Nem csak szakácskönyv! A konyha dísze

Egy szakácskönyv mindig jó befektetés. Ha éppen nem használod, tedd ki a konyhádban egy fő helyre, vagy gyűjts be egy egész kollekciót és gyönyörködj bennük csak úgy. Sosem tudhatod, mikor lesz rájuk szükséged. Elhoztuk az idei tél újdonságait. 

Szívek szállodája – Girlmore Girls – A hivatalos szakácskönyv

A Gilmore Girls – vagy ahogy itthon ismerjük: Szívek szállodája – több generáció számára meghatározó sorozat, sikere évekkel a befejezés után is töretlen. Ha azt halljuk, Stars Hollow, lelki szemeink előtt egyből megjelenik a tökéletes kisváros képe. Egy olyan hely, ami megtestesíti az ideális otthont a kedves szomszédokkal, a hangulatos fényekkel, az illatokkal, a családias, biztonságos közeggel. A kisváros és a sorozat legfontosabb helyszínei és szereplői szinte mind az étkezéshez kapcsolódnak: Luke kávézója, a péntek esti vacsorák Emilynél és Richardnál, Sookie csodálatos ételkölteményei, Al palacsinta nélküli palacsintázója, Mrs. Kim tápláló ételei, a Weston cukrászda pitéi, Lorelai kétes konyhaművészete… A Szívek szállodájában az ételek majdnem ugyanolyan fontos szerepet játszanak, mint a két főszereplő, Lorelai és Rory Gilmore.  Számukra az étkezés nem csupán létszükséglet, hanem élvezet és kikapcsolódás, az együtt töltött idő elengedhetetlen kísérője. A receptek mellett praktikus tanácsokat, tippeket is tartalmaz a kötet, a sorozatból vett idézetekkel és jelenetfotókkal pedig tökéletesen megidézhetjük a Szívek szállodája hangulatát. Ez a szakácskönyv egy igazi rajongónak sem hiányozhat a polcáról!

Szóval olvass, falatozz, melegíts fel valamit (a mélyhűtött burgonyaropogós nem ugrik be magától a sütőbe), és élvezd egyik kedvenc részed isteni receptjeit. Főzz a barátaidnak, a családnak és mindenkinek, aki e kettő között van, aki amúgy a társaságod része, hagyd, hogy az étel beszéljen helyetted olyankor, amikor nem találsz szavakat – bármilyen ritkák legyenek is az ilyen pillanatok.

Kiadó: 21. század
Ára: 6.749 Ft
ITT tudod megrendelni!

Ázsiai kaják

Az ázsiai konyha egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon. Li Mengyi imád főzni, de nemcsak az ételek ízeit szeretné megismertetni a hazai közönséggel, hanem a délkelet-ázsiai kultúrát is. Első szakácskönyvében 93 kipróbált receptet gyűjtött össze, amik összesen 11 ázsiai országból származnak, és betekintést nyújtanak a keleti gasztronómiába. Próbáld ki őket, és ismerd meg Ázsia autentikus ízeit!

Kiadó: Street Kitchen
Ára: 5.590 Ft
ITT tudod megrendelni!

Alternatív alapkönyv

Dobó Ági és testvére, Edit olyanok, mint tűz és víz. Bár kiskoruk óta imádják egymást, kapcsolatuk akkor erősödött meg igazán, amikor mindketten édesanyák lettek. Önfeledt főzéseik eredménye egy közös szakácskönyv, melynek bemutatóján számos híresség körében készítette el kedvenc alternatív ételeit a testvérpár.
Dobó Ági és Dobó Edit közös szakácskönyve, az Alternatív Alapkönyv elsősorban azokat szólítja meg, akik speciális étrendjükhöz keresnek inspirációt házias ízvilágú ételek formájában, vagy akik szimplán szeretnének egészségesebben táplálkozni. A könyvben szereplő, pontos receptek akár kisebb konyhai rutinnal is könnyedén elkészíthetők!
„A könyvet Editke férje, Mizsi inspirálta, aki immunbeteg, és akinek évekkel ezelőtt változtatni kellett az étrendjén. Kerül minden feldolgozott élelmiszert, nem eszik glutént, cukrot, tejtermékeket. A neki készített ételeket szedtük egy csokorba” – árulta el harmadik szakácskönyve kapcsán Dobó Ági. „Ezeket az ételeket a családban mindenki el tudja készíteni neki, ilyenkor pedig mindenki bele is kóstol ezekbe a fogásokba, amik legalább annyira ízlenek a rokonságnak, mint a hagyományos társaik.”

Kiadó: Egykiscsalád
Ára: 7.490 Ft
ITT tudod megrendelni!

Funky Kaják

Rengeteg csodálatos élelmiszer van, amelyeket nyugodt szívvel ehetünk a legszigorúbb diéta esetén is! Fontos ezt látni, hiszen az életmódváltásba sokan azért nem vágnak bele, mert attól tartanak, hogy ezentúl már soha semmi jót nem fognak tudni enni… Akik mégis elkezdik, eleinte gyakran bizonytalanok: most akkor mit ehetnek, mit nem? Nos, mindenkinek stabil kiindulópont lehet, hogy mindennapos étkezéseink magas tápanyagtartalmú alapanyagokra épüljenek, és a lehető legkevesebb ultrafeldolgozott élelmiszert tartalmazzák. 
A főzés szeretete és a változatos táplálkozás régóta az életem része. Sok iskolatársammal ellentétben nekem édesanyám, Mezei Elmira – számos népszerű szakácskönyv szerzője, aki egész életét az ételeknek, a főzésnek szentelte – sárgarépahasábokat és hummuszt csomagolt uzsonnára a csokiszelet vagy a sajtos ropi helyett. Akkoriban ezért nem lelkesedtem igazán, utólag viszont nagyon hálás vagyok érte, hiszen így idejekorán megismerkedhettem érdekesebb, különlegesebb ételek széles palettájával.
Ahogy az életem egyéb területein is, a táplálkozásban is törekszem az egyensúlyra, a változatos, teljes értékű alapanyagokból építkező étrendre, s közben figyelem a testem jelzéseit, és hallgatok rájuk. Ezt a megközelítést, illetve a különböző konyhák és a főzés iránti szenvedélyemet szeretném ezzel a könyvvel átadni.

VAN NOORTWIJK LAURIEN szakmai pályáját a vendéglátásban és a kereskedelemben kezdte, majd szakácsdiplomát szerzett. A Táplálkozás-Beállítás munkatársaként Bartha Ákos szakmai támogatásával, Sándor Lőrinc szerzőtársával együtt három nagysikerű szakácskönyvet írt. Legkedvesebb hivatása azonban, hogy főzni tanít embereket az általa létrehozott Gaudium Főzőiskolában.

Kiadó: Jaffa
Ára: 3.999 Ft
ITT tudod megrendelni!

Így ettek ők

Nyáry Krisztián legújabb könyvében találkozik otthonunk két legőszintébb pontja: a kamránk és a könyvespolcunk. Az irodalomnak épp olyan ősi témája a gasztronómia, mint a szerelem. A legjobb magyar írók egy tál étel történetén keresztül mindent el tudtak mesélni szegénységről és gazdagságról, örömről és boldogtalanságról. Krúdy és Mikszáth nagyevő hősei, Móricz szegényember-portréi, Kosztolányi habos süteményt faló nőalakjai vagy éppen József Attila sosem volt libasültje nem alapanyagokról és főzéstechnikákról, hanem az ember leglényegéről szólnak. Ez a könyv olyan magyar írókat mutat be, akik az evés, az étkezési szokások vagy a főzés ábrázolásán keresztül mondtak el valami érvényeset a világról, Magyarországról vagy az emberi viszonyokról. És persze többségük a magánéletben is szeretett enni, vagy legalábbis jó ételekről álmodozni. 30 író, 30 történet és kétszer annyi recept – Nyáry Krisztián megszokott stílusában.

Kiadó: Corvina
Ára: 6.392 Ft
ITT tudod megrendelni!

Sparhelt

A hagyományos magyar konyha gyökerei az életből származnak. A Sparhelt nosztalgikus receptjei, valamint a magyar gasztronómia karakterisztikus fejezeteit összefoglaló falatnyi, mégis tartalmas kiegészítések is erről tesznek tanúbizonyságot. A könyvben, s így – remélhetőleg – az olvasó vasárnapi ebédlőasztalán is a régiből a modernbe mutató örök klasszikusok jelennek meg, azok az ételek, amelyek már akár a 19. század és 20. század eleje óta jelen vannak az akkor még kialakulófélben lévő magyar gasztronómiai kultúrában. Kóstoljunk bele a magyar konyha klasszikus ételeibe, így a Jókai-bablevesbe, a Töltött paprikába, a Túrós csuszába vagy a Tejfölös lángosba, és osszuk meg élményeinket minél több emberrel, mert az étel kultúraalkotó, embereket összehozó szerepe erősebb, mint valaha. Közben pedig beszélgessünk, meséljünk és nevessünk, mert a jó étkezés öröm, méghozzá közös öröm, és talán a legősibb társas élmény is egyben.

Kiadó: Boook
Ára: 6.790 Ft
ITT tudod megrendelni!

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.