Miért fontos eleget és jól aludnunk?

Az egészséges életmódnak az alapja a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás, hiszen a kevés és/vagy rossz minőségű alvás számtalan egészségügyi probléma forrása lehet. Ennek ellenére sokszor ez az a terület, amelyen a legnehezebb változtatnunk. Az alvásigény ugyan egyénenként változik, azért a felnőttek többségére igaz, hogy kb. 6-8 óra alvásra van szükségük naponta ahhoz, hogy a szervezetük megfelelően végre tudja hajtani azokat a feladatokat, amelyeket jellemzően alvás közben végez el.

Az alvás szerepe az életünkben

Nézzük meg, hogy tulajdonképpen mi történik alvás alatt a testünkben?

A szervezet több, létfontosságú feladatot is alvás alatt végez el:

Hosszú távú emlékek és információk megszilárdítása

A különböző ismereteket ilyenkor raktározzuk el mélyen, hogy jó eséllyel később se felejtsük el őket. Ez sokat segít emlékek, de különböző ismeretek (tanulás) esetén is.

Alvás közben a rövid távú memóriából a hosszú távú memóriába raktározza el az agy ezeket az ismereteket: ez a motoros, mozgásos feladatok hosszú távú tárolásában is segít, például így rögzül a nap folyamán tanult táncmozdulat is.

Izmok és szövetek növekedése, javítása

A szervezet ilyenkor nyugalomban van, a növekedésre, a hibák kijavítására tud koncentrálni.

Az agy méregtelenítése

Az agy méregtelenítésének többsége az alvás alatt zajlik: azokat a molekulákat, amelyek az ébrenlét időszakában keletkeztek, és idegrendszeri károsodásokat okoznának, az agy ilyenkor tisztítja ki magából.

Különböző hormonok szintézise

Ilyenek például a melatonin, kortizol, ghrelin, leptin- ezeken keresztül az agy többek között befolyásolja az anyagcserét, tanulást, viselkedést, éhség-jóllakottság érzést is.

Immunrendszer hatékonyabb működése

Kutatásokkal igazolták, hogy alvás alatt nagyobb hatékonysággal működnek az immunrendszer sejtjei, amelyek a kórokozók felismeréséért és elpusztításáért felelősek.

Mit jelent az alvás minősége?

Az alvásnak meghatározott stádiumai, szakaszai vannak, és mindegyik szakasznak megvan a maga szerepe. Ha ezek a szakaszok időben lerövidülnek, vagy máskor jelennek meg egy éjszaka alatt, akkor rendszerint alvászavarokról beszélhetünk. Igy előfordulhat, hogy ugyan 8 órát alszunk egy nap, mégsem elég pihentető az alvásunk, és nem tudnak megtörténni azok a (fentebb leírt) folyamatok, amelyek pedig hosszú távon szükségesek az egészség fenntartásához.

Milyen negatív hatásai vannak a kevés pihenésnek szervezetünkre?

A fentiekből következik, hogy a hosszú távú, kevés és/vagy rossz minőségű alvásnak számtalan negatív hatása lehet a szervezetünkre nézve:

  • gyorsul az öregedés: a bőr nem tud megfelelő mértékben regenerálódni
  • szív-és érrendszeri betegségek kockázata nő
  • daganatos megbetegedések kockázata nő
  • pszichés problémák: ingerlékenység, fáradtság, akár depresszió is előfordulhat, ezeken keresztül pedig sérülhetnek az emberi kapcsolatok
  • nehézség a fogyásban: ha rendszeresen keveset alszunk, lassul az anyagcserénk, így napközben a bevitt tápanyagokból kevesebbet égetünk el- viszont több rakódik le feleslegként
  • kevés alvás hatására megnőhet az étvágy, ráadásul gyakran a gyorsan felszívódó szénhidrátbombákat kívánja a szervezetünk, hiszen ezekből próbál gyorsan, sok energiát szerezni
  • hormonális problémák: a kortizol (stresszhormon) szintünk megnő, ez pedig gyakorlatilag egy lavinát indít el a hormonrendszerben

Most már tudjuk, hogy miért kéne nagy hangsúlyt fektetnünk a megfelelő alvásra. A kérdés már csak az, hogy hogyan? Következő cikkemben erre is választ adok. 🙂

Harsányi Júlia

Edző, funkcionális táplálkozás tanácsadó

Harsányi Júlia vagyok, edző, funkcionális táplálkozási szakértő, 3 gyermek édesanyja. Küldetésemnek tekintem, hogy segítsek a nőknek, édesanyáknak, családoknak az egészséges életmód kialakításában úgy, hogy az a mindennapi életben is megvalósítható legyen. Szeretném megmutatni, hogy 40 év felett is lehetsz egészséges és maradhatsz jó formában - ha megfelelő életmódot élsz!