A hőség és a cukorbetegség veszélyes kombináció

womagic_cukorbetegség_nyár

Az 1-es vagy 2-es típusú diabéteszben érintett emberek érzékenyebbek lehetnek az extrém melegre[1], mert a megemelkedett hőmérséklet hatással lehet a vércukorszintre is[2]. Szerencsére emiatt a cukorbetegeknek nem kell lemondaniuk a nyári élményekről, csak jobban oda kell figyelniük magukra. Ha te is cukorbeteg vagy, az alábbi tanácsok betartásával te is felhőtlenül élvezheted a nyári programokat, a szabadságot és az aktív pihenést.

A cukorbetegség szövődményei közé tartozhat, hogy az erek és az idegek károsodása befolyásolja a verejtékmirigyek működését, aminek következtében a szervezet nem képes hatékonyan lehűteni magát. A sokáig fennálló ilyen állapot kimerültséghez vagy akár hőgutához is vezethet, amivel sürgősen orvoshoz kell fordulni.[3]

Ha cukorbeteg vagy, ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre, hiszen a dehidratáltság következtében megemelkedhet a vércukorszint.[4]

Annak érdekében, hogy a cukorbetegként elkerüld a rosszullétet ebben a hőségben érdemes az alábbi tanácsokat megfogadni:

  • A megemelkedett hőmérséklet megváltoztathatja a szervezet inzulin felhasználását, ezért javasoljuk gyakrabban mérni a vércukorszintet.[5]
  • Annak érdekében, hogy elkerüld a kiszáradást, fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot. Ne csak akkor igyál, amikor szomjúságot érzel! Meleg időben inkább a vizet vagy a cukormentes italokat részesítsd előnyben!
  • Kerüld az alkohol és a koffein tartalmú italok fogyasztását, mint például a kávé vagy az energiaitalok. Ezen termékek vízhajtó hatásúak és megemelhetik a vércukorszintet.[6]
  • Tarts mindig magadnál egy kis rágcsálnivalót vagy szőlőcukrot alacsony vércukorszint (hypoglikémia) esetére.
  • Ügyelj a táplálkozásra! A klasszikus nyári strand ételek helyett inkább válasszon könnyedebb fogásokat. Egy friss saláta, grill hússal sokkal jobban esik a nagy melegben, mint egy olajos lángos. Majonéz helyett ízesítésnek használjon olívaolajat vagy ecetet. A cukros, bolti jégkrém helyett, próbáld ki a friss gyümölcsből elkészíthető fagylaltot. Természetesen, a gyümölcsöknél is figyelni kell a cukortartalmukra, a görögdinnyében például meglepően sok a cukor.
  • Amennyiben teheted, inkább húzódj árnyékba, tartózkodj hűvös helyen és csak 16:00 óra után menj újra napra, hogy csökkentsd a leégés esélyét.
  • Sportolásnál is inkább válaszd a kora reggeli vagy a késő délutáni órákat, amikor már enyhébb az idő. Azonban mozgás során sem szabad elfeledkezni a megfelelő folyadékbevitelről!

Nagyon fontos, hogy a nyári szünetben, a nyaralások és a kikapcsolódás időszakában se felejtsd el betartani terápiádat és ha szükséges, konzultálj kezelőorvosoddal. Amennyiben utazol, vidd magaddal a terápiás készítményeidet, és alkalmazd őket az orvosi előírásnak megfelelően. Amennyiben hosszabb útra indulsz, nézd meg, hogy terápiás készítményeid elegendő mennyiségben állnak-e rendelkezésedre, illetve igényelnek-e hűtést, és ennek megfelelően szállítsd őket.

Forrás: Well
Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.

Még nincs hozzászólás

Hozzászólások lezárva