Így csökkenthetnénk a kidobásra szánt ételhulladék mennyiségét

Egy átlagos magyar állampolgár 65,49 kilogramm élelmiszert dob ki a szemétbe évente. Ezek fele az „elkerülhető” kategóriába tartozik, ugyanis a kukába kerülő ennivalók nagy része készétel, zöldség, gyümölcs, kenyér, vagy péksütemény. A Sage újdonsága segíthet újrahasznosítani a kidobásra ítélt ételeket, élelmiszereket.

Az ausztrál piacon nagy sikernek örvendő FoodCycler 2 liter kidobásra szánt ételt vagy élelmiszert körülbelül 4-6 óra leforgása alatt képes 0,34 liter térfogatú komposztanyaggá, úgynevezett „ökocsipsszé” alakítani. A hűtési fázis pedig további 30 percet vesz igénybe. „Természetesen a működési idő nagyban függ a komposztálásra szánt élelmiszerek és ételek mennyiségétől, de a készülék működési ideje még a legszélsőségesebb esetben sem lehet több nyolc óránál” – hangsúlyozta Simon László, a Sage termékmenedzsere.

Ez azt jelenti, hogy egyetlen használat során egy háztartás 80 százalékkal csökkentheti az ökológiai lábnyomát a kidobásra szánt élelmiszerek és ételek terén.

A Sage SWR550 FoodCycler egy háromciklusos folyamatot hajt végre onnantól kezdve, hogy aktiválta rajta a felhasználó a komposztálási programot. Az első fázisban a gép kiszárítja és dehidratálja az edényében lévő ételmaradékokat, vagy a kávézaccot, második lépésben apró darabokra darálja a készülék tartalmát, a harmadik lépésben pedig lehűti az ökocsipszet. „Az így kapott komposztanyag felhasználható a kertben, vagy a teraszon található növények, virágok, gyümölcsfák trágyázására, tehát végső soron a közvetlen környezetünk jól járhat a kidobásra ítélt ételmaradékok felhasználásával” – tette hozzá a Sage termékmenedzsere. A FoodCycler további előnye, hogy kevés helyet foglal, tisztítása egyszerű, hiszen az edényét mosogatógépben is el lehet mosni, emellett kevés energiafelhasználással és kellemetlen szagok nélkül dolgozik.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.