Újévi fogadalmak az egészséges szemért

Egészségesebben táplálkozunk, többet mozgunk, leszokunk a dohányzásról.  Alighanem legtöbben ilyen célkitűzést fogalmazunk meg magunkban az év első napjaiban. Viszont kevesen hozunk olyan elhatározásokat, amelyek segítenek megőrizni a szemünk egészségét.

Pedig a látószervünk az egyik legféltettebb kincsünk, igyekezzünk hát ennek megfelelően gondoskodni róla! A Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa, Dr. Lendvai Zsanett összeszedett néhány egyszerű dolgot annak érdekében, hogy szemünk jó formában legyen. Íme, kilenc újévi fogadalom az egészséges szemekért.

1. Digitális méregtelenítés

Ha a múlt évben kimaradt a digitális méregtelenítést, idén okvetlenül érdemes beiktatni a mindennapjainkba. Mivel a koronavírus-járvány miatt legtöbbünk megnövelte a képernyő előtt töltött időt, felszabadítóan képes hatni, ha több napra telefon-stopot kényszerítünk magunkra. Ezzel nemcsak rengeteg időt hagyunk arra, hogy más céljainkra összpontosítsunk, de még a szemünkkel is csodát tehetünk. A digitális detox csökkenti a szemszárazságot és felfrissíti a fáradt szemeket.

A képernyő előtt töltött időt az alábbiakkal minimalizálhatjuk:

Ne nyomkodjuk a telefonunkat az étkezőasztalnál. Az információéhség annyira begyűrűzött a mindennapjainkba, hogy sokan még a családi vacsora közben is a telefonunkat böngésszük, vagy épp az aktuális kedvenc sorozatunkat nézzük a televízióban. Ha ezek helyett inkább beszélgetnénk a szeretteinkkel, nem csupán minőségi időt tölthetnénk együtt, de még a szemünk egészségéért is sokat tehetnénk. Fél óra a kütyük bámulása nélkül máris sokat jelent a látószervünknek. 

Lefekvés előtt olvassunk könyvet. Köztudott tény, hogy az okostelefonok által kibocsátott kék fény csökkentheti a melatonin szintet, és megszakíthatja az alvási ciklust. Lefekvés előtt ne a telefonunkat böngésszük, olvassunk inkább könyvet! Ez segíthet abban, hogy könnyebben aludjunk el és a szemünket sem terheli meg. 

Iktassunk be rendszeresen szünetet, ha képernyő előtt dolgozunk. Ha a munkánk során órákat töltünk a számítógép monitorja előtt, szemünk tehermentesítése érdekében érdemes a 20-20-5 szabályt bevetni. Vagyis 20 percenként, kb. 20 másodpercig fókuszáljunk olyan tárgyra, ami legalább 5 méter távolságra található.

2. Étkezzünk egészségesen

Az ünnepi édesség-dömping után ideje egészségesebb falatokra váltani. A szemünk egészségének megőrzése érdekében fogyasszunk több gyümölcsöt és zöldséget. A béta-karotinban, luteinben, zeaxantinban, cinkben és omega-3 zsírsavakban gazdag étrend megelőzheti a szembetegségekből eredő látásvesztést, beleértve az időskori makuladegenerációt. Növeljük a zöldségek, olajos halak és diófélék fogyasztását, egészítsük ki étrendünket a következő ételekkel:

  • Zöldségek: zöld leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, a spenót, mángold; narancs és más citrusfélék; sárgarépa, édesburgonya
  • Olajos halak: lazac, makréla, szardella, tonhal, szardínia, pisztráng, hering
  • Diófélék: mandula, dió, mogyoró, kesudió

3. Védjük a szemünket a napfénytől

Legyen szó nyárról vagy télről, fordítsunk kellő figyelmet arra, hogy megvédjük szemünket és a szemkörnyéki bőrt a káros UV-sugárzástól.  Jó, ha tudjuk, hogy még a hóról és jégről visszaverődő napfény is képes károkat okozni például a szaruhártyán.

4. Igyunk sok vizet

A kevés folyadékbevitel károsíthatja egészségünket, és hatással lehet a szemünk egészségére is. Ha naponta 1,5-2 liter vizet megiszunk, megelőzhetjük a szaruhártya kiszáradását. Ez különösen azok számára fontos, akik kontaktlencsét viselnek. A szemszárazságot jó minőségű, tartósítószer-mentes műkönny használatával is megelőzhetjük. 

5. Csökkentsük a stresszt

A stressz csökkentésével is – amire bevethetjük akár a meditációt, akár a jógát – sokat tehetünk a szemünk egészségéért. Az éjszakai nyugodt, pihentető alvás ugyanilyen fontos, szintén remekül regenerálja a szervezetet.  

6. Ügyeljünk a kontaktlencse megfelelő használatára

A kontaktlencsék megfelelő tisztítása és tárolása segít megőrizni az egészséges látást. A lencsék hatékony tisztításának és tárolásának elmulasztása számos szemproblémát okozhat.

7. Fogyasszunk kevesebb koffeint

A napi egy-két csésze kávé fogyasztása nem jár komoly egészségügyi kockázattal, azonban ha túlzásba esünk, és egymás után öntjük magunkba a feketét, akkor ez negatívan hathat a szemünkre. A túl sok koffein növelheti a szemnyomást, csökkentheti a könnytermelést, és szemszárazsághoz vezethet. Ha nagy kávéfogyasztók vagyunk, iktassunk be koffeinmentes kávét, vagy próbáljunk néhány csészényit teával kiváltani.

8. Szokjunk le a dohányzásról

Mindannyian tudjuk, hogy a dohányzás káros az egészségünkre. Nemcsak olyan súlyos betegségeket okozhat, mint a tüdőrák és a szívbetegség, de súlyosan károsítja a látást is. A dohányzás számos látásprobléma kockázatát növeli, beleértve a szürkehályogot, makuladegenerációt és a szemszárazságot. Ha dohányzunk, az új év remek lehetőség arra, hogy megpróbáljunk megszabadulni a káros szenvedélyünktől.

9. Menjünk el szemvizsgálatra

És végül, de nem utolsó sorban, ha nem emlékszünk mikor ellenőriztettük utoljára a szemünket, érdemes bejelentkezni egy átfogó szemészeti szűrővizsgálatra. Egy szemvizsgálat segít azonosítani azokat a problémákat, amelyek a jövőben veszélyeztethetik a látásunkat, és egyéb egészségügyi problémákra is felhívhatja a figyelmet, mint például a magas vérnyomás, vagy a cukorbetegség.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Kép: Budai Szemészeti Központ
Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.