Kerüld el a nyári fertőzéseket!

Napgomba és atlétaláb. Ismerős kifejezések? Csupa olyan dolgora utalnak, amelyekkel leginkább a nyári hónapokban találkozunk, amikor bizonyos fertőzések könnyebben terjednek. Ehhez nem csak a forróság járul hozzá, de az is, hogy a szünidőben, nyaralás idején kevésbé figyelünk oda a lehetséges veszélyforrásokra. 

Hogy hol kaphatunk el nagyobb eséllyel valamit, attól is függ, hogy pld. a természetes víznek, amelyben például fürdőzünk, milyen gyorsan megy végbe az öntisztulása. (Tévhit, hogy a vízbe vitt kutyák okozzák a fertőzéseket, ők ugyanis nagyon kevés olyan fertőző betegséget terjesztenek, amelyek az emberre is veszélyesek.) Az ellenőrzött uszodák, strandok vize a kötelezően végzett fertőtlenítés miatt általában biztonságosabb, nem tud fertőzést okozni, viszont az érzékeny bőrt irritálhatja.

Lábgomba

A strandokon és az uszodákban az esődleges védvonal a fertőzések ellen a lábmosó. Felesleges dolognak tűnhet a vízből vízbe pancsolás, mégis kiemelten fontos. Befelé lefertőtlenítjük a lábon esetleg jelen lévő gombákat, így azok nem kerülnek be a medence vízébe, kifelé viszont azokat az esetlegesen megszerzett gombákat mossuk le lábunkról, amiket mások vittek be a medencetérbe. A papucshasználatról se mondjunk le: ha mindenki a saját papucsának gazdája, és azt használja, akkor megvédhetjük magunkat a kellemetlen lábproblémáktól. A lakosság 60-70 százaléka szenvedett már ilyenektől, akár tudta, akár nem. A körömágyon megjelenő fertőzés az egyik leggyakoribb, elég komoly az esély arra, hogy legalább egyszer életében mindenki volt vagy lesz ilyen helyzetben.

Fotó: pexels / Andrea Piacquadio

Atlétaláb

Amikor nagyon viszket, elviselhetetlenül csikiz a lábujjak tövében, akkor erős a gyanú, hogy a lábujjközök gombás fertőzéssel küzdenek. Ha viszket, vörös és repedezett, akkor beszélünk atlétalábról, hiszen a sportolóknál a folyamatos izzadás hatására a bőr felpuhulva nyitottabb a fertőzésekre, melyek szinte minden esetben be is következnek – innen a név.

Körömgomba

Ez már ismerős kifejezés. Sőt, ez a leggyakoribb a gombás fertőzések között, szintén majdnem mindenki átesik rajta legalább egyszer életében. A tünetek: sárgás, vagy éppen szürkés színű, rossz minőségű, töredezett körmök, betonkemény, megvastogodott szaruréteg, időnként tapasztalható erős, kellemetlen szag. A körömgomba nem válogat, nem kíméli sem gyerekeket, sem a felnőtteket. A cukorbetegség például kifejezetten hajlamosít rá, de a hámsérülések is kedveznek neki. Nagyon fontos, hogy ha valaki felfedezi magán a jeleket, akkor azonnal keressen fel egy bőrgyógyászt, aki a megfelelő kezeléssel megoldja a helyzetet. (Rossz hír, hogy bár nagyon hatékonyak a patikában, vény nélkül kapható szerek, ám ezek nem mindig elegendőek.)

Fotó: pixels / Kindel Media

Napgomba

A napozás, szoláriumozás után főként a felsőtesten jelenik meg, a felső bőrréteg gombás megbetegedése, kerek, barnás, vagy fehér foltok alakjában. Ezek aztán finoman lehámlanak – ez a színváltó hámlás -, amikor a gombatelepek elpusztulnak a bőr felszínén. Az utánuk maradó fehér foltok  nyom nélkül gyógyulnak. Ezt a jelenséget egy olyan élesztőgomba okozza, ami egyébként természetes része a bélflóránknak, mindannyiunk bőrén megtalálható, ám ha túlzottan elszaporodik, az látható gondokat okoz.

Hogyan előzzük meg a bajt?

Évszakonként váltsuk a cipőinket, variáljunk. Mindig tiszta és száraz cipőt viseljünk, ha szükséges, használjunk lábizzadásgátló spray-t. A cipőbe szórt hintőpor is segíthet szárazon tartani a lábbelinket és lábunkat. Fontos, hogy sportolás, hosszabb séta, megerőltető kutyagolás után, amint lehetőségünk nyílik rá, cseréljük le a cipőnket akár a saját kényelmes papucsunkra. (A hagsúly a sajáton van, hiszen ahogy egymás fogkeféjét, úgy a másik papucsát se nagyon használjuk.) Közösségben mindenki a saját törölközőjével száratkozzon, és manikűrollót se kérjünk kölcsön, vagy fertőtlenítsük használat előtt, majd után.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.