KÉK Klub: Nagymogulok asztalánál – az indiai gasztronómia fényes évszázadai – Gáspár Péter előadása

Ha kedd, akkor kulturális csemegék ínyenceknek! „Ízek és történetek: gasztronómiai és történelmi utazások” címmel. Ez a sorozat hol az ízek világába, hol történelmi eseményekbe és kultúrákba kalauzolja a hallgatókat, széleskörű betekintést nyújtva Délkelet-Ázsia és a világ gazdag kulturális és történelmi örökségébe.

Gáspár Péter 2024 februárjától új sorozattal jelentkezik. A mogulokhoz köthető az indiai szubkontinens történetének legutolsó, kiemelkedő szakasza. A 16. és 17. századok kiváltképp tündöklő kornak számítanak, de uralkodóik hatása jóval ezután is – egészen napjainkig érezhető. Birodalmukban nem csupán az építészet, irodalom vagy képzőművészet terén alkottak maradandót, de fényes udvaraik gazdag kulináriája példaként szolgált a más főúri, nemes konyhák számára is.

Uralmuk jól dokumentált időszak, életrajzírók serege ügyködött körülöttük, így viszonylag pontos betekintést nyerhetünk mindennapjaikba. Nem csupán vérükben hordoztak mongol, türk, perzsa, hindu elemeket – a konyháikon szorgoskodó és olykor hatalmas befolyással is rendelkező szakácsok sikerrel ötvözték uraik belső-ázsiai hagyományait, a meghódított vidékek kulináris tradícióival. Művük egy hatalmas és sokszínű birodalom pazar lenyomata annak minden gazdagságával, változatos, sajátos konyhai technológiákkal, mely mind a mai napig meghatározó az indiai konyhaművészetben.

Gáspár Péter

Az előadó

Gáspár Péter több mint húsz évig vezetett kulturális utakat Ázsia különböző országaiba. A délkelet-ázsiai térségre szakosodott. Végzettsége szerint francia-történelem szakos tanár. Jan van den Boomen írói álnéven ismert a fantasy irodalom kedvelői körében. Szakácsként is tevékenykedik, jelenleg a Chefparade főzőiskola ázsiai kurzusait vezeti.

Programinformációk

Dátum: 2024. március 27. 19:00

Helyszín: online, Zoomon, részletek ITT

Ha még nem vagy tagja a KÉK Klubnak,  ITT olvashatsz utána. Mindenképpen javasoljuk, hogy tapasztald meg ezt az élményt, ami távoli kultúrák, érdekes helyszínek, izgalmas életek és személyiségek megismerését adja. A havi előfizetésért 3 választható programhoz kapsz hozzáférést, élő előadásokra és/vagy előadásfelvételekre.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.