Izomépítés akár 50 felett – Van értelme? Vagy többet árt, mint használ?

A válaszok röviden: IGEN, IGEN és NEM! 🙂 Ebben az írásban kicsit részletesebben is belemegyek ebbe a témába, mivel különösen fontosnak tartom, hogy eloszlassam a kételyeket a fejekben! – Gyöngyösi Szilvia szerzőnk írása. 

Én is az 50-esek táborát erősíti, és hiszitek vagy sem, 49 évesen jártam először edzőteremben! Néhány évvel korábban engem is utolértek a menopauza tünetei, amikor is a nők testében rengeteg hormonális változás zajlik le. Ez kihat az anyagcserére, az emésztésre, valamint a bőr, a csontok és az izmok szerkezetére is. Annak ellenére, hogy egész életemben sportoltam – kamaszként és fiatal felnőttként atletizáltam, majd több mint 20 éven át táncoltam és csoportos órákat tartottam -, odafigyeltem az étkezésére és vitaminokat is szedtem, mégis elkezdtem “asszonyosodni”, vagyis hamarabb kifáradtam, a bőröm és az izmaim renyhébbé váltak és bizony a mérleg is egy tízessel többet mutatott.

Ekkor találtam ki a saját diétámat. A fogyókúrám sikeres volt, ám hiába voltam kilóban ugyanannyi, mint szoktam, a tükörben mégsem volt ugyanaz a kép, mint régen. Valami még hiányzott: egész pontosan az izmok, amelyekből sajnos a fogyással jócskán veszítettem.

Ideje volt kilépni a komfortzónából és belevágni valami teljesen másba, ezzel párhuzamosan pedig elengedni a régi beidegződéseket: irány az edzőterem! A 21. században szerencsére megdőlni látszik az a tévhit, miszerint amint megjelennek az első ősz hajszálaink, onnantól “öregnek” számítunk, le kell húznunk a rolót és felmentésünk van mindenféle mozgás alól, legfeljebb a napi séta maradhat a parkban, de csak szigorúan az első padig, ahol is leülünk és etetjük a galambokat. Aki egy kicsit is ismer, az tudja jól, hogy én az előbb felvázolt képtől nagyon, de NAGYON messze vagyok. Emellett azt is sokan tudják rólam, hogy ha kitalálok valamit, azt keresztülviszem és megvalósítom, így amikor 49 és fél évesen a fejembe vettem, hogy az születésnapomig fitness versenyző lesz belőlem… biztos voltam benne, hogy sikerülni fog.

50 éves korunk körül szervezetünk kissé “belassul”, kevesebb napi kalóriával is elvagyunk, az energiaszintünk csökken, az izomtömegünkkel együtt. Szerencsére az izom az egyetlen olyan “gép” a világon, amelyet ha sokat használunk, az nem elkopik, hanem még jobb lesz. 🙂

Ezért különösen fontos, hogy akár nagyobb  súlyokkal is eddzünk, kortól függetlenül, hiszen akkor dolgozik, fejlődik az izom, ha rendszeresen ingereljük, “ösztönözzük” erre. Minél nagyobb súlyokat használunk, annál erősebb ingert adunk az izmoknak, egyúttal az agynak is, hogy ne építse le az izmokat, hiszen szükség van rájuk!

Természetesen mindenkinek más a “megfelelő” súly, amivel ajánlott edzenie. Ennek meghatározásában sokat segíthet, ha szakértő segítséget kérünk, például egy személyi edzőtől, aki képes felmérni testi képességeinket, emellett ellenőrizni tudja, hogy a gyakorlatokat megfelelően végezzük-e. A konditerem látogatása azért is nagyon előnyös, mert az ott található gépeken fokozatosan lehet emelni a terhelést, ahogy nő a teljesítményünk. Kevesen tudják, de ezeket a gépeket (hivatalos nevükön: KONDÍCIONÁLÓ gépek) eredetileg balesetből, vagy hosszú betegségből felépülő emberek számára fejlesztették ki, éppen azért, hogy helyes pozícióban, az ízületeket kímélve, akár a leggyengébbek is elkezdhessék szép lassan visszanyerni eredeti fizikai állapotukat. Nem kell tehát félni az edzőteremtől sem, ha pedig mégis inkább otthon edzenénk, érdemes olyan kézisúlyzókat beszerezni, amelyekhez több, különböző tárcsa tartozik, hogy folyamatosan cserélgetni tudjuk nagyobbra, ahogy fejlődünk.

Mindezeket szem előtt tartva, alázattal, szorgalommal, kitartással – és természetesen szigorú edzői felügyelettel – 2021 október 16-án, egy héttel 50. születésnapom előtt elértem a kitűzött célt: a Fitparádén a Sport Lady 35+ volt a legidősebb korosztályos kategória, minden versenytársam minimum 10 évvel fiatalabb volt nálam, mégis 3. helyezést értem el!

Novemberben az IFBB JustClear Nemzetközi Kupán 45+ kategóriában ezüstérmes lettem, 2022 tavaszán pedig újabb versenyre készülök… ezzel is bizonyítva, hogy a közhelyek néha tényleg igazak: a kor csak egy szám és sosem késő új dolgokat elkezdeni!

Avatar photo
Gyöngyösi Szilvia

Felnőtt képzési szakértő, sport és egészség mentor

A mozgás szeretete egész életemben elkísért, igyekszem ezt hirdetni tanítványaimnak is, 2018 óta működő online fitness és szépség iskoláimban! Saját változókori problémáim megoldására megalkottam a MyEatrend táplálék-kiegészítőket, melyek már többezer Nőnek segítettek újra formába lendülni. Első könyvemben megírtam az első 50 évemet, vállalkozásaim, kapcsolataim, gyermekeim, sikereim és kudarcaim történetét. Remélem, nektek is tudok segíteni.