Gyakran érzed fáradtnak a lábaidat? Ne vedd félvállról a problémát!

womagic_konnyu_labak_detralex

Egy-egy hosszú városnéző körutat, erdei kirándulást vagy intenzív sportolást követően természetes dolog, ha lábainkat fáradtabbnak érezzük a szokottnál. Ha viszont a hétköznapokban is minduntalan ezt tapasztaljuk, egy esetlegesen fennálló visszérproblémára is gyanakodhatunk. Az okok feltárását és a kezelés módjának meghatározását mindenképpen bízzuk szakorvosra!

A vénák, melyek keringési rendszerünkben azt a feladatot látják el, hogy az „elhasznált”, szén-dioxiddal telített vért a végtagok irányából ismét a szív és a tüdő felé vigyék, bizony nagy munkát végeznek. Ha az erek meggyengülnek, vagy a vér visszaáramlását megakadályozó kis vénabillentyűk nem tudják jól ellátni feladatukat, előbb-utóbb visszerek megjelenésére kell számítani. Nem csak a jellegzetes lilás erek a betegség első hírnökei, „a betegek sokszor az esztétikai panaszok mellett a nap végére jelentkező nehézlábérzés, lábfájdalom, feszülés, görcsölés miatt fordulnak orvoshoz” – magyarázza Dr. Tóth Tamás. További panasz lehet a lábak bizsergése, zsibbadása, viszketése, égő érzés, lábduzzanat. Sokan azonban csak akkor szánják rá magukat, hogy komolyan foglalkozzanak a problémával, amikor a fájdalom állandóvá válik, esetleg szövődmények is kialakultak már (pl. a bőr elszíneződése, durva tapintásúvá válása).

Az első, szemmel látható tünetként megjelenő lilás kis ereket is komolyan kell venni, hiszen a kezelés elmaradása esetén a vénás elégtelenség rosszabbodására lehet számítani,

úgy, mint kitágult, panaszt okozó, bőrfelszínből kitüremkedő erek, bokadagadás (ödéma). Legsúlyosabb, kezeletlen esetben akár vénás lábszárfekély is kialakulhat. Mindezen szövődmények a betegség korai felismerése és kezelése esetén megelőzhetők lennének. A megelőzés és a visszeres panaszok enyhítése érdekében számos megoldás létezik. A legalapvetőbb dolog annak átgondolása, hogy vajon életmódunk keringési rendszerünk egészségét szolgálja-e. Rendszeresen mozgunk? Egészségesen étkezünk? Eleget iszunk? Gondoskodunk a szükséges vitaminbevitelről?

Az orvos szerint továbbá „kerüljük a hosszan tartó egyhelyben állást, ülést. Amennyiben munkánkból fakadóan ez elkerülhetetlen, úgy mindenképp tartsunk bizonyos időközönként pihenőt és mozogjunk.

Sportolásként a dinamikus mozgásformák, például a gyaloglás, futás, úszás ajánlottak. Amennyiben azonban panaszok jelentkeznek, mindenképp orvosi kivizsgálás javasolt.”

Bővebb információt a www.visszertabletta.hu oldalon találtok! 

Forrás: Servier
Kép: AdobeStock
Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.