Fontos üzenetet fogalmaztak meg a tudósok a műanyagszennyezéssel kapcsolatban

A műanyagok gyártásának korlátozása enyhítene az általuk okozott környezetszennyezésen – vélekedik több vezető tudós, akik a Science című szaklapban közölt nyílt levélben adtak hangot véleményüknek. Bár az ENSZ globális műanyag megállapodása érdemi változásokat hozhat, a tudomány képviselői már most komolyabb lépéseket sürgetnek.

A világ elismert tudósai által aláírt nyílt levél felhívja a figyelmet arra, hogyha az emberiség a tőle telhető legtöbbet megtenné a műanyagok újrahasznosítása terén, akkor is évente mintegy 17 millió tonnányi műanyag kerülne a természetbe a Földön. Ha pedig a műanyaggyártás a jelenlegi ütemben bővül, akkor még nehezebb lesz a világ országainak megoldást találniuk erre a globális problémára. 

Egy, a neves Science folyóiratban publikált 2020-as tanulmány szerint, amennyiben a Földön minden elérhető megoldást és technológiát bevetnénk, akkor is csak 79 százalékkal lehetne csökkenteni a következő 20 évben a műanyagszennyezést. Holott a tanulmány olyan lehetőségeket is figyelembe vett, mint például egyes termékeknél a műanyagok más alapanyagokkal történő kiváltását, illetve az újrahasznosítás további bővítését. 

A tudósok szerint a műanyagszennyezés növekedésért egyértelműen az exponenciálisan növekvő műanyaggyártás tehető felelőssé. Az emberiség ugyanis már olyan nagy mennyiségű műanyagot gyártott, hogy azzal elérte a bolygó határait. „Amennyiben ezzel nem kezdünk valamit globálisan, akkor a többi a műanyag szennyezés csökkentésére irányuló lépés nem fog semmi sem érni” – hívta fel a figyelmet a nyílt levélben Bethanie Carney Almroth, a göteborgi egyetem professzora. 

„Nagyon sok előnyét élvezzük a műanyagoknak, de a gyártásuk csökkentésével megnövelhetjük az értéküket és előtérbe helyezhetünk más megoldásokat a műanyagszennyezés visszaszorítása érdekében, hozzájárulva a klímaváltozás elleni küzdelemhez, illetve ahhoz a célkitűzéshez, hogy lerakjuk egy körforgásra és fenntartható növekedésre épülő gazdaság alapjait” – emelte ki Martin Wagner a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem ökotoxikológusa. 

A világ vezető szénsavasvíz készítő gyártója, a SodaStream törekszik arra, hogy minél fenntarthatóbb termékeket kínáljon a felhasználóinak. Egyetlen egy SodaStream Spirit géphez tartozó szénsavasító palackkal például egy négyfős család legalább 2500 PET-palacktól tudja megóvni a bolygót. A vállalat úgy kalulál, hogy a SodaStream felhasználók 2025-re mintegy 72 milliárd egyszer-használatos PET-palacktól óvhatják meg a Földet.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.