnek is, mindig segítenek” – zárja Brigitta.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.