Csodás lábak és üzeneteik

Egész hónapban a lábunk volt a középpontban. Szakértőinkkel arra bíztattunk, hogy óvd, használd, szépítsd, ügyelj és figyelj rá. Olyan természetes, hogy van, hogy jól működik. Ugye? Igen, a jó dolgok valahogy maguktól értetődőek, pedig… A lábunk egy csodás szerkezet, amely nem csak egy esztétikus kiegészítő, de sokat is bír és sokat mesél. Csak érteni kell a jelzéseket.

A lábunk legfontosabb szerepe a gerinc – és így az egész test – stabilizálása, egyensúlyban tartása. Ezt érdemes mindig szem előtt tartani. (Platformcipőkben és tűsarkakon is.) Ebben persze része van még a medencének, a combcsontnak, a sípcsontnak, a szárkapocscsontnak is, de a munka „oroszlánrészét” a láb végzi.

A láb felépítése

Tegye fel a kezét, aki nem iskolás, pedikűrös, orvos, vagy cipész, esetleg cipőgyártó és ismeri a láb felépítését! Ugye, hogy milyen zavarba ejtő? A saját testünk része, minden nap megmossuk, krémezzük, esetleg lakkozzuk, de mintha valami bonyolult szerkezet lenne, még a felépítését se tudjuk rendesen (tisztelet a kivételeknek). Szóval, a láb, a lábfej. Vegyük végig nagyon egyszerűen: több csontból, ízületből, izomból, inakból áll. A lábfej szerkezete leginkább a kézhez hasonló: lábtőből, lábközépből és ujjakból áll. Emellett számos artéria és véna található rajta, ezek adják a láb keringését. A lábháton fut az arteria dorsalis pedis, ami egy verőér, az elülső sípcsonti verőérnek a folytatása. Ez azért nagyon fontos, mert túl szoros cipővel könnyen el tudjuk szorítani, ennek nyomán pedig jöhet a lábzsibbadás a keringés romlásával együtt.

Fotó: unsplash / Roman Kraft

Üzenetek és jelentésük

Lábunk minden esetben árulkodik fizikai hogylétünkről, szerveink működéséről, hormonszintünkről, de még a vitaminhiányt is jelzi.

Hideg lábak

Amit jelezhet: káros szokásokat, mint pld. a dohányzás, de a magas vérnyomást, szívbetegségeket,cukorbetegség okozta idegsérülést, pajzsmirigy-alulműködést, vérszegénységet is. Ha gyakran jelentkezik, vagy állandósul, mindenképpen keressünk fel egy szakorvost.

Égő lábak

Amit jelez: baj van a perifériás idegrendszerrel, amit okozhat cukorbetegség, atlétaláb, a vese működési zavara, vérkeringési problémák és pajzsmirigy-alulműködés. Mindenképpen beszéljünk orvossal.

Nem gyógyuló sebek a lábon

Amit jelezhet: cukorbetegség. Érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

Görcsölő lábak

Amit jelez: túlzott izommunka, izomfáradtság, hormonszintváltozások, vitaminhiány: a kálium, a mangézium, a kalcium, valamint a D-vitamin nincs elegendő mennyiségben a szervezetünkben. Ha a görcsök szinte állandósulnak, vagy nagyon, elviselhetetlenül erősen jelentkeznek, érdemes orvoshoz fordulni.

Dagadó lábak

Amit jelezhet: ha ideiglenes, akkor hosszas mozdulatlanság – üldögélés, álldogálás, repülőút – nyomán tapasztalhatjuk. Ha azonban nem múlik el, akkor oka lehet a gyenge vérkeringés, a nyirokrendszer zavara, esetleg vérrögképződés, a vesék működési zavara, vagy pajzsmirigy-alulműködés. Ez helyzet is orvos után kiált!

Sarokfájdalom

Amit jelezhet: talpi bőnye gyulladása, ízületi gyulladás, túl sok edzés, rossz cipő, de akut esetekben a sarok alsó felén kialakuló sarkantyú is okozhatja vagy csontfertőzés. Ezt is orvossal kezeltessük.

Elszíneződő lábujjak

Amit jelezhet: Raynaud-szindróma, érgörcs, érszűkülete, reuma, pajzsmirigyzavarok. Ne próbáljuk meg otthon kikezelni, vagy megvárni, amíg elmúlik: keressünk fel egy orvost.

Sötét foltok a lábon

Amit jelezhet: melanoma. Itt érdemes fejben tartani azt, hogy a bőrrák bárhol megjelenhet, a lábon is. Ha aggódunk a lábon megjelenő sötét foltok miatt, menjünk el szűrővizsgálatra. Életet menthet.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.