Visszér panaszok: most érdemes igazán odafigyelni, a nyári meleg ronthat a tüneteken

A nyár sajnos nem csak jó élményeket hoz azoknak, akik visszérbetegséggel küzdenek, a tartós melegben pedig még az egészséges emberek is megtapasztalhatják, hogy lábuk bedagad, érzetre fájósabb, nehezebb A visszérbetegségek és lábpanaszok megelőzése érdekében igyunk sok vizet, mozogjunk rendszeresen, és ha tüneteket észlelünk magunkon, kérjünk orvosi segítséget.

A forróság nem kedvez azoknak a finom ereknek, melyek közvetlenül a bőr felszíne alatt futnak, így kékes-lilás színük miatt jobban láthatóvá válnak. Sportolás vagy egy megerőltetőbb nap után még inkább kirajzolódhatnak, de ezektől az esztétikai elváltozásoktól nem kell megijedni, nem feltétlenül jeleznek érbetegséget. Ha az állapot állandósul, esetleg folyamatosan romlik, és fájdalommal, nehézláb-érzéssel társul, gyanakodjunk visszérbetegségre. Nyáron érdemes ezen felül még néhány dologra jobban odafigyelni, és ha a tünetek fennállnak, vagy súlyosbodnak, minden esetben javasolt orvosi segítséget kérni.

A legmelegebb hónapokban javasolt több folyadékot fogyasztani, ami azt jelenti, hogy a felnőttek napi 3-3,5 liter vízzel is számolhatnak. Ha a szervezet nem kap elegendő mennyiségű folyadékot, az a vérkeringésre is károsan hat: ilyenkor sűrűsödik a vér, ami növeli a trombózis veszélyét is.

Most vagyunk a legtöbbet úton, nyaralni megyünk, utazunk, hosszasan ülünk a buszon, a vonaton vagy a repülőgépen, és nem igazán figyelünk arra, hogy átmozgassuk az alsó végtagjainkat. Érdemes éppen ezért legalább óránként felállni és sétálgatni, ha pedig erre nincs lehetőség, ülő helyzetben is át lehet mozgatni a lábfejet, lábujjakat, masszírozni a vádli környékét. Ha autóval indulunk útnak, tervezzünk be kisebb megállókat, például tankoláskor szálljunk ki az autóból, esetleg végezzünk pár guggolást a jármű mellett – így serkenteni tudjuk a vérellátást, amire nagy szüksége van a lábaknak.

Ha nyaralni megyünk, fontos megjegyeznünk, hogy visszeres problémáknál kerülendők a hosszú, forró fürdők és a szaunázás, viszont az úszómedencét bátran használhatjuk.

Sokakat zavar napközben a nagy meleg, és szinte ki sem mozdulnak a lakásból. Nekik érdemes az esti, kellemesebb időben betervezni a mozgást, ami nem csak sport lehet: a gyaloglás vagy a kutyasétáltatás mind tökéletesek. Lábaink egészsége érdekében a lift helyett válasszuk a lépcsőzést, és ha nem túl távoli az úti célunk, a közlekedési eszközök használata helyett sétáljunk.